Tove Jansson

Tove Jansson

Tove Marika Jansson (født 9. august 1914 i Helsingfors, død 27. juni 2001), er en finlandssvensk forfatter, illustratør, tegneserietegner og maler. Hun vokste opp i Helsingfors som eldste barn av tegneren Signe Hammersten Jansson og billedhuggeren Viktor Jansson. Hennes livspartner var grafikeren Tuulikki Pietilä (født 1917 i USA).

I 1933 gav hun ut barneboka Sara och Pelle och neckens bläckfiskar (under psevdonymet Vera Haij), mens hennes offisielle mummi-debut kom i 1945 med Småtrollene og den store oversvømmelsen. Denne boka introduserte den verdenen som mummitrollene lever i. Men mummitrollene selv ble først introdusert i den andre boken Kometjakten (senere tittel Kometen kommer) fra 1946. Men fra da av har de vært det gjennomgående temaet i de fleste av hennes bøker. Jansson skrev om Mummitrollene i illustrerte romaner og billedbøker. Hennes internasjonale suksess kom først med Trollmannens Hatt fra 1948.

Tove Janssons bøker er oversatt til mer enn 34 språk, mange av dem til norsk, som Hvem skal trøste knøttet?, Hvordan gikk det?, og Den farlige reisen, som er oversatt og gjendiktet av André Bjerke.

I tillegg til sine egne utgivelser illustrerte Jansson også bøker av forfattere som J.R.R. Tolkien og Lewis Carroll. Hun stod for utførelsen av store utsmykkingsoppgaver og forfattet voksenbøker.

Jansson debuterte som tegneserietegner på finsk i 1947. Tegneseriene ble fra 1954 laget på engelsk, og formidlet til 120 aviser i over tredve land via internasjonale pressesyndikater. Da 21 seriehistorier var fullført, overlot Jansson fra 1959 stadig mer av tegneserieproduksjonen til broren Lars Jansson, som holdt frem med serien til 1975.

Den første norske Mummitroll-tegneserien ble publisert i Aftenposten 6. januar 1958. Alle Tove janssons tegneserier er utgitt i Samlede tegneserier 1-5.

Titler i salg

Viser 1 - 40 av 69

Anmeldelser

"I seriene får Jansson sagt vektige ting om både kjærlighetens utfordringer, betydningen av å være raus og forståelsesfull og gleden ved å bryte konvensjoner. I bind tre finnes også ansatser til vitenskapskritikk, i form av en praktfull naturvitenskapsduell mellom botanikeren og zoologen. Seriene er smarte og morsomme, nærmest fandenivoldske, på en forbløffende moderne måte."

Kåre Bulie, D2, Dagens NæringslivMummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 3

”Jansson har en unik evne til å forene action og slapstick med kontemplative underfundigheter. Surrealisme, spøk, skrekk og satire - tegneserien om Mummitrollet rommer det hele (…) Anders Heger har på fremragende vis oversatt stripene, samt skrevet tre glitrende etterord. Det er grunn til å være takknemlig for at han har kastet nytt lys over Tove Janssons uforlignelige tegneserieverk.”

Heidi Sævareid, Vårt LandMummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 3

”Tegneseriekunst av beste merke (…) Selveste forlagssjef Anders Heger har tatt hånd om Mummitroll-tegneseriene. Han har oversatt dem på ny (de gikk i Aftenposten fra 1958) og forsynt hver av dem med kyndige etterord der han tar for seg forskjellige sider ved serien. I bind to betegner han Mummitrollene som «sommerens skapninger fremfor noen i den nordiske litteraturen».”

Fredrik Wandrup, DagbladetMummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 3

"Å telle er en kunst som det kan ta litt tid å lære. Da er det praktisk at læreboka er i papp og tåler å bli bladd i noen ganger (...) Søte, delikate illustrasjoner gjør at boka også er morsom for mindre barn som bare vil bla og se på bildene."

Elisabet Høye, Foreldre & Barn

”I disse tegneseriene trer Tove Janssons verden frem på gjenkjennelig og konsentrert vis. Hun er nesten enda mer seg selv enn i bøkene sine, siden både tekst og bilder får spille sammen på hennes surrealistiske, sorgmuntre måte (…) flott at de originale tegneseriene med Janssons karakteristiske, rufsete strek nå kommer i samlet form. Avis-stripene er først og fremst skrevet for voksne lesere, det er vi som kjøper og leser aviser. Men de kan leses av store barn også, og gi overraskelse, gjenkjennelse, latter og undring igjen og igjen.”

Anne Cathrine Straume, NRK P2Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 3

Bibliografi

2022 - Mummidalens alfabet

2022 - Sov godt, Mummitrollet

2022 - Det usynlige barnet

2012 - Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 5

2011 - Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 4

2010 - Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 3

2009 - Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 2

2008 - MUMMI - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 1

1991 - Rent spill

1984 - Den ærlige bedrageren

1981 - Skurken i Mummihuset

1979 - Dukkehuset og andre fortellinger

1978 - Den farlige reisen

1976 - Solbyen

1973 - Sommerboken

1972 - Den lyttende

1971 - Sent i november

1969 - Billedhuggerens datter

1966 - Pappaen og havet

1963 - Det usynlige barnet

1961 - Mummipappa på eventyr

1960 - Hvem skal trøste Knøttet?

1959 - Farlig midtsommer

1958 - Hvordan gikk det?

1958 - Trollvinter

1948 - Trollmannens hatt

1946 - Kometen kommer

1945 - Småtrollene og den store oversvømmelsen