Lek og lær-bøker stimulerer sanser gjennom lek, trener ord og begreper, lærer å gjenkjenne dyr og gjenstander, lærer farger, former og tall, lærer å danne egne bilder og trener leseferdigheter. For de eldste barna har vi valgt ut faktabøker som supplerer kunnskap de lærer på skolen. Bøkene er beregnet for barn i alderen 0 til 8-9 år.

Gjennom utvalget i kategorien Lek og lær, ønsker vi å veilede deg som forelder i hvilke bøker du bør velge før barnet ditt kan snakke selv, etter de har begynt å sette sammen ord og begynner å bli mer selvstendig i lek, i forberedelse til skolestart, og når barnet ønsker å lese selv og hungrer etter mer og mer kunnskap.

0 til 2 år – før- og tidligspråklig alder

Lek og lær for de aller minste er tilpasset småbarn på det førspråklige og tidligspråklige stadiet. Lek og lær-bøkene stimulerer til kos og kommunikasjon. Gjennom å peke, ta på, stryke, kose, trykke, lytte, dra, åpne og lukke, øver barnet både sosiale, språklige og kognitive ferdigheter. Det er bøker som viser at det er mye lek i læring, og mye læring i lek.

Lek og lær med alle sanser

For de aller minste barna fyller lesestunden mange behov. Den byr på kos og lek, utforsking, sosialisering og språkutvikling. Sansebøker er fine å starte med allerede på spedbarns-stadiet. Barnet kan for eksempel se på bilder av dyr, kjenne på og kose med dyrepels, høre på og ape etter dyrelyder og sette navn på dyrene.

Sansebøkene Husdyr og Kjæledyr i serien Klapp pelsen og hør dyrelydene er svært populære lek og lær-titler. Ekte dyrelyder, myk pels å stryke på og koselige bilder av dyrene har gjort disse bøkene til en favoritt blant de minste.

Trekk og dra

Ett- og toåringen elsker å åpne og lukke, trekke og dytte. Klaffebøker og trekk-og dra-bøker fyller flere funksjoner. Når små hender med nye fingre skal gripe og styre, øver barnet motorikk. Når små munner skal forme og utsi ord, øver det mimikk og språk.

Hvem er du? i serien Min første pekebok er enkle pekebøker for barn helt ned i spedbarnsalderen. Gjett svarene, og dra i flappene for å avsløre hvilket dyr som skjuler seg bak. Morsomme bøker som lærer småbarn å gjenkjenne dyr på hvilken lyd de lager.

Let og finn

Myldreordboken
Myldre- eller vrimlebøker er en god lek og lær-måte å øve opp bildeforståelse, gjenkjennelse og hukommelse. Disse bøkene flommer ofte over av detaljer, og er fine å dra på oppdagelsesferd i. Det er ikke alltid en lineær handling det som fenger de minste barna, myldre- og vrimlebøker utgår fra situasjoner, og inviterer barnet til å lete og finne, se og si, telle og fortelle.

Med Myldreordboken kan barnet ha masse moro samtidig som det lærer mange nye ord.  Vi blir med Maja og hennes familie og venner gjennom en hel dag. I denne lek og lær-boken er det flotte kikkehull, morsomme leteoppdrag og flere ordoppgaver.

Nissenes vintervrimlebok er en morsom og fargerik vrimlebok som barna vil lese igjen og igjen. Smånissene gleder seg, for snart er det jul. De baker og snekrer, strikker og syr. Men det er én som tuller hele tiden – det er Mats med den stripete lua. Klarer du å finne ham?

Farger og former

Etter hvert som barna når toårsalderen, blir de mer og mer opptatt av å identifisere farger og former. Det kan være gøy, men også litt vanskelig. Da er det fint å øve litt!

Lek med farger - min første trekk og sjekk-bok om farger er en morsom og lærerik bok for de aller minste. Barna lærer farger og ordbilder ved å bla i boken, og trekke og sjekke.

