Ragnhild Holmås
© Foto: Åsmund Holien Mo

Ragnhild Holmås

Ragnhild Holmås (f. 1988) er statsviter og tekstkonsulent. Som 23-åring fikk Ragnhild Holmås sykdommen myalgisk encefalopati (ME). Hun opplevde at det å bli trodd ble en minst like stor utfordring som selve sykdommen. På Instagramkontoen @serikkesykut skaper hun stor begeistring med fakta, fjas og fordomsknusing om usynlig sykdom.

Anmeldelser

«Ragnhild Holmås skriver med blytung letthet om å leve med diagnostisert latskap.»

«Er det noe denne boka i hvert fall gjør med meg, så er det at jeg vil være en smule mer ydmyk neste gang jeg møter en "kroniker".»

«Om du, som jeg, er en av mange som nærer en dyp skepsis mot diagnosen, burde du lese denne boka.»

«Det mest tankevekkende ved denne boka, er der Holmås viser hvor mange fordommer og stigma som tidligere var knyttet til sykdommer vi nå vet årsaken til.»
 
Cathrine Krøger, DagbladetMen du ser ikke syk ut
«... debutant Ragnhild Holmås skriver i den selvbiografiske og samfunnsgranskende «Men du ser ikke syk ut» på vegne av alle som lider av kronisk, usynlig sykdom, i likhet med henne selv. (...) Gjennom luftige kapitler ispedd galgenhumoristiske innslag som bingokupong og lister med tips, nedtegner Holmås den selvpålagte taushetens historie ...»

«Holmås gir sterke beskrivelser av å omtales som byrde i en hardt presset velferdsstat, hvor to av tre mener at langtidssyke egentlig bare må ta seg sammen. (...) Her gjør Holmås godt arbeid når hun trekker linjer mellom fellesskapets blikk, mangel på forskning i et lavstatusfelt og misvisende medisinsk språk ...»

«... betydningsfull førstehåndsskildring av sorgen som følger med tapet av funksjonsevne, og lengselen etter å få andre til å forstå et liv hvor enhver bevegelse koster, samme hvor frisk du ser ut.»Elin Kittelsen, KlassekampenMen du ser ikke syk ut
«Boken til Ragnhild Holmås er en viktig bok. Den forklarer og forteller, linjerer opp og informerer om sykdommen slik den her – blott og bart og rett på sak. Det er et godt stykke opplysningsarbeid.»

«Den kjenner best hvor skoen trykker som har den på, heter et gammelt ordtak, og boken «Men du ser ikke syk ut» av Ragnhild Holmås er et meget godt eksempel på det. Den handler om «skjult» sykdom.»

«Hvordan er det så å ha ME - myalgisk encefalopati? Det er et godt, meget godt, utgangspunkt å lese Ragnhild Holmås' bok for å få et innblikk i dette.»
Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.noMen du ser ikke syk ut
«Boka er humoristisk, vond og opplysende om hvordan det er å leve med en usynlig sykdom.»

«Takk for myteknusende og god lesning.»
Susanne Kaluza, Susanne Kaluzas InstagramMen du ser ikke syk ut

"Denne boka kunne jeg ønske at hadde vært pensumbok i legestudiene. Ikke bare fordi den handler om ME, men også fordi mye av innholdet tar for seg hvor lite forståelse man kan bli møtt med når man lever med en såkalt usynlig sykdom, både blant helsevesenet og i samfunnet ellers. (...) Veldig fin bok. Burde finnes i bokhyllene til alt av helsepersonell og pårørende til personer med "usynlige" sykdommer."

Anne Lise Johannessen, HverdagsnettMen du ser ikke syk ut