Axel Jensen

Axel Jensen

Omtale

Axel Jensen ble født i 1932 og døde i 2003. Han er en av etterkrigstidens sentrale og nyskapende forfattere.

Jensen debuterte i 1955 med Dyretemmerens Kors, utgitt på eget forlag. I 1957 kom romanen Ikaros som ble etterfulgt av Line i 1959. I 1965 kom Epp, den første i en trilogi han selv kalte for factionlitteratur representert gjennom de «oblidorske røster». I 1992 kom oppfølgeren Lul, og i 1995 ble hele det oblidorske landskapet samlet i Og resten står skrivd i stjernene, som var illustrert med tegninger av Pushwagner.

Jensen har også utgitt sakprosa. 1994 utga han en gjennomgang av Salman Rushdies univers under tittelen Gud leser ikke romaner. Axel Jensens samlede verker ble utgitt i 1998. Han har til sammen gitt ut 25 bøker og mottatt flere priser, bl.a. Fritt ords honnørpris og Norsk PENs Ossietzky-pris.

Til tross for sykdom arbeidet Axel Jensen med stadig nye prosjekter. Høsten 2002 utkom Guru, boken om Georg Ivanovitch Gurdjieff.

Bibliografi

2002 - Livet sett fra Nimbus

2002 - Guru - Glimt fra Gurdjieffs verden

1998 - Jumbo

1998 - Junior, Senior, Jumbo

1998 - Samlede verker

1998 - Pasienten i sentrum

1998 - Gud leser ikke romaner

1998 - Onalila, Mor India

1998 - Joacim

1998 - Og resten står skrivd i stjernene

1997 - Den øredøvende stillheten

1995 - Doktor fantastisk

1995 - Dikt i utval

1993 - Trollmannen i Ålefjær. Axel Jensen om Axel Jensen.

1992 - Lul

1990 - Line

1989 - Dyretemmerens kors, Ikaros, Epp

1986 - Ikaros

1979 - Senior

1979 - Tago

1978 - Junior eller drømmen om pølsefabrikken som bibliotek

1974 - Mor India

1967 - Ikaros

1965 - Epp

1959 - Line

1957 - Ikaros

1955 - Dyretemmerens kors