Pek, lek og lær

Når barn nærmer seg toårsalderen, blir de stadig mer opptatt av å fortelle – og frustrerte over at de ikke blir forstått. Da er pekebøker og ordbøker morsomme og nyttige. Det er godt for barnet å sette ord på ting, hendelser og følelser. Pekebøker og ordbøker hjelper barnet med å øve på språk og begreper, og utvide ordforrådet.

Mine første pekebøker om dyr er den perfekte startpakken for de aller yngste. Denne robuste samleboksen inneholder 6 små pekebøker med tykke sider: Dyreunger, Husdyr, Dyr i havet, Smådyr, Ville dyr og Dyrehagen. Med sine supersøte og fargerike illustrasjoner appellerer de til de aller minste, og passer for barn fra 1 år.

1000 ord. Bildeordbok for de minste er en underholdende bildeordbok som både inspirerer språkinnlæringen og fungerer som en morsom introduksjon til former, farger, tall og mye mer! Boken er enkel, brukervennlig og full av morsomme illustrasjoner.

Lek og lær med kjente figurer i barnebøker

Utvalg av Tassen-bøker

 

En av de største suksessene i barnebøker gjennom tidene er bøkene om den lille gule valpen Tassen. Bøkene er ideelle for små barn, de har fargerike og enkle tegninger og få ord som repeteres. Hvor er Tassen? er en klaffebok hvor barnet leter etter valpen gjennom å åpne klaffer. Titt-tei, Tassen! er en klaffebok med lydpanel. Hvor gjemmer alle vennene hans seg? Løft på klaffene, hør lydene og bli med Tassen og lek og lær! I Gjør som Tassen kan du bla i boken og leke med Tassen-hånddukken samtidig! Tassen kan stikke hodet opp mellom alle sidene i denne boken og du kan klappe i hendene og vinke hallo som Tassen?

Mummi puslespill. Lær å telle er 10 små puslespill med Mummitrollet og de andre figurene i Mummidalen. De søte tegningene motiverer barnet til å lære tallene 1-10 ved å kombinere de riktige brikkene med hverandre. Mummi stableklosser er lek og lær med størrelser og rekkefølgen av tallene 1 til 10.

 

Cappelen Damm har en egen fullassortert barnebokhandel med bøker fra alle norske forlag. Besøk den her.


3 til 6 år - lekealderen

Barn i lekealderen elsker å lære! Nå har de lært å stå og gå, de snakker i setninger og samtaler og samarbeider i lek. Kunnskapstørsten er stor, og mantraet er «Hvorfor det?». Rikt illustrerte faktabøker om forskjellige temaer, som dyr, følelser, geografi, kroppen og naturen er midt i blinken. Bøker med sanger, rim og regler er koselige både for små og store. De hjelper også barna med å øve opp hukommelsen. Nysgjerrigheten på bokstaver og tall, ønsket om å telle, regne, lese og skrive selv, øker etter hvert som barna nærmer seg førskole- og skolealder.

Mange barn gleder seg til å begynne på skolen, og mange foreldre er opptatt av at barna skal bli skoleklare. En del av bøkene vi presenterer her er laget med tanke på nettopp det. Vi har også mange aktivitetsbøker som er tilpasset alderstrinnet.

Lek med klosser 123

I Lek med klosser 123 kan barnet enkelt bygge tall med vanlige LEGO-klosser. En morsom introduksjon til tall og enkel matematikk! Lek med klosser ABC har enkle oppskrifter for hver bokstav, hvor barnet kan bygge navnet sitt eller hele alfabetet med LEGO klosser - en morsom måte å lære bokstavene på!

Barnas dyreleksikon Det ideelle dyreleksikon for høytlesing eller lesing på egen hånd. En rekke overraskende og forbløffende fakta om dyr som barn er opptatt av. 80 sider med fantastiske bilder 400 morsomme illustrasjoner og oversiktlige faktabokser med basisinformasjon.

Engelsk bildeordbok Dette er en første introduksjon til det engelske språket. Her blir man kjent med mange engelske ord, fra A til Z. Boken er gjennomillustrert med fargerike og morsomme tegninger som gjør det gøy å lære for både liten og stor.

