Emma Healey

Emma Healey

Emma Healey (f.1985) har overasket både forleggere, anmeldere og lesere med at hun faktisk er så god som «alle» skal ha det til. Forlaget hennes i England lagde stor «hype» rundt Emma Healey da hennes første roman skulle gis ut. Den har vist seg å stå til forventingene. Man må ikke tro på det «alle» sier, man må bare lese hennes debut Elizabeth er borte (Elizabeth is missing).

I tre år studerte Emma Healy bokbinderkunst. Hun hadde valgt studiet for å kunne omgi seg med vakre bøker, men etter å ha fått et skrivekurs i gave bestemte hun seg for å slutte og binde og begynne å skrive.

Emma Healey startet på MA i Creative Writing: Prose i London ved UEA og fullførte i 2011. Da hun studerte skrev hun hele tiden på det som skulle bli hennes debutroman, Elizabeth er borte (Elizabeth is missing). Romanen ble utgitt i 2014 og handler om Maud, en dement gammel dame som skriver ned alt hun ikke må glemme på små lapper. Etter hvert begynner hun å mistenke at noe har skjedd med venninnen Elizabeth. Boken er blitt kalt krimroman og demens-thriller. Emma Healey kaller den et mysterium.

Da boken var ferdig, ble den sendt til ni ulike forlag, og alle ville ha den. Boken ble en stor suksess i Storbritannia og har blitt oversatt til en rekke språk.

Etter debuten har det vært mye oppmerksomhet rundt den unge forfatteren. Hun ble utpekt til Londoner to Watch i 2014 av Evening Standard, og vant Costa-prisen for beste britiske skjønnlitterære debut.

Anmeldelser

"Et spesielt mesterstykke av Emma Healey som beviser hvor kraftfullt det er med skjønnlitterære grep i krimsjangeren."

Per-Magne Midjo, Trønder-AvisaElizabeth er borte

"Jeg elsket hver linje – og alt som sto (u)skrevet mellom dem – i denne rare, betagende og hjertevarme romanen."

Tom Egeland, VGElizabeth er borte

"Mer enn krim: Fra et hode rammet av tankesalat vokser en fortelling du vil elske og huske.(...) Noen kriminalromaner presser formen. Emma Healeys debutbok Elizabeth er borte sprenger krimleserens forventninger. Noen vil si det er avtalebrudd. Min dom er full innfrielse."

Arne Guttormsen, Vårt LandElizabeth er borte

"Healey skriver frem et dypt overbevisende portrett av et stillferdig kjempende kvinnesinn, i en fortelling befolket av spill levende og sterkt sansede hverdagskarakterer.(...)et glimrende eksempel på det utvidede krimlitteraturbegrep, styrt av mentale prosesser, ikke våpenteknologi og andre duppeditter."

Pål Gerhard Olsen, AftenpostenElizabeth er borte

"Emma Healey har skrevet en oppsiktsvekkende, medrivende og rørende roman, som på sett og vis ligger helt i utkanten av en snever definisjon av krimbegrepet.Aldri før har en så usannsynlig, men samtidig paradoksalt nok troverdig, detektivskikkelse blitt presentert for denne leseren. (...)Healey er åpenbart et sjeldent talent som garantert vil gi nye leseopplevelser. Dette er en av de mest bemerkelsesverdige kriminalromanene jeg har lest."

Harald Birkevold, Stavanger AftenbladElizabeth er borte

"Elizabeth er borte er en svært sjarmerende roman, meget originalt fortalt gjennom demente Maud."

Gerd Elin Stava Sandve, DagsavisenElizabeth er borte

"Emma Healeys prisbelønte roman Elizabeth er borte er faktisk så god som alle skal ha det til. (...) dersom du skriver en roman om en gammel dame som er i ferd med å misteforstanden, og leseren føler seg varm om hjertet når hun legger fra seg boken, må du ha gjort noe riktig."

Ola A. Hegdal, Dagens NæringslivElizabeth er borte