Amerika (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202529505
Kategori: Noveller
Omtale Amerika

Det er jenta. Det er moren. Og det er faren.
Og alle novellene handler om det lille livet i det store landet Amerika,
hvor den lille familien reiser for å bo.
To voksne og ett barn i bilen.
En far som savner grantrær.
En mor som har oppdaget søtpotet.
Floker av misforståelser og dårlig samvittighet,
knuter i magen og i tankene,
Det handler om å overleve. Å få puste.
Og i nabohuset skyter en dame mannen sin.

Til toppen

Andre utgaver

Amerika
Bokmål Innbundet 2015
Amerika
Bokmål Ebok 2015
Amerika
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015

Flere bøker av Gro Dahle:

Anmeldelser Amerika

«Et velfungerende språklig uttrykk og evnen til å antyde gjennom en rik undertekst dekker på beste måte situasjoner, mennesker og miljøer. Gro Dahle befester sin posisjon som en av våre mest stilsikre novellister.»

 
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

«Sterkt sorgportrett»

«Amerika er en varm, vond og helstøpt fortelling om en familie som har mistet et barn og forsøker å begynne på nytt i USA. […] Med skildringen av Åse, hennes mor og hennes far har Dahle unngått alle klisjeer. I stedet har hun skapt uhyre interessante karakterer - både litterært og psykologisk. Som resultat inneholder Amerika både et stort mørke og et intenst lys.»

 
Vilde Imeland, Fædrelandsvennen

«Den sjarmerende språkgleden dominerer Gro Dahles novellesamling om en families sorg og opplevelser av å flytte til et nytt land. […] Det er ikke plott eller karakterer som driver Gro Dahles tekster, men snarere erindringer, minner, refleksjoner, hverdagssituasjoner, møter med mennesker, med dyr og natur. Med valget av det litt ensomme barnet Åse som forteller, blir alt sett og opplevd fra barnets posisjon. En posisjon som forfatteren bruker med stor psykologisk innsikt, oppfinnsomhet og et særdeles klart blikk på voksenlivet.»

Turid Larsen, Dagsavisen

«Jeg har aldri gjenopplevd hvordan det var å være barn, så sterkt som gjennom Gro Dahles bøker. Når jeg leser Amerika, husker jeg hvordan det var å se verden nedenfra, hva slags detaljer (et ansiktsuttrykk eller en håndbevegelse) som kunne gi en fornemmelse av ting kanskje verken jeg eller de voksne rundt meg satte ord på. »

Live Lundh, Vårt Land

«20 glimrende noveller om mor, far og barn. Gro Dahle gjør verden forunderlig og spennende»

«Hun kan noe med språk, har talent for poesi og øre for gode setninger. I Gro Dahles blikk og i hennes språk får vi se det vanlige og velkjente på nytt, og ikke bare fordi forfatteren på klassisk dikterisk vis forunderliggjør verden, men fordi oppdagelsen av verden er et av hovedtemaene i disse novellene. […] Ingenting er rart i disse novellene fordi Dahle mystifiserer eller gjør det mer barnslig enn det hadde trengt å være. Det er rart fordi Dahle makter å portrettere en ung jentes tanker og handlinger og gå så konkret og liketil inn i situasjonene at de overmanner både hovedpersonen og leseren med forundring og spenning.»

Atle Christiansen, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Gro Dahle er født i 1962 og bor på Tjøme i Vestfold. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving ved Høgskolen i Telemark. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble meget godt mottatt. Hun har siden markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Apens evangelium (1989), Linnea-pasjonen (1992), Regnværsgåter (1994) og Hundre tusen timer (1996). I 1998 kom Karneval, dikt i utvalg, med etterord av Arild Linneberg. I 2006 kom hennes første voksenroman: Huset i snøen, som fikk en enstemmig god mottakelse fra kritikerne. I 2012 kom Hundre tusen timer i ny utgave, med etterord av Steinar Opstad. Novellesamlingen Amerika (2015) gir en overbevisende skildring av en liten familie som flytter fra Norge til Amerika, sett fra barnets perspektiv.

Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen for beste barnebok 2002, Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2004 og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur, beste illustrasjon, for boken Håpe sa gåsa, i 2011. Sistnevnte er illustrert av Gro Dahles datter Kaia Linnea Dahle Nyhus. Flere av Gros øvrige bøker er illustrert av hennes mann, Svein Nyhus. Sammen ble de tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2014 for bildeboka Akvarium. I 1998 mottok Dahle Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2015 ble hun tildelt Triztan Vindtorns poesipris for sin innsats for norsk poesi.

Gro Dahles bøker er oversatt til en rekke språk. Hun har holdt mange populære skrivekurs og utgitt bøker om å skrive.

Alle tilgjengelige bøker av Gro Dahle finner du her.