Lek og lær med kjente figurer i barnebøker

Mange barn kjenner barnebøker om f.eks. Karsten og Petra, Mummitrollet og Albert Åberg. Da kan det være ekstra morsomt å lære bokstaver og tall med hjelp fra figurer som barn liker. I Mummitrollet på skogstur skal Mummifamilien og vennene deres på tur i skogen. Underveis skal barnet delta i historien ved å finne og legge merke til detaljer i bildene og svare på spørsmål. I tillegg har Lille My gjemt seg på hvert oppslag eller finner på noe spesielt. Bakerst i boken finnes svar på alle oppgavene. Mummi lotto og Mummi Memo er morsomme spill som øver gjenkjennelse og hukommelse.


Les egen artikkel om Mummitrollet her.

 

I Karsten og Petras ABC leker Karsten og Petra og morfar seg gjennom hele alfabetet. Dessuten lærer de hvordan de kan sette sammen bokstaver til ord. Dette er en annerledes ABC, et flott alternativ til de bøkene som allerede finnes på markedet og en fin gavebok til alle som liker å leke med bokstaver og med ord. I Karsten og Petras aktivitetsbok kan barnet leke med klistremerker, lære bokstaver, tegne fantasidyr, følge prikkene og fargelegge bildene.


Les egen artikkel om Karsten og Petra her.


Det er gøy å leke med ord, synes Albert Åberg i Albert Åberg leker med ord. I pappas aviser finner han mange bokstaver. Han klipper dem ut og hjelper pappa å lage en gjøre-liste. Han baker bokstaver, rimer og leter etter ting-ord. Til slutt maler Albert og Skybert navnene sine i morsomme alfabetfarger.

6 til 9 år – småskole- og slukalder

Hvilke bøker skal du velge når barnet ditt har begynt på skolen? Hvordan stimulerer du lærelysten og lesegleden? Det er i denne alderen de fleste barna knekker lesekoden. Vi har valgt ut både lese selv-bøker, som dem du finner i Min første leseløve-serien, og lese sammen-bøker.

Med skolegang kommer også flere og flere spørsmål om hvordan verden henger sammen. Spennet i kunnskap og kunnskapstørst, lesenivå og lekenivå er selvsagt stort mellom en seksåring og en niåring på dette alderstrinnet. De individuelle forskjellene på hvert årstrinn er også store.

Vi har samlet bøker som er tilpasset barn i småskolealder. Nå er lærelyst og leseglede til stede i fullt monn. Selv om det kanskje ikke alltid er like gøy å gjøre lekser. Da er det fint å ha andre lese- og lage-aktiviteter på lur.

Lek og lær – les og skriv!

Bokstavene i rim og regler
I tidlig skolealder skal barnet lære veldig mye. Seksåringen som begynner på skolen, har allerede stiftet bekjentskap med ABC-bøker, og er i ferd med å lære bokstavene. Noen har allerede lært seg å lese. Spennet er stort.

ABC-en Bokstavene i rim og regler stimulerer barnets leselyst med enkle og morsomme rim. Hver bokstav i alfabetet har sitt eget rim, og boken legger opp til fellesopplevelser med bilder og tekst. Til denne ABC-en finnes det også en oppgavebok, der lek og lær går hånd i hånd. Aktivitetsbok – bokstavene gir barnet mulighet til å leke med bokstaver. Gjennom klipp og lim og enkle øvelser oppmuntres barna til å lære seg bokstavene.

Les og sluk

Når barnet endelig har knekt lesekoden, fortæres bøkene i toppfart. Det er derfor 6-9-årsalderen også kalles slukalder.

I lese selv-kategorien har vi et egen serie som heter Leseløver. Leseløver er bøker for barn som allerede har lært bokstavene, og nå skal knekke lesekoden.

Løveungene er små og fargerike bildebøker med morsomme historier, fortalt med kun én setning på hver side. Løveungene er perfekte lek og lær-bøker for de aller ferskeste leserne.


Se fullstendig utvalg av Løveunger her.


