John Ajvide Lindqvist
© Foto: Mia Ajvide

John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist (f. 1968) debuterte i 2004 med den kritikerroste romanen La den rette komme inn, som har blitt filmatisert av Tomas Alfredson. Han har blitt kalt svensk skrekklitteraturs moderne mester. Han har også utgitt de kritikerroste romanene Håndtering av udøde, Menneskehavn og Lille stjerne.

Titler i salg

Viser 1 - 30 av 30

Anmeldelser

”En ny bok av John Ajvide Lindqvist er både skrekkroman og selvbiografi. Så vanvittig at det fungerer! Og Arbetarbladets kulturredaktør tvinges til å be om forlatelse for fjorårets gretne anmeldelse.”

Bodil Juggas, ArbetarbladetBevegelsen

”Han er suveren til å mane frem stemninger og atmosfære, til å utferdige personer som er gamle kjente, selv om jeg aldri har truffet på noen som likner dem. I hans bøker kan jeg kjenne hvordan luften smakte på 80- og 90-tallet, det er da og ikke nå som er hans spesialitet.”

Håkan Lindgren, Svenska dagbladetBevegelsen

”I Bevegelsen utvider John Ajvide Lindqvist sin fortellekunst og tar forfatterskapet til nye høyder.”

Jonas Thente, Dagens nyheterBevegelsen

"Og nettopp her finner vi en av forfatterens store styrker; evnen til å skildre de tynne veggene mellom fornuft og galskap, mellom det forklarlige og uforklarlige.(...) Den fungerer helt fint som en selvstendig bok, men også som en appetittvekker i forhold til neste utgivelse fra Lindqvist. Vi kan knapt vente!"

Ørjan Greiff Johnsen, AdresseavisenLa de gamle drømmene dø

"John Ajvide Lindqvist har en sjelden og lykkelig evne til å lage god litteratur av de mest dagligdagse og trivielle hendelser i møte med det ukjente og aparte. Derfor finnes det alltid en underliggende grøssende fornemmelse i alt han skriver."

 
Torbjørn Trysnes , FædrelandsvennenLille stjerne

"Indirekte berører denne romanen en interessant debatt. Er ondskap et resultat av arv eller miljø eller begge deler? Hvor mye kan vi voksne ødelegge et barn? Hva er godt? Hva er ondt? Hva er normalt? (...) Forfatteren har et godt språk med gode bilder, og gir små avbrekk med musikalske og lyriske referanser her og der."

 
Mina Th. Watz , Oppland ArbeiderbladLille stjerne

"Svensktoppene handler om det gode i livet, men jentene har bare erfart det onde. Allsang på Skansen er selve innbegrepet på fellesskap, men jentene har bare opplevd isolasjon. Effekten er eksplosiv og resultatet hensetter leseren i en helt særegen stemning."

Torbjørn Lysebo Ekelund, DagbladetLille stjerne

"Forfatteren skaper uhygge i vanlige dagligdagse situasjoner, og han klarer å gjøre magiske elementer troverdige."

 
Solgunn Solli, AltapostenMenneskehavn

"(...) med «Menneskehavn» har han igjen overgått seg selv (...) Lindqvist har et øye for detaljer som gjør historiene hans levende, og i «Menneskehavn» er talentet hans virkelig slått ut i full blomst."

Kurt Hanssen, DagbladetMenneskehavn

"Ved å bruke skrekkindustriens virkemidler blir Menneskehavn ganske enkelt en uhyre eff ektfull og gripende roman om hva kjærligheten til et barn kan få et menneske til å utholde."

Anne Merethe K. Prinos, AftenpostenMenneskehavn

"Det er lett å bli begeistret for mange av Lindqvists velsmurte grøss der hverdagsliv og uforklarligheter møtes på en måte som minner om enkelte av Stephen Kings bøker"

Anne Merethe K. Prinos, AftenpostenPapirvegger

"Han har forstått at det viktigste med en skrekkhistorie – enten den er lang eller kort – er å utfordre tryggheten og normaliteten. Historien bygges opp fra det trivelige og hyggelige og gjenkjennelige, før alt vris til noe uberegnelig og ukontrollerbart. Denne malen kan brukes i det uendelige, og Lindqvist gir leseren flere svært overraskende eksempler. "

Kurt Hanssen, DagbladetPapirvegger

"Det er sjelden man leser noe som føles så smart og unikt som dette. Det sprø er at ideen er enkel, samtidig så original, et godt tegn på at man leser noe av varig verdi. Lindqvists forrige bok var en snedig vri på vampyrmyten, og Håndtering av udøde er en videre utforskning av den klassiske skrekkgenren gjort på en helt ny måte. Det kommer neppe noen bedre zombiebøker med det første, faktisk er det ikke sikkert det kommer særlig mange samtidsromaner som kan måle seg med den heller."

 
Morten Abrahamsen, VGHåndtering av udøde

"[...] en garantert uvanlig leseropplevelse»

Ane Farsethås, Dagens NæringslivHåndtering av udøde

"Nok en gang har John Ajvide Lindqvist skrevet en skrekkroman som hever seg over gjennomsnittsgrøsserens klisjéfylte tekster, han behandler stoffet på en måte som gjør det tilgjengelig og lesbart også for fordomsfulle som ellers ikke ville nærme seg sjangeren. Og det er jammen en liten bragd."

Kurt Hanssen, DagbladetHåndtering av udøde

"Dette er uhyggelig bra. (...) Boka er like umulig å legge fra seg som DaVinci-koden, men uendelig mye bedre skrevet. (...) Dette er balansekunst som bør appellere til alle (...) Lindqvist må være årets modigste svenske. Og definitivt en av de flinkeste."

 
Annette Orre, Spirit

"Et av årets hittil litterære høydepunkter; en potent, original roman, en strålende fortalt historie om lengsel og ensomhet. (...) noe så sjeldent som en roman som kombinerer det beste fra flere genrer, og vi ender opp med en strålende og annerledes leseopplevelse. Anbefales!"

Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

"Forfatteren har klart det usannsynlige kunststykket å skrive en troverdig, realistisk og uforglemmelig oppvekstroman med vampyrer og zombier på rollelisten. (...) så uhyggelig og gripende at du aldri kommer til å glemme det."

Elisabeth Bie, Stavanger Aftenblad

"Sjelden opplever man en så heidundrende god leseropplevelse (...) en bok det er umulig å legge fra seg. La den rette komme inn vil hindre landets nattevakter fra å ta seg tid til å gå på do, den vil få pendlere til å gå av på feil stasjon og flypassasjerer til å glede seg over forsinkelser. Og når man først har nådd siste side sitter man igjen med den herlige, prikkende følelsen man bare får av en blodfersk forelskelse eller en riktig leseverdig bok. Og skuffelsen over at den ikke var lengre."

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv