Guro Sibeko
© Foto: Anne Mette Sibeko Johnsen

Guro Sibeko

Guro Jabulisile Sibeko (navnet betyr lykkegudinne og hun mistenker at det er ment som en spøk) er født i Rælingen. Hun er datter av en sørafrikansk frihetskjemper og ei bondedatter fra Nordfjord. Hun lærer seksåringer å lese og sekstenåringer å skrive poesi, hun opptrer for striglede skoleklasser og høylydte slampoesiklubbgjengere, hun har skrevet romaner om skilsmisser og verdens undergang, barnebøker om død og fryktelige sjøspøkelser, og biografien til faren hennes som handler om, vel, faren hennes. Og apartheid, motstandskamp, den kalde krigen, kommunisme og nyere norsk immigrasjonshistorie.

Sibeko har vært nestleder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring der hun hovedsaklig arbeidet for like rettigheter for barn i samkjønnsfamilier. hun har i ulike organisasjoner arbeidet mot rasisme, sexisme og orddelingsfeil.

Anmeldelser

"Faren og de andre motstandsfolkene hadde jo egne liv midt oppe i kampen - ofte høyst ukonvensjonelle sådan. Ved å brette ut hele bildet, fremstår kampen mot apartheid langt mer mangefasettert og realistisk enn vi har vært vant til å se den.Guro Sibeko fører en glitrende penn, med stilsikre vendinger mellom alvor og humor."

Sten Inge Jørgensen, VGKrigerhjerte

"Guro Sibekos bok om farens liv som apartheidmotstander er ikke bare bemerkelsesverdig god, den gir også viktig innsikt i ANCs mørke side.""... den subjektive historien fremstår troverdig, viktig og velskrevet. Guro Sibeko har skrevet en av de få norske bøkene i år som samfunnsbevisste mennesker faktisk lese."

Tove Gravdal, MorgenbladetKrigerhjerte

"Guro Sibeko er en spennende ny stemme i det norske forfatterkoret. Hun er aktiv i samfunnsdebatten, og en av sakene som engasjerer henne er mobbing. Det er også tema i hennes nye barnebok Ildulven.(...)hendelsene underveis bidrar til å styrke lesegleden. Eventyr og myter løser opp i hverdagsligheten, og det kommer inn en annen dimensjon, som gjør at man får en overraskende vinkel til selve mobbehistorien. (...) Sibeko har også forstått at barn liker både spenning og humor i bøkene. Og det fungerer godt med måten hun har flettet en rekke gåter inn i historien på."

Marianne Lystrup, Vårt LandIldulven

Guro Sibeko har forfattet en svært god og spennende historie med fantasy-preg, beregnet på yngre lesere. Godt språk og ikke mindre velfungerende plot.

Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen DagningenIldulven

"Det er godt litterært handverk. For barn frå 9-årsalderen – fram til 12 år – er «Blodmånenatta» ein «pageturner». Språket er nakent, med innslag av rim og rytme. Blyant- og kolstiftteikningane til Knut Andre Solberg er fulle av drama og fungerer svært bra. «Blodmånenatta» alias «Halloween» er barnelitteratur det er ein fryd å lese – og anbefale. Boka kan gjerne lesast høgt av mamma, bestemor, pappa eller bestefar – til dømes på sengekanten."

Bjarne Tveiten, FædrelandsvennenBlodmånenatta

"I den eventyrlige Blodmånenatta har barnebokdebutanten Guro Sibeko et godt grep om heltinnens heltemodighet og fortellingens pirrende blanding av realisme og sagn (...) en riktig pageturner, som starter rett på sak, er handlingsmettet, men også rik nok på tilstedeværelse i situasjonene, detaljbeskrivelser og engasjement i sagn og besvergelser til at Kasparas fantastiske, spennende og heltemodige eventyr blir troverdig (...) Blodmånenatta sjelden vare fordi den på en så uforbeholden måte pirrer leserens poetiske fantasi samtidig som den tilbyr en så fascinerende og spennende fortelling."

Inger Østenstad, Barnebokkritikk.noBlodmånenatta

"Guro Sibeko sparer ikke på noe i sin første barnebok. [...] Sibeko greier dessuten å lage en hverdagshistorie som tilfører noe nytt. [...] «Blodmånenatta» er en sympatisk og tilgjengelig beretning, der eventyr og moderne fantasy møtes."

Maya Troberg Djuve, DagbladetBlodmånenatta

"det er ikke lett å legge boken fra seg da en hemmelig verden avdekkes. [...] Man bør ikke være en lettskremt leser, og om man mangler en mørk fantasi, blir dette så til de grader levert av Knut André Solberg. Han gir oss mange vakre og skumle illustrasjoner som både bygger opp og løfter historien. Flere av avsnittene må jeg lese flere ganger fordi de er så vakre. Guro Sibeko berører et tungt og viktig tema, og ordene sniker seg inn og man blir grepet av fortellingen. Man heier på Kaspara, man vil at hun skal klare oppgavene og utfordringene hun møter. Selv om Kaspara er sterkt preget av sorgen og savnet etter sin mor, er hun en selvstendig og handlekraftig jente som selv tar tak i sorgen. Det er til tider er en svært trist bok, men den er også full av en driv som viser at man kan klare selv de tyngste oppgaver. [...] [Guro Sibeko] forventer mye av og gir mye til leseren."

Sigrid Landlie, DagenBlodmånenatta