Odd Klippenvåg
© Foto: Åsmund Holien Mo

Odd Klippenvåg

Odd Klippenvåg (1951) har utgitt 23 bøker, fordelt på sjangrene romaner og noveller. Noen tematiserer homofilt samliv, andre portretterer kunstnerliv. Klippenvåg er en kritikerrost forfatter, hans romaner er sjeldent velkomponerte og språklig presise.
For novellesamlingen En lykkelig gift mann og andre noveller (2020) fikk han Havmannprisen og Ungdommens kritikerpris.

Titler i salg

Viser 1 - 30 av 30

Anmeldelser

"Både person- og miljøskildringen er god. Klippenvåg bruker sin egen lokalkunnskap og gir oss en malende skildring fra Lofoten. Vi ser for oss det lille veiløse bygdesamfunnet i vakre omgivelser, og der alle passer på og vokter hverandre. Kvaliteten på romanen skyldes først og fremst språket. Klippenvåg har et svært polert og velformulert språk."

Margoth Hovda-Lien, NordlysAda

"Ada kunne lett ha blitt en melodramatisk og banal roman med et velprøvet og overforbrukt tema. Men Odd Klippenvågs form og språk hever den sidemagre boka til gripende, troverdig og vakker litteratur. Dette fordi fortellerstemmen i en lett alderdommelig, men plastisk språkdrakt aldri henfaller til spekulative beskrivelser eller hypersentimentale skildringer. At forfatteren dessuten avrunder beretningen med en forbløffende og overraskende avslutning, gir Ada en tyngde som gjør den vel verdt å lese."

Finn Stenstad, LofotpostenAda

"Odd Klippenvåg bekrefter nok en gang forfatterens fabelaktige evne til å skildre mennesker nærgående, tett og troverdig i et språk som nesten kan karakteriseres som foredlet. Det er en sann fryd fra side til side bare å nyte språket - i tillegg, selvsagt, til at han forteller en historie som er interessant og som i sin helhet berører i alle fall denne leseren sterkt."

Emil Otto Syvertsen, FædrelandsvennenEt personlig anliggende

"Det er besettende lesning, imponerende utført"

Eirik Lodén, Stavanger AftenbladEt personlig anliggende

"Odd Klippenvåg lar historien utfolde seg langsomt, og på mange plan. Noe som gjør "Et personlig anliggende» til hans hittil lengste roman. Samtidig evner han å holde leseren fast i et grep som gjør det vanskelig å legge boken fra seg. Språket er - som vanlig - av ypperste klasse, og ikke minst er Klippenvåg en mester i å formidle stemningsskiftene og de små detaljene som bidrar til å drive fortellingen fram. «Et personlig anliggende» bekrefter nok en gang at Lofoten har fostret en forfatter som fortjener å få en stor leserskare."

Ole-P. Refsahl, LofotpostenEt personlig anliggende

"Når Ljublju har blitt en leseverdig og sjenerøs roman, skyldes dette først og fremst den kresne språkanvendelsen og forfatterens behandling av vennskapsforholdet og dets grunnlag: tillit og kjærlighet."

Sigmund Jensen, Stavanger AftenbladLjublju

"Klippenvåg vet å holde i trådene, og ikke minst behersker han de språklige nyanser som gjør Ljublju til en bok det er verdt å bruke tid på. - Med andre ord: Det finnes mange grunner til å følge Odd Klippenvåg til Lofoten i Ljublju".

Ole-Petter Refsahl, LofotpostenLjublju

"Det er grunntonen i boka - vennskapet- som gjør dette til lesing som en kan glede seg stort ved."

Kjell Moe, KulturspeiletLjublju

"Klippenvåg behersker sitt skjønnlitterære handverk. Det mest iøynefallende og positive her er språket, ord og bøyningsformer som er tilpassa både tema og det miljøet forfatteren ferdes i denne gang. Språktonen oppleves av meg som både levende og muntlig."

