Arne Dahl
© Copyright/fotograf: Thron Ullberg

Arne Dahl

Arne Dahl, pseudonym for Jan Arnald (f. 1963), er forfatter, redaktør og litteraturkritiker. Han bor i Stockholm.

Siden debuten i 1998 har Arne Dahl utgitt 11 kriminalromaner om A-gruppen og 4 bøker i Opcop-serien. Bøkene om A-gruppen har blitt filmatisert med stor suksess og de ligger blant annet på Netflix. Han er oversatt til mer enn 32 språk og har til sammen solgt over 4 millioner bøker. Forfatteren har mottatt en rekke utmerkelser for romanene sine, bla det svenske krimforfatterakademiets pris for å ha «vitalisert og utviklet krimsjangeren».

Utmarker, første bok i serien om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, viser en ny og mørkere side av Arne Dahl. Krimromanen fikk strålende kritikker, også internasjonalt, og lå på 1. plass på den offisielle bestselgerlista i Tyskland. Deretter fulgte oppfølgerne Innland og Åpen sjø. Våren 2021 lanseres Friheten, den fjerde frittstående oppfølgeren i Sam Berger-serien.

Oversikt over bøkene på norsk om A-gruppen ser du her.

Berger og Blom-serien finner du her.

Følg med på Krimfestivalen.no

Arrangementer

Titler i salg

Viser 1 - 40 av 59

Anmeldelser

"Bokens styrke er utvilsomt nettopp skildringen av en effektiv organisasjon som spiller sammen og får tak i alle tråder..."

 
Hans H. Skei, AftenpostenEtterskjelv

"(...)dyktige og troverdige beskrivelser av etterforskningens mange ulike spor(...)"

 
Arne Hugo Stølan, VGEtterskjelv

"Dahl er som vanlig spennende og engasjerende, og er språklig en ener blant krimforfatterne."

 
Erling Koldaas, Trønder-AvisaMørketall

"Arne Dahl har for lengst klatret opp blant eliten med sine bøker om A-gruppen (...) Bok nummer seks har et mer mystisk slør over plottet enn de foregående bøkene, noe jeg synes gir boken en ekstra piff. Vekslingen mellom nåtid og dypdykk i fortiden, foretas elegant av Dahl og skaper en ekstra spenning. Nå som det nærmer seg påske, kan Dødsmesse fungere som en oppvarming som trygt kan anbefales."

 
Anette Torjusen, Fredrikstad BladDødsmesse

"Krimkonge (...) Arne Dahl klatrer opp der det er brattest i «Dødsmesse». Hvem andre greier å sy sammen et plot som tilsynelatende spriker i alle himmelretninger, og som attpåtil gjør det elegant? (...) Denne boken er et litterært kinderegg med spenning, samfunns- og sivilisasjonskritikk, pluss kjærlighetens lykke og ulykke, i en bok. Fin oversettelse av Einar Blomgren."

 
Berit Kobro, VGDødsmesse

"Actiondrevet og spennende er det hele veien. Dahl tar seg tid til å gå på det psykologiske dypet i karakterstudiene (…)."

Göteborgs-PostenEtterskjelv

"Dahl fortsetter å imponere. Seriens mest infernalsk spennende bok."

Svenska DagbladetEtterskjelv

"Etterskjelv er hans klart beste roman hittil, et mesterverk av intrigefletting og spenstig stilistikk."

ExpressenEtterskjelv

«Dahl hører til de spenstigste stilistene i sin sjanger. En spennende kriminalroman, som samtidig kan betraktes som et innlegg i en viktig moraldebatt. Det er man ikke vant til.»

AftonbladetMørketall

«Arne Dahl er i dag Sveriges overlegent beste kriminalforfatter – stilistisk, intrigemessig, psykologisk. Dahl leker med oss som morderen leker med sitt offer.»

ExpressenMørketall

«Mørketall hever seg langt over det meste i svensk kriminallitteratur. Dahl viser som en av få kriminalforfattere hva som kreves for både å bevare og fornye sjangeren.»

Svenska DagbladetMørketall

"Velskrevet, svært godt plott, humoristisk beskrivelse av arbeidet i A-gruppen og dertil et tydelig innlegg i en pågående moraldebatt".

