J.M. Coetzee
© Ulla Montan

J.M. Coetzee

J.M. Coetzee er født i Sør-Afrika i 1940. Han har i unge år bodd og studert i både England og USA. Siden 2002 har han vært bosatt i Australia, og har også australsk statsborgerskap. Coetzee har blitt tildelt flere høythengende priser, blant annet Booker-prisen (to ganger) og Nobelprisen i litteratur som han mottok i 2003. I 2013 var Coetzee for første gang i Norge, der han deltok på Norsk Litteraturfestival - Sigrid Undset-dagene på Lillehammer, der han blant annet langleste fra Jesu barndom.

En av Coetzees mest kjente romaner er Vanære (Disgrace), som også er filmatisert med John Malkovich i hovedrollen. Trilogien Barndom, Ungdom og Sommer, står også sentralt i forfatterskapet. I 2014 kom romanen Jesu barndom som ble fulgt opp med Jesu skoledager (2018) og til slutt Jesu død (2021).

Titler i salg

Viser 1 - 40 av 42

Anmeldelser

«Nobelprisvinner Coetzee framviser menneskelige grunnposisjoner i form av eksemplarisk plott og personer i en ny verden. Inntil det humørløse insisterer Coetzee på at vi ikke er her for moro skyld: vi er ansvarlige.»

Jan Askelund, Stavanger AftenbladJesu skoledager

«Ei historie som så tydeleg peikar ut over seg sjølv, kan bli hylande banal. I Coetzees uvanleg presise, vakre og brutale språk blir det tvert om stor kunst som søkk i lesaren. Slik skriv berre ein aldrande meister.»

Marta Norheim, NRK P2Jesu skoledager

"Nobelprisvinner Coetzee framviser menneskelige grunnposisjoner i form av eksemplarisk plott og personer i en ny verden. Inntil det humørløse insisterer Coetzee på at vi ikke er her for moro skyld: vi er ansvarlige."

Jan Askelund, Stavanger AftenbladJesu skoledager

"Ei historie som så tydeleg peikar ut over seg sjølv, kan bli hylande banal. I Coetzees uvanleg presise, vakre og brutale språk blir det tvert om stor kunst som søkk i lesaren. Slik skriv berre ein aldrande meister."

Marta Norheim, NRK P2Jesu skoledager

"En dypt fascinerende roman fra en moderne mester"

Gabriel Michael Vosgraff Moro , VGJesu barndom

"Coetzee skriver knapt og polert, og tidvis skinner det av denne boka. For meg er det når Coetzee beskriver de dype, håpløse og ensomme følelsene - og den store lengselen etter samhørighet og tilhørighet."

Linn T. Sunne, Oppland ArbeiderbladJesu barndom

"J. M. Coetzee skriv ukonvensjonelt, humoristisk alvor slik berre store intellekt maktar."

Merete Røsvik Granlund , Dag og TidJesu barndom

"Jesu barndom stiller basale spørsmål på til tider banale måtar. Men romanen sjølv er på ingen måte banal. Eg vil heller seie at Coetzee er inne på eit spennande spor som utfordrar lesaren."

Marta Norheim, NRK P2Jesu barndom

"Det er mye for en leser å fundere over både under og etter å ha lest Coetzees nye bok. Det er noe av det meningsfulle ved å lese en roman som denne."

Stein-Arve Myrbakk, Rana BladJesu barndom

"Med analyser av idrettens grep på moderne mennesker."

Knut Faldbakken, VG

"Skarpe, intellektuelle refleksjoner over verdens tilstand og sportens dårskap er bare noe av det man får servert av de to aldrende herrene."Turid Larsen, Dagsavisen

"Alt i alt er boka befriende selskap:To voksne menn som samtaler fritt og innsiktsfullt om den verden som angåross nå. Slikt er ikke hverdagskost."

Frode Helmich Pedersen, Bergens Tidende

"Dette er ei bok full av tanketråder og analyser, private beskjeder og hverdagsligheter. Godt å lese."

Fredrik Wandrup, Dagbladet Magasinet

"Ikke dermed sagt at Coetzee bare er samfunnskritisk, dyster lesning. Sommer er også en oppvisning i kreativ, humoristisk selvframstilling."

Tom Egil Hverven, KlassekampenSommer

"Coetzees Sommer er en bok som gjør mange andre selvbiografiske fiksjoner ganske bleke."

Turid Larsen, DagsavisenSommer

Bibliografi

2021 - Jesu død

2018 - Jesu skoledager

2014 - Jesu barndom

2010 - Sommer

2008 - Et dårlig år

2007 - Skumringsland

2006 - Langsom mann

2004 - Elizabeth Costello

2003 - Ungdom

2003 - Mikael K - hans liv og tid

2002 - Barndom

2000 - Vanære

1995 - Mesteren fra Petersburg

1991 - Jernalder

1987 - Foe

1985 - I det mørke landet

1983 - Før barbarene kommer

1974 - Skumringslandet