Stein-Arve Myrbakk, Rana BladLjublju

"Sikadene er en fascinerende novellesamling som gir Klippenvåg en solid plass blant landets beste novellister. Her bys vi på lesning som er underholdende og samtidig bidrar til å rette et interessant søkelys mot reisende nordmenns oppfatninger av sine møter med den store verden gjennom 150 år."

Lofotposten, Ole-P. RefsdalSikadene

"Det er en mørk grunntone i Klippenvågs samling. Det understrekes i Arne Bendik Sjurs steminingsfulle omslagsillustrasjon. Ellers er det en fryd å følge med i stilen og det språklige hos Odd Klippenvåg. Det er i uttrykksmåten og de språklige detaljene Klippenvåg har sin styrke. Det gjelder alt han har skrevet, og Odd Klippenvåg har igjen gitt oss ei solid prosasamling."

Stein-Arve Myrbakk, Rana BladSikadene

"Odd Klippenvågs Tingenes tilstand er en vidunderlig melankolsk, men aldri sentimental bok som modig tar opp spørsmål om alderdommen: hva blir igjen når vi ikke lenger kan og er mer? Denne kjærlighetsromanen fra litteraturens førstedivisjon bør få flest mulig lesere."

Frank Keil, NordisTingenes tilstand

"Denne forfatteren behandler ikke bare det aktuelle aldringstemaet - boken hans er litteratur i empatisk forstand."

Sabine Peters, Baseler ZeitungTingenes tilstand

"... det er rett og slett en vakkert skrevet bok..."

Annemarie Stoltenberg, NDRkulturTingenes tilstand

"Denne mangesidigheten gjør Tingenes tilstand til en vidunderlig bok."

Rainer Hörmann, , HinnerkTingenes tilstand

"Briljant skrevet, full av livsglede, full av vemod. Stor roman!"

Andreas Hergeth,, DU&ICHTingenes tilstand

"Odd Klippenvåg skriver med intensitet og humor om kroppslig forfall og skrantende kjærlighet."

Hilde Stubhaug, MorgenbladetTingenes tilstand

"I en leseverdig roman som trosser eventuelle fordommer om at bøker om homofil kjærlighet bare handler om klær og kropp og sex."

Cathrine Krøger, DagbladetTingenes tilstand

"Odd Klippenvåg kan i år feire 30-årsjubileum som forfatter. Det kan han gjøre i visshet om at han har levert fra seg en velkomponert og stram liten roman, som samtidig viser frem et helt liv."

Anne Cathrine Straume, NRKTingenes tilstand

"Det er elegant og tidvis skarpe portretter av mennesker i konflikt med seg selv, Klippenvåg gir i disse biografiske skissene."

Hans H. Skei, AftenpostenNord og andre noveller

Om Odd Klippenvågs forrige bok, ”Prins Carlo” skrev Ole-P. Refsahl i Lofotposten:” Språklig er det alltid en fryd å lese Klippenvåg. Han hører til blant våre mest stilsikre forfattere.” En karakteristikk jeg gjerne slutter meg til; for Klippenvåg overbeviser som vanlig sterkt også i ”Nord og andre noveller”.

Lars Roger Furnes, SunnmørspostenNord og andre noveller

"Nok en gang har Odd Klippenvåg levert skrivekunst som fortjener et stort publikum."

Ole-P. Refsdahl, , LofotpostenNord og andre noveller

"Mesterlig om mesteren ...Dette er en på alle måter mesterlig roman, og et verdig punktum for en trilogi av sjeldent høy litterær kvalitet."

Eirik Lodén, Stavanger AftenbladPrins Carlo

"Et nennsomt, velskrevet og finstemt portrett av en musiker - denne gangen også med et farlig gemytt og et formørket sinn."

Hans H. Skei, AftenpostenPrins Carlo

"Språklig er det alltid en fryd å lese Klippenvåg. Han hører til blant våre mest stilsikre forfattere."

Ole-P. Refsahl, LofotpostenPrins Carlo

Bibliografi