Min første leseløve
er bøker for dem som har lært bokstavene og kan lese litt. Bøkene er skrevet for å gjøre lesningen så lett som mulig for de uøvde leserne. – slik at de også kan bruke sine nye kunnskaper til noe gøy: å lese en hel bok selv!

Se fullstendig utvalg av Min første leseløve her.


Leseløvene
våre er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Disse lek og lær-bøkene passer for barn fra syv år. Her vil vi at barna skal finne historier om noe de er opptatt av, enten det er forelskelse, fotball, monstre eller dyr.

Se oversikt over Leseløver her.


Les for meg!

Høytlesning er en veldig god måte å motivere barna til å lese selv på. Det er koselig, og historiene som blir fortalt kan inneholde mer komplekse ord og setninger enn bøkene barn i 6–9-årsalderen klarer å lese selv. Høytlesning gir mulighet til å snakke om aktuelle temaer og viktige problemstillinger. Høytlesing stimulerer språkutviklingen. Hvis du som forelder viser hvor gøy det er å lese, er sjansen stor for at du også oppdrar en leser!

Bjørn F. Rørvik og Per Dybvigs serie om Reven og Grisungen er veldig populær. Hittil har det kommet ut tolv bøker i serien.

Se oversikt over bøkene om Reven og Grisungen her.


Lydbøker er også fine å bruke til lesetrening. Og lydboktjenesten vår, Storytel, har tusenvis av lydbøker for barn. Her kan barnet høre bøkene samtidig som de leser selv.

Hobby og fritid

I 6–9-årsalderen er barnet inne i en aktiv lage selv-fase. Finmotorikken er på plass, og mestringsfølelsen øker. Gleden ved å tegne og konstruere er stor.

Det finnes lek og lær-bøker om det aller meste innenfor gjør det selv-sjangeren, og på mange nivåer.

Med boken Origami-dyr kan du lære kunsten å brette figurer av papir. Her finner du 40 origamiark og trinn-for-trinn-beskrivelser av hvordan du kan brette 8 forskjellige dyr.

Med Press ut + fargelegg: Fugler kan dere la fantasien fly og lage egne dekorasjoner med vakre fugler. I samme serie finnes også Press ut + fargelegg: Sommerfugler og Press ut + fargelegg: Julepynt.

Lek og lær med LEGO®! Bygg og lær DINOSAURER er full av spennende dinosaur-fakta og trinn for trinn-instruksjoner til å bygge mer enn 15 kreative og morsomme dinosaur-prosjekter.

Lek og lær med harde fakta

Barn i småskolealder suger til seg kunnskap som svamper. De vet allerede masse, men vil vite mer. I 6–9-årsalderen blir det også tydeligere hva de interesserer seg for.

Generelle oppslagsverk, faktabøker om ulike tema og aktivitetsbøker av alle slag, er gode å ha for hånden.

Mitt leksikon om veldig viktige ting

Mitt leksikon om veldig viktige ting er gjennomillustrert og proppfull av fakta. En flott gavebok som inspirerer til lærelyst for alle barn mellom 6 og 9 år. Lær alt mulig om planeten vår, verdensrommet, dyr og mennesker, kroppen og mange andre spennende og veldig viktige ting.

Hvilken fugl legger det minste egget? Hvilke dyr lever i ørkenen? Hvorfor trekker noen dyr? Hvordan lager bier honning? Hvordan formerer planter seg? Bli med inn i Naturens verden og få svar på alle disse spørsmålene og mye mer. I denne lek og lær-boken viser 67 informative plansjer de utallige måtene planter og dyr har utviklet seg på for å overleve, og hvorfor levende ting ser ut og oppfører seg slik de gjør.

Lek og lær med LEGO®! LEGO® Boka om alt er en fantastisk faktabok der hundrevis av LEGO® minifigurer forteller deg om mange tusen av de nyeste, råeste faktaene, og det er mange hundre bilder av utrolige ting. Et LEGO-eventyr som tar for seg alle tenkelige temaer, fra vitenskap og teknologi til natur og historie.

 

Les om flere gode barnebøker her.

 

Cappelen Damm har en egen fullassortert barnebokhandel med bøker fra alle norske forlag. Besøk den her.