Liv Lysaker, AktuellMørketall

"Dahl åpner mesterlig, og litt forvirrende med ungdomsskoleelvenes vitneforklaringer og skildrer også glimrende etterforskernes mange private kamper."

Eva Nyhaug, Moss AvisMørketall

"Det som løfter denne krimboka fra mange andre, er Arne Dahls små filosofiske utlegninger, lagt i munnen på de forskjellige karakterene i boka."

Kjetil Skotte, Oppdal ArbeiderbladMørketall

"Det er ikke mange nordiske krimforfattere som kan måle seg med svenskenes Arne Dahl (...) etter en så velkomponert krim som Mørketall, en kan neppe unngå å få lyst til å starte på begynnelsen, for å se hvordan det hele startet. Det skal nemlig ikke så mange sidene til før en blir hekta på denne Dahl."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladMørketall

”… det mest inspirerende, intelligente og underholdende som kan leses innen svensk kriminallitteratur i dag”

Svenska DagbladetDødsmesse

”…intrigens udiskutable mester blant svenske kriminalforfattere.»

ExpressenDødsmesse

"Arne Dahl er en glimrende krimforfatter, som både bygger opp et intrikat plot og gir oss interessante personer vi liker bedre og bedre for hver bok. Dessuten har han et solid og presist språk, noe som trengs for å dra i land en såpass ambisiøs og eventyrlig fortelling som den han serverer i Dødsmesse. (...)"

Ingrid Brekke, AftenpostenDødsmesse

"Og om denne forfatteren er det det å si, at han i motsetning til det snittet som råder innenfor nordisk krim, virkelig kan skrive. Han er en god forfatter. Han er bedre enn de aller fleste. Morsom er han også. En kul kombinasjon, etter mitt syn."

 
Ingvar Ambjørnsen, VGMisterioso

"Det er nemlig her historien om Paul Hjelm, Kjersti Holm og de andre starter, og slik sett burde den vært utgitt før «Ondt blod» fra 2002. Men Arne Dahls lesere tåler et nostalgisk tilbakeblikk i livene til A-gruppen. Som isolert krimgåte er dette både velskrevet og innholdsrikt."

 
Monika Nordland Yndestad, Bergens TidendeMisterioso

Krim i toppklasse «Åpen sjø er mitt første møte med den svenske krimforfatteren Arne Dahl og hans helter Sam Berger og Molly Blom. Det blir garantert ikke det siste. (...)
Dahl har bedrevet en research i mesterklassen og går inn i detaljene slik at alt blir troverdig og ikke minst spennende. (...)
Han har enkelt og greit sørga for at jeg har fått meg en ny favorittforfatter i krimsjangeren.»

 
Tor Hammerø, NettavisenÅpen sjø

Åpen sjø er en leseopplevelse full av intriger, dramatikk og grøssende øyeblikk, som uten tvil gjør dette til en av de bedre nordiske kriminalromanene jeg har lest på lenge."

 
Simen Ingemundsen, BoktimmyÅpen sjø

Åpen sjø er en leseopplevelse full av intriger, dramatikk og grøssende øyeblikk, som uten tvil gjør dette til en av de bedre nordiske kriminalromanene jeg har lest på lenge."

 
Simen Ingemundsen, BoktimmyÅpen sjø

«Åpen sjø er mitt første møte med den svenske krimforfatteren Arne Dahl og hans helter Sam Berger og Molly Blom. Det blir garantert ikke det siste. (...)
Dahl har bedrevet en research i mesterklassen og går inn i detaljene slik at alt blir troverdig og ikke minst spennende. (...)
Han har enkelt og greit sørga for at jeg har fått meg en ny favorittforfatter i krimsjangeren.»

 
Tor Hammerø, NettavisenÅpen sjø

«Arne Dahl har nok en gang skrevet en både smart og spennende fortelling hvor protagonisten er en anti-helt med sans for farlige kvinner. Sam går sine egne veier, og driver plottet framover. (...)»

