Jonathan Franzen
© Foto: Shelby Graham

Jonathan Franzen

Jonathan Franzen fikk sitt gjennombrudd med romanen Korrigeringer (på norsk i 2002). Han stadfestet posisjonen som sin generasjons ledende forfatter med romanene Frihet (2010) og Renhet (2015). På norsk fins også essaysamlingene Å være alene (2004), Lenger unna (2013) og Slutten på jordens ende (2019), erindringsboken Mistrivselssonen (2007) og Kraus-prosjektet, en dokumentarisk bok om å lese og oversette den tyske filosofen Karl Kraus. I 2021 kommer romanen Korsveien.

Titler i salg

Viser 1 - 26 av 26

Anmeldelser

"Tittelessayet er alene verd boken..."

"Romanforfatteren, fuglekikkeren og provokatørens 16 essays ypper til bråk i flere leire."

"Den optimistiske pessimisten provoserer friskt i en god oversettelse!"

Stein Roll, AdresseavisenSlutten på jordens ende

«Denne essay­samlingen har bred appell, og henvender seg ikke minst til de motløse.»«Hvis klimaskeptikerne tror de har fått en ny mann på laget, så må de tro om igjen. For Franzen benekter ikke vitenskapelige fakta. Han drøfter snarere hvorvidt det er mulig å stanse global oppvarming, og lander pessimistisk nok på et nei. I likhet med stadig flere tror Franzen at global oppvarming er noe som ikke lar seg snu, og at vi heller må tilpasse oss endringene.»

«Franzen ser ting i sammen­heng, og bygger bro mellom naturvern, artsmangfold og litteratur. I den litterære floraen er det litterære essayet snart like sjeldent som en rekke dyre- og fuglearter, og «Slutten på jordens ende» kan leses som Franzens personlige innsats i å opprettholde artsmangfoldet i den litterære verden.»

Gro Jørstad Nilsen, Bergens TidendeSlutten på jordens ende

"Essayet er en erkjennelsesreise, og den som blir med Franzen gjennom denne boken, vil ta turen gjennom ode og velskrevne skrivestykker som spenner fra litteratur til fugler, fra Kina til Kypros."

Sindre Hovdenakk, VGLenger unna

"Jonathan Franzen vrir seg stadig ut av det ferdigtygde og selvrettferdige, og inn i noe overraskende og interessant. (...) Litteraturen er ingen koseklubb for Jonathan Franzen, men likevel en felles grunn der meningsdannelse er mulig. Derfor er det også noe oppløftende ved Franzens evne til å se hva mennesker er og kan være, og hva litteraturen kan si oss om det."

Susanne Hedemann Hiorth, Dagens NæringslivLenger unna

"I sin nye essaysamling skriver han med følsomhet og smittende entusiasme. (...) når Franzen skriver om ting han interesserer seg for, så er dette glimrende litteratur."

Gro Jørstad Nilsen, Bergens TidendeLenger unna

"Hans nye roman har vært omgitt med nesten usannsynlig høye forventninger, og han skuffer nok heller ingen. Frihet er en viktig og vedkommende bok.(...) I denne eksistensialistiske såpeoperaen har han også funnet plass til rikelige mengder røff humor, syndig begjær og parodiske personligheter."

Sindre Hovdenakk, VGFrihet

"Den amerikanske ideen om frihet skildres i all den bredde og dybde den fortjener i Jonathans Franzens oppsiktsvekkende morsomme og innsiktsfulle roman "Freedom. (...)Denne romanen kommer til å stå som et kulturelt referansepunkt i mange år fremover."

Ane Farsethås, Dagens NæringslivFrihet

"En bok fra, om og for vår tid - en tradisjonell, realistisk roman og et mesterverk av uvanlig styrke.(...) Les, og fortvil. Les, og juble. Det finnes bøker som kan forandre ens liv; Freedom har slike egenskaper."

Hans H. Skei, AftenpostenFrihet

"Norgesaktuelle Jonathan Franzen, hobbyornitolog og samtidskronikør, har gjort det igjen. Frihet er en unik roman, setning for setning, skjebne for skjebne, idé for idé.(...) spørsmålet er om ikke Jonathan Franzens nye bok vil komme til å leve evig."

Simen Gonsholt, DagbladetFrihet

"Både i dybden og i høyden går Franzen utenpå de fleste fortellere jeg kjenner."

Tom Egil Hverven, KlassekampenFrihet

"Freedom er ein stor roman, eit grundig arbeid, om moderne tilhøve, men i mangt halden i klassisk stil. Forteljinga har prio­ritet, ikkje stilen, men menneskekunnskapen, på grensa til misantropi, lyfter teksten over den konvensjonelle metoden, heilt fram til slutten, der forfattaren overgår Gud og er vaken den sjuande dagen også."

Odd W. Surén, Dag og TidFrihet

"Gjennom familien Berglund viser han oss det tragikomiske ved livet – kortfattet og nydelig skrevet, med en varme og omtanke som krever sin dose menneskelig innsikt. Franzen klarer å lage en stor fortelling ut av den lille familien – det er det vi vil lese om. Frihet er ren lesefryd, og den kunne ha vært mye lenger."

Ellen Sofie Lauritzen, DagsavisenFrihet

"Fantastisk skarpsindig, herlig underholdende og dypt menneskelig roman om familien Berglund som har det meste, men som i lidenskapens navn lar seg kveste (...)en utrolig rik roman som spenner over flere tiår. Den kaller på latteren, fortvilelsen og gråten."

Stein Roll, AdresseavisenFrihet

"Det er lett å la seg rive med av Jonathan Franzens Frihet. Det er en fortelling om vår samtid og om amerikansk middelklasseliv, både mismodig, humoristisk og dypt alvorlig, og det er godt fortalt."

Stine Frimann, Vårt LandFrihet