Arbeiderklassen (Heftet)

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 494
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202646240
Kategori: Samfunnsvitenskap , Samfunn og debatt og Fagbøker
Fag: Samfunnsfag, Sosiologi, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale Arbeiderklassen

Arbeiderklassen har i mange år ligget i offentlighetens dødvinkel. Med endringer i det politiske landskapet, NAV-skandalen og koronakrisen har arbeidere igjen kommet på agendaen – også i forskningen. I denne boka presenterer både ferske og etablerte forskere selvstendige forskningsbidrag som gir ny kunnskap om den moderne arbeiderklassen i Norge.

Blant spørsmålene som diskuteres er:

  • Hvem tilhører arbeiderklassen og hvordan har arbeiderklassen endret seg de siste tiårene?
  • Hva slags status har arbeideryrker i Norge og hva tenker arbeidsgivere og arbeidere selv om dette?
  • Hvilken rolle spiller etnisk bakgrunn og etniske skiller i arbeidsmarkedet for relasjoner mellom arbeidsgiver og arbeidere, og mellom arbeidere?
  • Hvordan ser arbeidsplassfellesskap og -samhold ut i bransjer som er preget av midlertidighet eller av at de ansatte har ulik tilknytning til arbeidsplassen?
  • Hvor viktig er arbeidsliv og arbeidsfolk i norsk nyhetsjournalistikk og hvordan tar arbeiderklassen del i offentligheten?
  • Hva betyr arbeidsmiljø og arbeidsforhold for uførhet og dødsrisiko i arbeiderklassen?
  • Hva er arbeiderklassens politiske preferanser og føler den seg berettiget til å ha politiske meninger?
  • Har «bygda» blitt et homogent sted hvor alle står sammen mot urbane eliter?

Til toppen

En betimelig og svært viktig bok som løfter frem detaljer om den usynlige arbeiderklassen på en måte som er øyeåpnende.
Kjetil Vikene, Forskerforum

Flere bøker av Jørn Ljunggren og Marianne Nordli Hansen:

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Arbeiderklassen

«Et godt og grundig stykke arbeid om arbeidsfolk, utført av hjernenyttige akademikere med blikk for arbeider­klassens mangfold.»

Jonas Bals, Klassekampen, Årets bøker 2021

«Jeg får besvart mange av spørsmålene mine i de etterfølgende kapitlene takket være den rike empirien, som er bokas store styrke. Jeg blir mye klokere på hvordan det norske samfunnet ser ut nå.»

Annick Prieur, Tidsskrift for samfunnsforskning 4/2021

«En betimelig og svært viktig bok som løfter frem detaljer om den usynlige arbeiderklassen på en måte som er øyeåpnende. [...] Boken er en oppvisning i sosiologisk samfunnsforskning på høyt nivå.»

Kjetil Vikene, Forskerforum 4/2021

«Men en ting er hva vi svarer når vi blir spurt om hvordan vi tror statushierarkiet i Norge er (lege, dommer, professor og advokat på topp fire. Renholder, drosjesjåfør, butikkmedarbeider og postbud kommer nederst). Noe annet er spørsmålet om hvordan vi syns det burde være. Her har Håvard Helland og Jørn Ljunggren flere interessante poenger i sin artikkel «Arbeidere og yrkesstatus i Likhets-Norge». Den viser nemlig at alle toppyrkene blir flytter nedover på lista, mens sykepleiere, lærer, barnehageassistenter, bønder og renholdere stiger betraktelig. De markante statusforskjellene minker når vi blir spurt om hvordan det ideelt sett burde være. Som om vi egentlig mener at «arbeid er arbeid» også i Norge. Det bare virker ikke sånn.»

Stian Bromark, Agenda Magasin 31. januar 2021

Til toppen

Om forfatter

Jørn Ljunggren er sosiolog, ph.d. og har vært forsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo.

Marianne Nordli Hansen er dr.philos. i sosiologi og professor i sosiologi ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo.