Selma Lønning Aarø
© Foto: © Agnete Brun

Selma Lønning Aarø

Selma Lønning Aarø (f. 1972) kommer fra Stord, men bor nå i Fredrikstad. Hun debuterte i allerede i 1995 med Den endelige historien, som var vinner av Cappelens konkurranse for beste debutroman. Aarø har utgitt en rekke bøker i ulike sjangere, og har skrevet både for voksne og barn. Hun har også redigert tre årganger av Cappelens debutantantologi Signaler – alle med Nils-Øivind Haagensen som medredaktør.

Vill ni åka mera? (2003), har blitt betegnet som Aarøs gjennombrudd. Med denne romanen ble hun også nominert til Brageprisen.

Barnebøkene om tøffe Milla (Milla bestemmer, 2016, Milla leter etter gull, 2019 og Milla redder Amazonas, 2021), alle illustrert av Tiril Valeur, er blitt favoritter både for ferske lesere og som høytlesningsbøker.

Selma Lønning Aarø har i en årrekke vært spaltist i Dagbladet og Klassekampen. Hun er kjent for sin selvironiske og humoristiske stil.

Titler i salg

Viser 1 - 40 av 42

Anmeldelser

«... en hittil skjult perle i bokhøsten 2021.»

Ole Jacob Hoel, AdresseavisaPrivatlivets fred

«Selma Lønning Aarø utforsker virkelighetslitteraturens dilemmaer – og det med en helt ny vri.»

«Hva er forfatterens etiske ansvar? Selma Lønning Aarøs nye roman, Privatlivet fred, går rett inn i denne problemstillingen på en måte som både er morsom og til ettertanke. [...] Man blir med henne hjem og vil helst ikke gå igjen. [...] For hun er både svært morsom og kunnskapsrik.»

Henning Howlid Wærp, AftenpostenPrivatlivets fred

«Elegant gjort, når temaet er nettopp virkelighet - eller 'virkelighet'.»

«Selma Lønning Aarø skriver lett og morsomt, med mange festlige og skarpe formuleringer, observasjoner, oppsummeringer. [...] Se der var spørsmålet igjen, om hva som er sant – og 'sant'. Selma Lønning Aarø tilbyr ingen fasit. Det er jo hele poenget. Men en artig, ganske original, vri på problemstillingen er Privatlivets fred definitivt.»

Gerd Elin Stava Sandve, DagsavisenPrivatlivets fred

«Det er en finflytende, velsmurt tekst, skrevet uten strøssel og med stramme tøyler. [...] humoren stikker hoven fram, ikke for å hovere, men ironisere over tingenes tilstand. Lønning Aarø skriver hylende morsomt om å bli oppfattet som tilårskommen, om det å angivelig tilhøre en svunnen tid.»

«[...] en språkbotanikk som både brenner og blomstrer.»

Christen Hvam, Fredrikstad BladPrivatlivets fred

«Som hun vet å behandle et stoff, Selma Lønning Aarø. Her stiger hun fram fra glemselen, Anna Munch, så vi sitter fjetret tilbake. Hennes løgnaktige ytre er full av vakre og vanskelige scener, tett gestaltet. […] I denne dokumentariske romanen gis en ny fremstilling av mennesket Anna Munch, nydelig skrevet og krevende komponert. […] Det er en roman tuftet på et vanskelig stoff, spredte kilder, skrevet av en kresen forfatter med blikk og kraft.»

Guri Hjeltnes, VGHennes løgnaktige ytre

"«Jeg kommer snart» er i det store og hele en underholdende bok."

Ragnfrid Myhr, Trønder-AvisaJeg kommer snart

"Selma Lønning Aarø skriv skamlaust treffande om kjønnsliv, lyst og skam."

Åshild A. Sandvin, SunnhordlandJeg kommer snart

"«Jeg kommer snart» byr på mye god underholdning, det er en lettbent og kjapt lest satire over våre, ofte svært, navlebeskuende bestrebelser etter å oppnå det perfekte liv og sexliv. Bare ikke forvent å få orgasme."

Erle Marie Sørheim, DagbladetJeg kommer snart

"Selma Lønning Aarø skriv elegant, intelligent og vittig(...)Alderen, livssituasjonen og det pikante prosjektet skulle snarare kunne rettferdiggjere nemninga hønelitteratur. Og det er meint som ein kompliment."

Merete Røsvik Granlund , Dag og tidJeg kommer snart

"Lønning Aarø har skrevet en bok om noe så lite tidstypisk som en frigid kvinne (som det het i gamle dager), med en fin ironisk snert mot tidens rådende trender."

Gro Jørstad Nilsen, Bergens TidendeJeg kommer snart

"Hennes karakteristiske blanding av komikk og alvor er intakt. Dette er rett og slett ganske fornøyelig lesning."

Ingvild Kjøde og Stine Okkelmo, KKJeg kommer snart

"Vampyrlus er ei morsom og underholdende barnebok som rent tematisk treffer blink i forhold til hva barn i førskolealder er opptatt av. (...) Dette er ei bok som beskriver barns følelser og reaksjoner på en ærlig og likefrem måte. (...) Vampyrlusidéen er også nifs nok til å holde på spenningen gjennom hele boka. Tiril Valeur er en dyktig illustratør. Hun makter å gi hovedpersonene karakter og det lille ekstra som gjør at denne boka skiller seg ut i mengden. Det er også befriende å lese ei barnebok som ikke beskriver gutter og jenter på en kjønnskarikerende måte samtidig som den unngår å fremstille gutter og jenter i politisk korrekte roller. Den åpner istedenfor flere måter å være gutt og jente på."

Irene Trysnes, FædrelandsvennenVampyrlus!

"Det er skildringen av sjalusien som gjør historien relevant. Den kan ramme hardt, selv hos de yngste. Morsom er også avslutningen. Den overrasker."

Maya Troberg Djuve, DagbladetVampyrlus!

"Tekst og bilde samarbeider godt i formidlingen av relevante temaer (...) Mimmi er en handlekraftig – og kreativ! – heltinne. Hun går ikke av veien for innviklede metoder for selv å oppnå lus, og det oppstår morsomme situasjoner både hos eldre skolegutter og hjemme med mor og far. Mimmi er på mange måter framstilt med tradisjonelle gutte-egenskaper, både når det gjelder hennes indre og ytre trekk. Hun er følsom, men uredd og sjefete. Hun er verken sukkersøt eller yndig (...) Aarøs tekst gir illustrasjonene rom til å fortelle. Store hoder med tilhørende store øyne er sentralt i oppslagene, og ved hjelp av tydelig ansiktsmimikk (en konsentrert tunge, en tåre og litt snørr, et fårete smil ...) får Valeur fram de ulike uttrykkene i boka. Motsetningene er karikerte, men personene er likevel levende, og også de små leserne vil oppleve sinnsstemningene som kommer fram i bildene. (...) Vampyrlus har en klart definert målgruppe: barnehagebarn. Og det er heller ingen tvil om at boka er funksjonell i barnehagesammenheng."

Hilde Dybvik, Barnebokkritikk.noVampyrlus!

"En tidløs og samtidig moderne bildebok med humoristiske illustrasjoner. (…) En klassisk barnefortelling om vennskap og sjalusi."

Hege Fosser Pedersen, Foreldre & BarnVampyrlus!

"Den lille tynne antologien er godt egnet til å gi ungene på mellomtrinnet både sug i magen og rødme i kinnene. Her er det skjelmske blikk, frekke utfordringer, flust i misforståelser, hjertebank, nesten kyss, helt ekte kyss og alle de gode og onde følelser som hører med (...) Tegningene framhever og understreker viktige elementer i tekstene på en slik måte at det stimulerer leserens egen billedskaping framfor å styre den."

Petra J. Helgesen, Barnebokkritikk.no

”(…) dette er spennende og morsom lesning. Man blir lett dratt inn i historiene på en morsom måte. Det er mange som er litt forelsket eller lurer litt på hvordan det er å være det. Dette er en sikker vinner for leselystne og forelsket jenter og gutter.”

Tone Langseth Luth, Oppland Arbeiderblad

"Selma Lønning Aarø bruker språket for alt det er verdt. Spinner et nett av fiksjon i så troverdige og levende vendinger at du mer enn tror på det du leser. Identifikasjonsgraden er høy. Noen avsnitt så skarpt formidlet at du kjenner det i magen. Enkelte setninger så rått konstruert at du leser dem tre ganger."

Arnstein Olaisen Haugesunds Avis, Haugesunds AvisVenstre hånd over høyre skulder

"En bok som fort kan bli stående igjen som en av årets beste."

Bjørn Tore Brøske, BAVenstre hånd over høyre skulder

"En svært velkomponert fortelling, der skjebnene snirkler seg sinnrikt inn i hverandre (...) Selma Lønning Aarøs roman gjør mest inntrykk gjennom sin form - så strømlinjet at sårheten nesten blir skjult mellom linjene. Og obs! Obs! Venstre hånd over høyre skulder er samtidig et nesten fullsnekret dramatisk verk."

Kari Wærum, Fredrikstad BladVenstre hånd over høyre skulder

"Skiftende synsvinkler og spennende sammenhenger i mange menneskers liv gjør dette til forfatterens mest ambisiøse og beste roman så langt."

Hans H. Skei, AftenpostenVenstre hånd over høyre skulder

"Selma Lønning Aarøs nyeste roman er en ganske finurlig affære, der mange menneskeskjebner er filtrert sammen på infløkt vis, uten særlige løse tråder som stikker ut av nøstet etterpå (...) Venstre hånd over høyre skulder er den type bok som vekker travhestspillerfornemmelsen hos en anmelder. Denne kan tenkes å selge riktig godt."

Bjørn Gabrielsen, Dagens NæringslivVenstre hånd over høyre skulder

"En blanding av humor og alvor som er med på å gjøre boka hennes til en en sympatisk og leseverdig tekst om kjærlighet, sorg og andre vanskeligheter som før eller siden kommer til å angå svært mange av oss."

Kåre Bulie, DagbladetVenstre hånd over høyre skulder

"Aarø kommer godt inn under huden på menneskene sine, og blandingen av lett lesning og tankevekkende blikk og kommentarer er kjærkommen. Håndlaget hun bruker for å snu verden når hun studerer den, er førsteklasses."

Kjell-Richard von Wachenfeldt, Vårt LandVenstre hånd over høyre skulder

"Reidar og den store magen" er blitt en morsom, overraskende og fantasirik fortelling. Hakket villere enn rekka av Albert Åberg-historier, men like lun. Og beslektet i sin befriende politisk ukorrekthet. [...] En tekst som underveis er underholdende for både voksne lesere og barneører."

Arnstein Olaisen, Haugesunds Avis

"Selma Lønning Aarø klarer på snedig og morsomt vis å problematisere kommunikasjon, sannhet og objektivitet. For er bokas Selma den virkelige Selma?"

Linn T. Sunne, Oppland ArbeiderbladEn rekke avbrutte forsøk

«Rått oppvekstportrett - En herlig 80-tallshistorie»

Elisiv Hauge Nilsen, Haugesunds AvisEn rekke avbrutte forsøk

"Selma Lønning Aarø har skrive ei artig og fantasifull biletbok om kva som kan skje når ein svelgjer eit frø. […] Heile teksten er skriven med versalar, noko som gjer dette til ei god lesebok for nybyrjarar innan lesekunsten. Ei sjarmerande og innhaldsrik lita bok som passar for barn frå småskulealder og nedover, gjerne når dei skal bli søsken."

Randi Olsen, Sunnhordland

"Dette er boken for alle barn som har følt seg truet av et nytt søsken, og for voksne som kjenner noen som har det sånn."

Helga Marie Stigen, Nationen

"En søt og oppfinnsom historie av typen «– og så våknet jeg!» foreligger her, til glede og trøst for barn som har en gravid mamma. (...) Illustrasjonene til Eivind Gulliksen er dandert helhetlig omkring teksten, som er skrevet for hånd med blokkbokstaver. Det får oss til å oppleve boka som en organisk helhet. Bildene er dessuten spennende varierte både i fargebruk og form."

Marianne Lystrup , Vårt Land

"Den er boblende morsom og godlynt samtidig som den på vakkert, nesten naivt vis tar for seg forskjellene mellom litteratur og virkelighet".

Bjørn Gabrielsen , Dagens NæringslivEn rekke avbrutte forsøk

"Selma Lønning Aarø bidrar med en bok som er blottet for respekt for forfatterens rykte og selvbilde; og som ikke bare er oppsiktsvekkende morsom, men som også skildrer menneskets manglende eierskap over sin egen historie med overveldende enkelthet."

Anders Sundnes Løvlie, DagsavisenEn rekke avbrutte forsøk

"Når bokas lekne, men samtidig alvorlige implisitte behandling av forfatteres forhold til fiksjon og virkelighet også løper som underliggende tema, er det ikke rart at man begeistres av Selma Lønning Aarøs roman som jeg herved spør blir vårens bestselger og litterære samtaleemne."

Finn Stenstad, Tønsberg BladEn rekke avbrutte forsøk

"Vittig og klokt om forfatterens trøbbel med virkeligheten."

Gro Jørstad Nilsen, Bergens TidendeEn rekke avbrutte forsøk

Denne romanen, Aarøs fjerde, er virkelig et vitnesbyrd om et forfatterskap i rik utvikling."

Knut Faldbakken, VGVill ni åka mera?

"Modig og gripende fortelling om smerte og begjær, men også om viljen til å overleve."

Torunn Borge , DagsavisenVill ni åka mera?

"Med årets roman har Aarø forlatt de lovendes rekker. Den likner et litterært gjennombrudd, en endelig bekreftelse på at hun er en forfatter vi kan regne med i framtida."

Øystein Rottem, DagbladetVill ni åka mera?

"Selma Lønning Aarø skriver med en innsikt og en åpenhet overfor menneskelige skyggesider som imponerer."

Anne Schäffer, Bergens TidendeVill ni åka mera?

"Lønning Aarø tar med årets bok et langt skritt fremover i forfatterskapet..."

Hans H. Skei, AftenpostenVill ni åka mera?

«Skrøner eller sannhet - fortellingen overbeviser uansett. Boken er en morsom og karnevalsk beskrivelse av trangsynet i bygde-Norge.»

Per Øystein Roland, MorgenbladetBebudelse

«... en spenstig og hemelighetsfull bok.»

Torunn Borge , DagsavisenBebudelse

«Det er en levende, billedrik beretning, som gjennom et fortettet, antydende språk suger leseren med.»

Hege Steinsland, AftenpostenBebudelse

«Det som fascinerer meg ved denne romanen er at den hele tiden truer med å glippe ut av hendene på meg ... at handlingen utvikler seg i sprang som ikke virker forutbestemt.»

Øystein Rottem, DagbladetSpekulum

«... en leken og fantasifull og original fortelling... Det er en fortelling som ved lette, antydende anslag setter tankene i sving hos leseren.»

Cecilie Lund, KlassekampenSpekulum

«... et mørkt trekantdrama. En sterk fortelling om tragisk kjærlighet. En roman om samvittighet og skyld, om forråelse og renselse. Spekulum er en forunderlig, liten og uhyre omfangsrik roman.»

Tone Velldal, MorgenbladetSpekulum