Åpen sjø (Innbundet)

Serie: Berger og Blom 3

Forfatter:

Einar Blomgren (Oversetter)

En klaustrofobisk og mørk krimroman av internasjonalt snitt.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Mittvatten
Oversatt av: Blomgren, Einar
Serie:
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788202604660
Kategori: Krim
Omtale Åpen sjø

Åpen sjø er en klaustrofobisk og mørk krimroman, i samme ånd som Utmarker og Innland.

Sam Berger er mistenkt for et drap han ikke har begått, og Molly Blom ligger i koma. Berger flykter ut i skjærgården, der han venter på ordre fra Säpos øverste sjef. Men det er umulig å vite hvem han kan stole på, og hvem som har skjulte agendaer.

Åpen sjø er tredje bok i serien om etterforskerparet Sam Berger og Molly Blom.

Til toppen

[Dahl] har enkelt og greit sørga for at jeg har fått meg en ny favorittforfatter i krimsjangeren.
Tor Hammerø, Nettavisen

Andre utgaver

Åpen sjø
Bokmål Ebok 2019
Åpen sjø
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Åpen sjø
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Arne Dahl:

Anmeldelser Åpen sjø

Åpen sjø er en leseopplevelse full av intriger, dramatikk og grøssende øyeblikk, som uten tvil gjør dette til en av de bedre nordiske kriminalromanene jeg har lest på lenge."

 
Simen Ingemundsen, Boktimmy

Krim i toppklasse

«Åpen sjø er mitt første møte med den svenske krimforfatteren Arne Dahl og hans helter Sam Berger og Molly Blom. Det blir garantert ikke det siste. (...)
Dahl har bedrevet en research i mesterklassen og går inn i detaljene slik at alt blir troverdig og ikke minst spennende. (...)
Han har enkelt og greit sørga for at jeg har fått meg en ny favorittforfatter i krimsjangeren.»

 
Tor Hammerø, Nettavisen

Til toppen

Intervju

–Befriende å skape noe nytt

For noen år siden bestemte han seg for å skape et nytt krimpar. Fra før var Arne Dahl kjent for A-gruppen. Nå går Sam Berger og Molly Blom sin seiersgang over hele Europa.

– Du skaper ikke helter som Sam Berger og Molly Blom uten en viss motstand, det har vært både utfordrende og befriende, sier forfatteren som fikk sin fortjente belønning da han kom med sin første bok i den nye serien for fem år siden. Anmelderne var over seg: «Dette er den beste svenske krimromanen noensinne ...»

To sjeldne etterforskere

Nå er han her igjen med tredje bok i serien om etterforskerparet Sam Berger og Molly Blom. En helt ny skare av lesere har funnet veien til krimromanene hans. Og i sentrum finner du to sjeldne etterforskere, to eks-politi vi aldri kan føle oss trygge på. Etter hvert har de også et forhold til hverandre vi ikke vet helt hvor bærer.

Tre åpenbare bestselgere

Åpen sjø er tredje bok i serien, Utmarker var den første, Innland den andre. Alle tre bøkene preges av at de to heltene, Sam Berger og Molly Blom, opplever worst case ikke bare som et scenario, men som en virkelighet de kjemper seg gjennom. Sammen. Det handler både om å stå på kanten av stupet, og å kunne se mulighetene samtidig. Det ene utelater ikke det andre, ifølge forfatteren.

Skriver med pseudonym

Og hva sier så anmelderne om den nye serien? Jo, at Arne Dahl, eller Jan Arnald som er hans egentlige navn, gir lesere språklige lykkeshots og fantasifulle intriger med vold, brutalitet og karakterers indre mørke som de viktigste ingrediensene. Fortellingene om Sam og Molly har da også kostet så det svir, innrømmer forfatteren i et større intervju.

Personlig krise

– Jeg gikk selv gjennom en tung skilsmisse for et par år siden, og hadde et par halvkritiske år samtidig som jeg jobbet med den nye serien om Sam og Molly. Det har kanskje vært bra for prosessen, det har tilført bøkene mine en ny trykksverte, jeg har kjent på en slags klarsynthet når jeg skifter mellom moll og dur i skrivingen. Noen kaller meg pessimist, men observante lesere vil forhåpentligvis oppdage at jeg er en klarsynt optimist, smiler Dahl/Arnald.

Er Åpen sjø siste kapittel?

– Jeg tror det blir to eller fire bøker til i serien om Sam og Molly, sa han da anmelderne etter første bok lurte på hvor mange flere vi kan forvente om de to anti-heltene. Han har levert tre romaner nå, Åpen sjø kan ha vært siste bok fordi så mange tråder fra de to første bøkene blir hanket inn og får sin løsning. Men, leser du med lupe, finner du små hint om at det kommer mer. Bare forfatteren selv vet, og han er vant til å holde kortene tett til brystet.

Til toppen

Om forfatter

Arne Dahl, pseudonym for Jan Arnald (f. 1963), er forfatter, redaktør og litteraturkritiker. Han bor i Stockholm.

Siden debuten i 1998 har Arne Dahl utgitt 11 kriminalromaner om A-gruppen og 4 bøker i Opcop-serien. Bøkene om A-gruppen har blitt filmatisert med stor suksess og de ligger blant annet på Netflix. Han er oversatt til mer enn 32 språk og har til sammen solgt over 4 millioner bøker. Forfatteren har mottatt en rekke utmerkelser for romanene sine, bla det svenske krimforfatterakademiets pris for å ha «vitalisert og utviklet krimsjangeren».

Utmarker, første bok i serien om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, viser en ny og mørkere side av Arne Dahl. Krimromanen fikk strålende kritikker, også internasjonalt, og lå på 1. plass på den offisielle bestselgerlista i Tyskland. Deretter fulgte oppfølgerne Innland og Åpen sjø. Våren 2021 lanseres Friheten, den fjerde frittstående oppfølgeren i Sam Berger-serien.

Oversikt over bøkene på norsk om A-gruppen ser du her.

Berger og Blom-serien finner du her.

Følg med på Krimfestivalen.no

Bøker i serien