Tomm Kristiansen
© Foto: Fredrik Arff

Tomm Kristiansen

Tomm Kristiansen (f.1950) er journalist og forfatter. Han har vært NRK-korrespondent i Harare, senere radioreporter med hele verden som virkefelt og er nå en av de mest sentrale skikkelsene i NRK.

Han har utgitt flere bøker, og fikk sitt definitive gjennombrudd med bestselgeren Mor Afrika. Tomm Kristiansen mottok i 1994 Den store journalisprisen, og ble samme år nominert til Brageprisen for Mor Afrika.

Tomm Kristiansen fulgte opp suksessen på bokfronten med På Parfymeflodeni 1995 og Mandelas land i 1996. I 1998 kom Mørk safari, biografien om Stanley, som ble en av de største bestselgerne det året, i tillegg til at den høstet helt fantastiske kritikker. Han har siden gitt ut en rekke bøker innen sakprosa, senest Biskopens hemmelighet (2014).

Titler i salg

Viser 1 - 40 av 41

Anmeldelser

"En slik fortelling har alt: Løgn. Svik. Livsdrama. Og en kirkelig dekkoperasjon. Det er mer enn nok for en glitrende god bok.(...) Ingen kunne gjort dette bedre enn Tomm Kristiansen."

Harald Stanghelle, AftenpostenBiskopens hemmelighet

"I boka «Biskopens hemmelighet» fortel NRK-journalist Tomm Kristiansen historia om Fridtjov Birkelis dobbeltliv. Den er vel verd å lesa, med kvalitetane til ein spenningsroman, noko som det dramatiske og pirrande temaet også innbyr til."

Tom Hetland, Stavanger AftenbladBiskopens hemmelighet

"Boka er drivende godt skrevet, og handler til syvende og sist kanskje om noe som også berøres: nåden og tilgivelsen."

Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.noBiskopens hemmelighet

"Også at familien i ettertid ble forlatt av de fleste, sier mye om enkeltmennesker - og et kirkesamfunn som har noe å lære."

Jon Terje Grønli, GjengangerenBiskopens hemmelighet

"En lettlest og enkel gjenfortelling av Bibelens historier om Jesus. (...) Det er enkelt, men det er godt."

Tarald Aano , Stavanger AftenbladJesus

"Kristiansen holder seg først og fremst til de fire bibelske evangeliene, men supplerer sin fortelling med historiske fakta fra samtida. Man kunne si at han er på jakt etter det Jacob Jervell har kalt «historiens Jesus»."

Fredrik Wandrup, DagbladetJesus

"Tomm Kristiansen er den store afrikafortelleren i norsk journalistikk. Han forteller med et varmt hjerte og inderlig ønske å om vise oss andre bilder fra områder som vanligvis forbindes med krig og katastrofer."

Stavanger Aftenblad, Tarald AanoPresidentens mann. Oppdrag Sør-Sudan

Velskrevet og medrivende om Afrikas tragedier. [...] Tomm Kristiansen viser seg som en innsiktsfull reportasjejournalist og en glimrende forteller i boka «Afrika - en vakker dag». Han reiser gjennom åtte mildt sagt konfliktfylte afrikanske land, ... og veksler uanstrengt mellom de store politiske og militære hendelser og enkeltmenneskenes skjebner. Han konsentrerer seg om samtida, men foretar også historiske sveip. Kristiansen har utmerket blikk for den talende detalj og skriver på sitt beste tett og nært uten å bli svulstig, samtidig som hans omfattende kunnskaper og lange journalistiske erfaring sørger for at enkeltskjebnene alltid blir satt inn i en større sammenheng. For først og fremst handler «Afrika - en vakker dag» om storpolitikk og brutale diktatorer.

Kåre Bulie, DagbladetAfrika - en vakker dag

"...få kan gjennomføre et slikt prosjekt bedre enn denne forfatteren. [...] Denne erfaringstyngden gjør at han kan skrive med overskudd som denne typen dokumentarbøker ofte mangler."

Sten Inge Jørgensen, VGAfrika - en vakker dag

"Det finnes ingen bedre forteller enn Tomm Kristiansen her til lands. Påstanden tåler å gjentas også om hans siste bok Afrika - en vakker dag. Det er mer enn hans karakteristiske røst som kvalifiserer til en slik vurdering. Selv på papiret slår fortellergløden igjennom og skaper bilder som fester seg på leserens netthinne."

Jon Magne Lund, Vårt LandAfrika - en vakker dag

"Nok et mesterverk fra den tidligere NRK-korrespondent Tomm Kristiansen[...] Dette og mer til kan man lese om i Kristiansens ypperlige bok. Han både bekrefter og avkrefter våre stereotype holdninger. En beretter av høy klasse. En varm stemme. Personlig, innsiktsfull og kritisk, men også ydmyk for et Afrika i endring og alltid respektfull overfor den jevne afrikaner."

Torbjørn Ødegaard, Fredrikstad BladAfrika - en vakker dag

"Dette er en av de beste bøkene om Afrika som er utgitt her i landet."

Jan Arild Teland, BokavisenAfrika - en vakker dag