Paal-Helge Haugen
© Foto: Gerald Zörner

Paal-Helge Haugen

Omtale

Paal-Helge Haugen er født i Valle, Setesdal i 1945. Paal-Helge Haugen debuterte med diktsamlingen Blad frå ein austleg hage (1968) da han studerte medisin i Oslo. Etter legeutdannelsen dro han et år til USA, hvor han studerte film og teater. I 1972 kom han hjem til en karriere som skulle fylles med en rekke diktsamlinger, en roman, samarbeid med billedkunstnere og komponister, barnebøker og dramatikk. Haugens bøker er oversatt til rundt 20 språk.

Haugen var medlem av redaksjonen i det toneangivende tidsskriftet PROFIL 1965–67 og underviste i film- og skjønnlitterær skriving 1973–78. Han er tidligere formann i Den norske Forfatterforenings litterære råd og nestformann i Norske Dramatikeres Forbund. Han ble dessuten valgt til den norske representanten ved kulturmønstringa "Scandinavia Today" i USA 1982.

Haugen har samarbeidet med en rekke billedkunstnere (Kjell Nupen, Grete Nash, Olav Chr. Jensen, Jens Johannesen, Jan Groth, m. fl.) og både norske og utenlandske komponister (Iannis Xenakis, Atli Heimir Sveinsson, Kjell Habbestad, Bjørn Kruse, Arne Nordheim, m.fl.). Han har mottatt en rekke prise for sitt forfatterskap, bl.a. Kritikerprisen, Brageprisen, Gyldendalprisen og Aschehougprisen.

Bibliografi

2015 - Steingjerde

2015 - Anne

2015 - Verbarium

2015 - Anne

2009 - Kyst. Sør

2008 - Kvartett 2008

1997 - Nidaros. eit dramatisk oratorium

1995 - Hertervig

1995 - Poesi - dikt i samling 1965-1995

1995 - To spel

1995 - Pilegrimen (kirkespill)

1995 - Vindsalme for dei døde (rekviem)

1993 - Ei natt på jorda (tekster til musikk)

1993 - Alexandras aske

1993 - A. Eit monodrama for musikk

1992 - Sone o

1991 - Vidde (illustrert av Gunnar Torvund)

1990 - Meditasjonar over Georges de la Tour

1990 - Gjennom steinen (barnebok m Mette Newth)

1989 - Vårfuglen (barnebok m Mette Newth)

1987 - Verden open (dikt i utvalg)

1986 - Ingen anna tid, ingen annan stad (m Germeten og Godøy)

1986 - Stone fences (diktroman)

1986 - Horisont (litografisk bildeverk m Kjell Nupen)

1985 - Det overvintra lyset

1984 - I dette huset (diktsyklus m Erling Kittelsen)

1980 - Spor (dikt i utvalg 1967-1980)

1980 - Herr Tidemann reiser (barnebok)

1979 - Steingjerde (diktroman)

1978 - Fram i lyset, tydeleg

1975 - Det synlege menneske

1970 - Det nye amerikanske huset (gjendiktning m Erling Kittelsen)

1970 - Den nye poesikatalogen (antologi)

1969 - Sangbok: nye tekster 1969

1968 - Anne (roman)

1968 - Moderne prosa: Arbeidsbok frå eit litteraturseminar (fagbok)

1967 - Påbotnen av ein mørk sommar (tekster)

1966 - Kinesisk lyrikk

1965 - Blad frå ein austleg hage (hundre haiku-dikt)