Fam Ekman
© June Witzøe

Fam Ekman

Fam Ekman er kjent for sine kunstneriske illustrasjoner. Bøkene hennes er for lengst blitt samlerobjekter for voksne kunstkjennere. Ekman er født i Sverige, i 1946, og oppvokst i Norge. Utdannet ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole og ved Statens Kunstakademi i Oslo. Hun debuterte i 1976 med Hva skal vi gjøre med lille Jill? (1976). Eventyrmotiver og dyrefabler en sentrale i Ekmans bøker. Hun har en knapp og nøktern stil og legger seg tett opp til barnets egen uttrykksmåte.

Fam Ekman har fått en rekke priser, bl.a. Bokkunstprisen i 2003, Riksmålsprisen i 2007 og Kritikerprisen i 2008.

Titler i salg

Viser 1 - 1 av 1

Anmeldelser

" Fam Ekmans bildebøker er alltid artistiske. Det er Papirfuglen også. [...] Man kan la historien bli en inspirasjon til ikke å gi opp. Eller man kan se den som en illustrasjon på det fruktbare i vill fantasi. Litt symbolikk å tygge på er det også. [...] Fam Ekmans kunstneriske stil er karakteristisk, med sterke innslag av kubistiske former og ulike ornamenter. På den måten blir uttrykket halvabstrakt, med de åpninger og utfordringer som ligger i tolkningen av det. [...] Fargebruken er utsøkt nennsom. Det lille som er av tekst, er satt på egne sider, og knyttes til bildet ved en innledende bokstav som i sitt uttrykk er beslektet med illustrasjonene. At bildene er trykket på ark med en myk, gulaktig hvitfarge er også med på å gjøre helhetsinntrykket lekkert. Dette er ei bok som med sin uttrykksrikdom henvender seg til folk uansett alder, og som kan minne oss om at ikke alt er som det later til å være."
Marianne Lystrup, Vårt LandPapirfuglen
"Både bildene og teksten bæres av en lettere absurd humor, som kan ha like stor appell til barn som til voksne."
Marianne Lystrup, Vårt Land
"Fam Ekman er en av landets fremste billedbokkunstnere, og i den lille boka «Ved Mjøsa» boltrer hun seg i livate fantasier som aldri før.(...) I det hele tatt nekter ikke Fam Ekman seg noen ting, og kobler fantasiflukten med aldeles herlige illustrasjoner. Mer lekkert og lekent har hun knapt noen gang gjort det."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
"Fam Ekman er ute med sin 25. bok. Den er liten og fornøyelig for både store og små (...) Ekmans strek er karakteristisk. Mange tynne streker i sirlige mønstre utgjør landskap og personer. Og det meste er ganske så absurd og svevende, men kanskje nettopp derfor er linken til Mjøsa så vellykket. For noe mer jordnært skal man vel lete lenge etter?"
Marianne Lystrup, Vårt Land
"En dobbeltbunnet bok: Øverst en fortelling om besværlig skriveopplæring, nederst en psykoanalytisk fabel om kunstens grunnvilkår. [...] En god barnebok skal gi både barn og voksne noe å tenke på. Det gjør Fam Ekmans nye utgivelse i uvanlig grad. For hver gjennomlesning trer nye betydningslag fram. Noen vil berømme Ekman for den knappe, underfundige fortellerstilen. Her tværes ikke situasjonene eller følelsene ut. Smidig som en rev beveger historien seg fremover. Andre vil berømme henne for bildene, som er forankret i en avantgardistisk tradisjon, med muntre kubistiske og surrealistiske trekk. De er stiliserte og ornamenterte, med blå-gul-brune fargesjatteringer og en sjarmerende liten rev som gjennomgangsfigur. Selv vil jeg berømme henne for en tredje kvalitet: den velfunderte settingen. [...] Det er gammel psykoanalytisk lærdom at tapsopplevelser i våre tidligste år er inngangsbilletten til symbolenes rike. I ordene kan vi fastholde det vi har mistet. Det er både godt og vondt. Kunsten deler disse vilkårene. Kunstverket er både et uttrykk for og en triumf over tristheten. Hos Fam Ekman skjer det med estetisk prakt og munter-vemodig klokskap."
 
Bjarne Markussen, Fædrelandsvennen
"Ekmann har en original strek. Språket bære preg av en erfaren og flere ganger prisbelønnet barnebokforfatter (hun debuterte for hele 35 år siden) som også vet å gi historien mening."
Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen Dagningen
”En stillferdig pageturner. Svensk folkeeventyr får nytt liv med Ekmans enkle, men effektfulle illustrasjoner (…)Som høytlesningsbok er Stoff ypperlig. Den repeterende dialogen har en sterk lydlig virkning; rytmen i gjentakelsene blir nærmest som en regle, og samtalen får et underlig preg. Mest av alt er nemlig Stoff en morsom og absurd barnebok som både barn og voksne vil ha glede av.”
Hilde Dybvik, Barnebokkritikk.no

Bibliografi

2015 - Papirfuglen

2014 - Spiller dere sjakk, sa Lucy

2013 - Napoleon bestemmer

2012 - Ved Mjøsa

2011 - Mitt navn er Fox

2010 - Stoff

2009 - Tidens tann

2008 - Diddel duddel dandy

2007 - Kall meg onkel Alf

2005 - PS. Hils morfar!

2004 - Fredag den trettende

2002 - Da solen gikk ned

2001 - Skoen

1999 - Lommetørkleet

1998 - Tilberedning av hjerter

1996 - Kaffebønneslekten

1995 - Dagbok forsvunnet

1992 - Kattens skrekk

1991 - Kattens hale

1976 - Akk ja sann

1969 - Det kan hænda