Antonio Gramsci. Utvalgte tekster 1916 - 1926 (Heftet)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 75

Forfatter:

Geir Lima (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 128
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Oversatt av: Lima, Geir
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 75
ISBN/EAN: 9788202645229
Kategori: Historie , Samfunnsvitenskap , Samfunn og debatt , Historie, religion og filosofi og Fagbøker
Fag: Filosofi, Idéhistorie, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale Antonio Gramsci. Utvalgte tekster 1916 - 1926

Filosofen og politikeren Antonio Gramsci (1891–1937) var leder av det italienske kommunistpartiet og ble fengslet under det fascistiske regimet i Italia. Som journalist under første verdenskrig og frem til fengslingen i 1926, kommenterte han en rekke av datidens store og dramatiske begivenheter, som den russiske revolusjon og fremveksten av fascismen i Italia, i tillegg til fremveksten av den angloamerikanske, globaliserte kapitalismen. Disse tekstene gir oss et unikt innblikk i denne dramatiske perioden, slik Gramsci, som selv var direkte involvert i mange av hendelsene, opplevde den.

Gramsci avviste enhver form for deterministisk lesning av marxismen, og presenterte egne politiske teorier som førte til at han kom på kollisjonskurs med sitt eget parti. Han representerte en marxisme som ikke var økonomistisk, der kulturen hadde en selvstendig verdi og der det nasjonalt-folkelige og populærkulturen spilte en viktig rolle.

Gramsci er ofte sitert, men tekstene hans er sjelden lest. Denne antologien gir leseren mulighet til å bli bedre kjent med filosofen og politikeren Gramsci, en av 1900-tallets viktigste politiske tenkere.

Utvalg, innledning og oversettelse ved Geir Lima.

Til toppen

Flere bøker av Antonio Gramsci:

Du vil kanskje også like

Bøker i serien