BTJ, SverigeÅpen sjø

«Det er ikke for ingenting at Arne Dahl går for en av de beste på plotting. (...) Spenningen er på grensen til uutholdelig. (...) Berger & Blom-trilogien er smart og stilfullt komponert. (...)»

Norra Skåne, SverigeÅpen sjø

«Dahl skaper innviklede intriger. (...) Mot slutten begynner du å lengte etter den neste neglebitende romanen om Sam Berger.»

Skaraborgs Allehanda, SwedenÅpen sjø

«Krevende, men også givende. Arne Dahl er sannsynligvis en av de mest lingvistisk talentfulle forfatterne vi har.»

Upsala Nya Tidning, SverigeÅpen sjø

«Åpen sjø er fenomenal. (...) en av de beste krimforfatterne.»

Vildmedkrimi, DanmarkÅpen sjø

«Arne Dahl er en mester på å vri sine plott i nye retinger.» Ekstra Bladet, Danmark

Ekstra Bladet, DanmarkÅpen sjø

«Spennende, intenst, gode karakterer og et uventet plott. (...) Arne Dahl er en mester på å forvirre leseren, og dette intrikate og nøye planlagte plottet har en ny vri. Forfatteren kan det han driver med, og hans korte, presise setninger og hans ordvalg passer perfekt til historien.»

Litteratursiden, DenmarkÅpen sjø

«Åpen sjø er en utmerket spenningsroman og kan lett leses som frittstående. (...) Arne Dahl har nok en gang bevist at han er en av verdens beste krimforfattere, og, som alltid, er Jan Arnal er språklig mester.»

Bogpusheren, DenmarkÅpen sjø

«(...) kombinerer globale intriger med intelligens, spenning og høy litterær kvalitet.»

Lars KeplerÅpen sjø

«Arne Dahl er en av de store innen skandinavisk krim.»

Mark BillinghamÅpen sjø

«Arne Dahl er antakelig en av de mest omtenksomme og lekende nordiske samtidsforfattere innen krim. Han er også en av de mest spennende.»

Ian RankinÅpen sjø

"En solid og flott omgang med svensk konspirasjonskrim på høyt nivå og uten et kjedelig øyeblikk."

Politiken, DanmarkÅpen sjø

"Arne Dahl har igjen bevist at han er av verdens absolutt beste spenningsforfattere."

KøbenhavneravisenÅpen sjø

"Det er ingen nordisk krimforfatter som er bedre enn Arne Dahl akkurat nå."

Jyllandsposten, DanmarkÅpen sjø

"Då eg i fjor omtale Utmarker av svenske Arne Dahl, som forresten er eit pseudonym for Jan Arnald, fekk omtalen tittelen «Elegant og hardtslåande krim». Eg kunne godt ha nytta same tittelen på Innland.(...) skarp og innsiktsfull kritikk av det svenske samfunnet anno 2017."

 
Bjarne Tveiten, FædrelandsvennenInnland

"(...)kreativ krim på sitt beste."

Jon Terje Grønli, GjengangerenInnland

"Flust av krimforfattere behersker kunsten å skape ytterst på stolkanten-spenning. Adskillig færre makter å gi historien sin varighet ut over øyeblikkets hete.(...)Clouet med Arne Dahls Innland, som kronologisk følger hakk i hæl på fjorårets Utmarker, men som uproblematisk kan leses uavhengig av den, er nettopp en fleksibel og bredspektret uttrykksevne som tilfører selv de mest tilforlatelige opptrinn et dirrende og psykologisk forankret nærvær av det potensielt overrumplende, nesten vektløse."

Pål Gerhard Olsen, AftenpostenInnland

"Innland har sin styrke i den klassiske høk-over- høk-oppbyggingen, der det alltid skjuler seg et ekstra lag bak det du tilsynelatende ser, og der utlagte blindspor og planting av bevis gjør at du som leser hele veien må skjerpe oppmerksomheten. Etterforskningsdelen av handlingen er intenst og oppkavet skildret, og det stadig skiftende fortellerperspektivet fungerer etter hensikten."

