Abid Raja har skrevet en brutalt ærlig fortelling om hans egen klassereise. Boka «Min skyld» har fått strålende mottagelser fra kritikerne og vunnet Bokhandlerprisen 2021.

Min skyld av Abid Raja er årets beste bok i følge alle som jobber i norsk bokhandel. – Jeg er dypt takknemlig over å få denne prisen fra alle de som er litteraturens førstelinjetjeneste, selve grunnstammen for å formidle litteratur, Sier Abid Raja.

Abid Raja får årets Bokhandlerpris for boken «Min skyld - En historie om frigjøring». Det er ansatte i bokhandler over hele landet som har stemt fram boka som sin favoritt blant årets norske bøker.

Abid Raja, venstre politiker, tidligere kulturminister, har skrevet en brutalt ærlig fortelling om hans egen klassereise, hans kamp for kjærligheten og hans frigjøring fra skyld, skam og utenforskap. Boka Min skyld - En historie om frigjøring fikk strålende mottagelser fra kritikerne da den kom. «Les Min skyld fordi den er nådeløst ærlig og utleverende om en oppvekst som innvandrer i Norge.» skrev Jan Øyvind Helgesen i Nettavisen og ga boken terningkast 6.

En takk fra Abid Raja til alle bokhandlere

 – Jeg er dypt takknemlig over å få denne prisen fra alle de som er litteraturens førstelinjetjeneste, selve grunnstammen for å formidle litteratur.  Bokhandlere leser i sum hudrevis av ulike bøker i året, og det føltes som en ønsketenkning, en drøm, bare å bli nominert til denne prisen. Jeg må faktisk klype meg i armen for det føles nesten ikke sant at jeg får denne prisen, at alle de som jobber ute i norsk bokhandel har valgt min bok som årets favoritt.  Jeg jobber med å føle på at jeg fortjener den, og den følelsen skal jeg nok måtte jobbe med en stund til.

Jeg ser frem til å fortsette å formidle budskapet i boken, og jeg ser frem til å fortsette å besøke både lesere og bokhandlere rundt om i hele Norge. Og jeg vil takke ydmykt alle bokhandlere for den innsatsen de legger ned for å formidle litteraturen.

En takk fra Bokhandlerforeningen

 – På vegne av norske bokhandlere vil jeg takke for denne viktige og velskrevne boka. Dette var en leseopplevelse som overrasker og berører og jeg håper «Min skyld - En historie om frigjøring» får mange lesere, det fortjener den, sier Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen

Bokhandlerprisen

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Bokhandlerprisen deles i år ut for 51. gang. Prisen ble første gang delt ut i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. I alt stemte bokhandlerne på 190 ulike titler i år.  

Tradisjonelt går prisen ofte til skjønnlitterære bøker. Forrige gang en sakprosabok ble tildelt Bokhandlerprisen var i 2002 med Åsne Seierstads bok Bokhandleren i Kabul. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.