Beate Grimsrud (foto: Maja Hattvang) er finner av Brageprisen 2020 kategori skjønnlitteratur, men Jenny Jordahl er vinner i kategorien Barne- og Ungdomsbøker.

Vi gratulerer vinnerne av Brageprisen, Beate Grimsrud og Jenny Jordahl. «Jeg foreslår at vi våkner» av Beate Grimsrud, som døde tidligere i år, vant i kategorien skjønnlitteratur og «Hva skjedde egentlig med deg?» av Jenny Jordahl i kategorien barne- og ungdomsbøker.

Jeg foreslår at vi våkner var et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor.  Beate Grimsrud er den første i Brageprisens historie som tildeles prisen etter sin død og det var hennes bror, Bjørne Grimsrud, som tok i mot prisen på vegne av forfatteren:

–Dette er veldig gledelig, jeg tror alle som har stått Beate nær gleder seg stor over dette, samtidig som vi kjenner på sorgen over at hun ikke er her og får oppleve dette. Hun ville ha takket alle som har bistått henne i dette bokprosjektet og gleder seg over at en slik pris vil kunne bringe hennes forfatterskap ut til enda flere lesere.

 

Jenny Jordal er illustratør, designer, blogger og tegneserietegner og forfatter. Hun er kanskje mest kjent som illustratøren av Kvinner i kamp Hva skjedde egentlig med deg? er en tankevekkende tegneserie om vennskap, utenforskap og å leve med spiseforstyrrelser.

Årets beste skjønnlitterære bok

Juryens begrunnelse:

Årets vinner av Brageprisen skjønnlitteratur rommer alt man håper skal befinne seg mellom to permer når man åpner en ny bok. Vinnerromanen er rett og slett et overflødighetshorn av skarpe formuleringer, presise observasjoner, svimlende filosofiske tanker og vilter fantasi.

Romanen har en egenartet fortellerstil der den nærmest flagrer hit og dit med uventede tankesprang og originale assosiasjoner uten å miste realitetene av syne. Fortellerstilen skaper en livlig stemning, og en vellykket kontrast til den mørke krefthistorien. Forfatteren har velutviklet sans for humor, og boken er fylt med kvikke replikker og spontane betraktninger, noe som gjør den til en litterær lesefest.

Romanens hovedperson får vite at hun har kreft, og skildringene av eksistensielle rystelsene som kommer i kjølvannet av å få en slik sjokkbeskjed er preget av klokskap og innsikt.  Forfatteren skriver åpenhjertig og usentimentalt om prosessen fra syk til potensielt frisk, med et livsbejaende holdning som gir språket en særegen kraft.

I denne nyskapende vinnerromanen finnes ingen vanntette skodd mellom realisme og eventyr, og det føles helt naturlig å ha selskap av de to følgesvennene, rotta og reven, som konverserer om livets små og store spørsmål mens historien går sin gang.

Vi skulle så gjerne fått anledning til å følge dette unike og fantastiske forfatterskapet i mange år fremover, men slik gikk det dessverre ikke. Vi er derfor svært glade for å kåre Jeg foreslår at vi våkner av Beate Grimsrud som døde tidligere i år til vinner av årets Bragepris for skjønnlitteratur. Romanen er et høydepunkt i et originalt forfatterskap med solide, slitesterke bøker som fortjener et langt liv.

 

Årets beste barne- og ungdomsbok

Juryens begrunnelse

Vinneren i kategorien barne- og ungdomslitteratur behandler alvorlig problematikk og gjør inntrykk på leseren. Likevel er den lett å lese og viser stor omsorg for – og tillit til – barneleseren. Årets vinnerbok er en viktig bok som engasjerer gjennom flere sanser: Den presise dialogen mellom personene illustreres av levende tegninger, og er intens i både form og innhold. Tydelig fargebruk, ordløse oppslag og en visuell framstilling av hovedpersonens indre forsterker de ulike følelsene hennes.

Det er en veletablert forfatter og illustratør som er årets prisvinner – med en bok som lar oss komme tett på et barn med spiseforstyrrelser. Gratulerer til Jenny Jordahl med Brageprisen for den grafiske romanen Hva skjedde egentlig med deg?