Walden II (Innbundet)

Forfatter:

Tone M. Anderssen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Forlag: Arneberg Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Walden two
Oversatt av: Anderssen, Tone M.
ISBN/EAN: 9788202605735
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Walden II
Han ble kalt fascist, men fikk pris for sin humanisme og ble kåret til viktigste psykolog i det 20. århundre. Han var radikal behaviorist – og opptatt av følelser. Hvem var B. F. Skinner? Skinner var den overlegent viktigste av alle behaviorister, målt etter innflytelse. Det er én måte å beskrive ham på. Men ikke nok med det – Skinner var også den viktigste av alle psykologer i det 20. århundre, skal vi tro Haggbloom et al. (2002), som var de siste til å gjøre et omfattende forsøk på å rangere psykologers betydning. Basert på mål som siteringsrate, omtale i lærebøker og mottatte æresbevisninger, vant Skinner en klar seier, fulgt av Piaget, Freud, Bandura og Festinger.

I 1971 kom boka som gjorde ham kjent blant folk flest. Beyond Freedom and Dignity ble så kontroversiell og skapte så mye oppmerksomhet at Skinner ble gjest i talkshows på TV og kom på førstesiden av magasinet Time. Den viktigste tesen i Beyond Freedom and Dignity var ikke spesifikt behavioristisk. Egentlig var det bare en antagelse som all fornuftig psykologi må hvile på: Det vi tenker, føler og gjør, er fullt ut bestemt av samspillet mellom genene våre og miljøet som former oss. Det fins ikke rom for andre grunnleggende årsaker til adferd. Dette betyr nødvendigvis at «fri vilje» er en illusjon.

Walden II derimot kom ut i 1948. Boka var en utopi, om et samfunn som skulle fremme lykken ved å organiseres slik at folk i størst mulig grad kunne konsentrere seg om forsterkende sysler. Skinner skrev aldri en roman igjen, men feltet samfunn og kultur forlot han ikke. «Walden Two er kontroversiell fordi bokens karakterer snakker om en avvisning av fri vilje og en avvisning av tesen om at menneskelig atferd styres av en ikke-kroppslig enhet, for eksempel en ånd eller en sjel. Walden Two omfatter forslaget om at organismenes oppførsel, inkludert mennesker, bestemmes av miljøvariabler, og at systematisk endring av miljøvariabler kan danne et sosiokulturelt system som nærmer seg utopi.»


Til toppen