Sindre Hovdenakk, VGInnland

"Krimheltene fra Arne Dahls forrige bok UtmarkerMolly Blom og Sam Berger er tilbake. Og igjen bygger Arne Dahl opp en uhyggelig og spennende historie med Blom og Berger i en heseblesende jakt på spinnville drapspersoner. En iskald thriller med psykologisk dybde som for det meste utspilles i en sprengkald, utilgjengelig og øde del av det nordlige Sverige."

Bjørn Bakken, Bjørnebok bloggInnland

"Arne Dahl er en effektiv forteller, han kan turnere sine plott, legge elementene over og under hverandre, foran og bak. De mange beskrivelsene av strabaser, slit er realistiske. Volden flyter fritt, grafisk og ofte overtydelig. Historien og plottet er innfløkt og leseren utfordres til å følge med. Boken er med andre ord velskrevet, velkonstruert og det meste annet man kan si om en bok som begynner med vel-."

Leif Ekle, NRK BokInnland

"(...)Dahl har skrive ein skikkeleg «page-turner."

 
Bjarne Tveiten, FædrelandsvennenUtmarker

"Mesterlig spenningsbok som vil innebære Dahls helt store internasjonale gjennombrudd. (...) Utmarker byr på alt du måtte begjære av tradisjonell spenning, kløktige intriger og intrikate drapsvåpen og torturinstrumenter, men i tillegg har den en litterær kvalitet som løfter den høyt over gjengs krimstardard."

 
Ole Jacob Hoel, AdressavisenUtmarker

"Det er en ualminnelig mørk og creepy historie, med så mange twister og turner at jeg til tider var helt svimmel. I tillegg klarer Arne Dahl mesterstykket å formulere seg så språklig litterært at boken i seg selv bør være et studie for ambisiøse kommende krimforfattere. Om det finnes en mastergrad i krimlitteratur, bør «Utmarker» bli pensum. Det er ikke uten grunn at en av Sveriges største aviser kåret boken til den beste svenske kriminalroman noensinne.

 
Geir Tangen, BokbloggeirUtmarker

"Mesterlig oppbygget intrige fra en av Sveriges dyktigste krimforfattere. Motivet er klassisk, men med den ekstra lille tvisten som ivaretar spenningen helt til slutt."

 
Sindre Hovdenakk, VGUtmarker

"Utmarker er en briljant thriller. I den skandinaviske krimfloraen skiller Arne Dahls nye krim Utmarker seg ut, med et stort, positivt fortegn. Også her skal vi til et regntungt og bekmørkt Sverige der en plaget etterforsker jager en seriemorder. Men Dahl er forfatter som tar sjangeren på alvor, og skriver krim med fine detaljer, overraskende vendinger og psykologisk innsikt. Dessuten vet han hvordan virkelig spenning oppstår – i forventningen om hva som skal skje.(...) I Utmarker tar Arne Dahl opp kampen om svensk krims tungvektsbelte."

Aslak Nore, OP-5Utmarker

"Spennende, velskrevne, et rikt språk, storyer med dobbel bunn og ikke minst svært morsomt. Serien framstår ikke bare som et ambisiøst kriminallitteraturprosjekt, men også et meget meningsfylt slikt."

 
Kjell Einar Øren, Haugesunds avisHimmeløyet

"Å lese Arne Dahls Himmeløyet er på en måte å møte seg sjøl i speilet, som samfunn. Fordi Dahl er en glitrende forteller med særdeles god teft for oppbygging og framdrift."

Per Ivar Henriksbø, Gudbrandsdølen DagningenHimmeløyet

"Om vi ikkje heng med i svingane når kryptogram blir tolka og ultra-avansert datasvindel avslørt, er det likevel berre å la seg imponere av slik fantasi og kombinasjonsevne."

Bergens TidendeHimmeløyet

"Romanen er spennende og veldreid, men krever leserens absolutte nærvær. Detaljrikdommen og persongalleriet er betydelig, men er man fascinert av Arne Dahls krimverden, er Himmeløyet med på å berike svensk krimlitteratur!!"

Jon Terje Grønli, GjengangerenHimmeløyet

"Og om denne forfatteren er det det å si, at han i motsetning til det snittetsom råder innenfor nordisk krim, virkelig kan skrive. Han er en godforfatter. Han er bedre enn de aller fleste. Morsom er han også. En kulkombinasjon, etter mitt syn."

 
Ingvar Ambjørnsen, VGMisterioso

"Det er nemlig her historien om Paul Hjelm, Kjersti Holm og de andre starter, og slik sett burde den vært utgitt før «Ondt blod» fra 2002. Men Arne Dahls lesere tåler et nostalgisk tilbakeblikk i livene til A-gruppen. Som isolert krimgåte er dette både velskrevet og innholdsrikt."

 
Monika Nordland Yndestad, Bergens TidendeMisterioso

(...)dyktige og troverdige beskrivelser av etterforskningens mange ulike spor(...)

 
Arne Hugo Stølan, VG

"Bokens styrke er utvilsomt nettopp skildringen av en effektiv organisasjon som spiller sammen og får tak i alle tråder..."

 
Hans H. Skei, Aftenposten

«Mørketall hever seg langt over det meste i svensk kriminallitteratur. Dahl viser som en av få kriminalforfattere hva som kreves for både å bevare og fornye sjangeren.»

Svenska DagbladetMørketall

«Arne Dahl er i dag Sveriges overlegent beste kriminalforfatter – stilistisk, intrigemessig, psykologisk. Dahl leker med oss som morderen leker med sitt offer.»

ExpressenMørketall

«Dahl hører til de spenstigste stilistene i sin sjanger. En spennende kriminalroman, som samtidig kan betraktes som et innlegg i en viktig moraldebatt. Det er man ikke vant til.»

AftonbladetMørketall

"Det er ikke mange nordiske krimforfattere som kan måle seg med svenskenes Arne Dahl (...) etter en så velkomponert krim som Mørketall, en kan neppe unngå å få lyst til å starte på begynnelsen, for å se hvordan det hele startet. Det skal nemlig ikke så mange sidene til før en blir hekta på denne Dahl."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladMørketall

"Dahl er som vanlig spennende og engasjerende, og er språklig en ener blant krimforfatterne."

 
Erling Koldaas, Trønder-AvisaMørketall

"Det som løfter denne krimboka fra mange andre, er Arne Dahls små filosofiske utlegninger, lagt i munnen på de forskjellige karakterene i boka."

Kjetil Skotte, Oppland ArbeiderbladMørketall

"Dahl åpner mesterlig, og litt forvirrende med ungdomsskoleelvenes vitneforklaringer og skildrer også glimrende etterforskernes mange private kamper."

Eva Nyhaug, Moss AvisMørketall

"Velskrevet, svært godt plott, humoristisk beskrivelse av arbeidet i A-gruppen og dertil et tydelig innlegg i en pågående moraldebatt".

Liv Lysaker, AktuellMørketall

"Arne Dahl har for lengst klatret opp blant eliten med sine bøker om A-gruppen (...) Bok nummer seks har et mer mystisk slør over plottet enn de foregående bøkene, noe jeg synes gir boken en ekstra piff. Vekslingen mellom nåtid og dypdykk i fortiden, foretas elegant av Dahl og skaper en ekstra spenning. Nå som det nærmer seg påske, kan Dødsmesse fungere som en oppvarming som trygt kan anbefales."

 
Anette Torjusen, Fredrikstad BladDødsmesse

"Krimkonge (...) Arne Dahl klatrer opp der det er brattest i «Dødsmesse». Hvem andre greier å sy sammen et plot som tilsynelatende spriker i alle himmelretninger, og som attpåtil gjør det elegant? (...) Denne boken er et litterært kinderegg med spenning, samfunns- og sivilisasjonskritikk, pluss kjærlighetens lykke og ulykke, i en bok. Fin oversettelse av Einar Blomgren."

 
Berit Kobro, VGDødsmesse

"Arne Dahl er en glimrende krimforfatter, som både bygger opp et intrikat plot og gir oss interessante personer vi liker bedre og bedre for hver bok. Dessuten har han et solid og presist språk, noe som trengs for å dra i land en såpass ambisiøs og eventyrlig fortelling som den han serverer i Dødsmesse. (...)"

Ingrid Brekke, AftenpostenDødsmesse