Vil du høre en hemmelighet? (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 40
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202450410
Kategori: Bildebøker
Alder: 4 - 8
Omtale Vil du høre en hemmelighet?

NBUs Debutantpris Trollkrittet 2014

Tenk så mange hemmeligheter som fins! Det fins små hemmeligheter, og det fins store. Det fins vonde hemmeligheter, og det fins hemmeligheter man aldri, aldri må fortelle til noen. Pappa har en hemmelighet om farfar. Bestefar tror at han har en hemmelighet, men jeg vet hva den er.
Til og med dyr har hemmeligheter. Og jeg har også en veldig hemmelig hemmelighet.

Vil du høre en hemmelighet? er en stilsikker og undrende bildebokdebut fra Kaia Dahle Nyhus. En bok som ser, sanser og tenker fra et barns perspektiv.

‘Kaia Dahle Nyhus is an important newcomer among Norwegian creators of children’s books. [...] She received the Norwegian Ministry of Culture's illustration award for her work on Håpe, sa gåsa by Gro Dahle. She continues to impress after creating both the text and illustrations for her new book. The illustrations that carry the story, but the text is also beautifully stripped down to the bare essentials. [...] Kaia Dahle Nyhus has delivered a unified and beautiful picture book, which, although written from a child's perspective, is also wonderful for adult readers.’
Hamar Arbeiderblad

Til toppen

Anmeldelser Vil du høre en hemmelighet?

Full av undring og litt skummel

"Kaia Dahle Nyhus er den sentrale nykommeren blant norske barnebokskapere. […] Tidligere har hun blant annet fått Kulturdepartementets illustrasjonspris for «Håpe, sa gåsa», med tekst av Gro Dahle. Og hun imponerer ikke mindre når hun nå utgir sin første bok der hun selv står for både tekst og illustrasjoner. Det er illustrasjonene som bærer, men samtidig er det tekstlig skåret fint ned til det helt essensielle. […] Som helhet har Kaia Dahle Nyhus levert ei helstøpt og vakker bildebok, skrevet ut fra et barns perspektiv, men herlig også for voksne lesere."

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Hemmelighetene som er og ikke er

"Denne begrepsbokas styrke er dens åpne, lekende og spørrende omgang med mange forskjellige hemmeligheter. Den vil kunne fascinere både den som leser og den som blir lest for. […] Det ville være en skikkelig spoiler her og nå å avsløre hemmeligheten som det pirres med i bokens tittel, og som leseren selvsagt gjerne vil høre. Det at hemmeligheten bør få være hemmelig, i hvert fall så lenge som mulig, gjør det vanskelig å si alt som kan sies om denne boka. For hemmeligheten som avsløres på siste side er ikke en hvilken som helst hemmelighet. Den har noe tiltalende fandenivoldsk over seg. Den innbyr til refleksjon, diskusjon og reaksjon i så stor grad at lesningen av boka vil kunne fortsette lenge etter at den har nådd slutten. […] Tekstene er enkle, illustrasjonene er stiliserte og ekspressive, fargeflatene er mettede og personene er tydelig karakterisert gjennom mønstre og former. Som i første oppslag er det gjennom hele boka et godt, dynamisk forhold mellom tekst og bilde."

Inger Østenstad, Barnebokkritikk.no

Fjellstøtt på egne bein

"Det er barnets verden som danner ramme for den enkle, men underfundige beretningen om en jeg-skikkelse som utforsker verden og spesielt det å ha hemmeligheter. Med barnlig klokskap utdypes abstraksjonen hemmelighet. […] Med dette undrende, barnekloke utgangspunktet får forfatteren lyssatt mange aspekter ved det å være til og å utforske alle sider ved verden. Og så selve bokas punch line, avslutningshemmeligheten som jeg-skikkelsen bærer på, hennes aller største personlig hemmelighet, som hun våger å røpe for oss. Vi avslører den ikke, men hemmeligheten bærer preg av overraskende, ødipal psykologi, brønndyp og spennende."

 
Finn Stenstad, Tønsberg blad

Hemmeligheter av mange slag

"På en stillferdig måte åpner Vil du høre en hemmelighet? for grubling om ulike aspekter ved hemmeligheter. Kaia Dahle Nyhus har valgt å holde boken i en mørk fargeskala, mye foregår i nattemørke og underbygger stemningen med noe hemmelig. Svart, mørk lilla og brun er gjennomgangsfargene, den begrensede fargepaletten oppleves beroligende og samlende. […] Dahle Nyhus veksler umerkelig mellom oppslag med tekst og selvstendige illustrasjoner som biter seg fast. […] Dahle Nyhus tør å la noe stå usagt, og åpner for store tanker."

Gunhild Eia Ryvarden, Numer 4/2014

Til toppen

Om forfatter

Kaia Dahle Nyhus (f. 1990) har samarbeidet med Gro Dahle om flere kritikerroste bildebøker. I 2011 ble hun tildelt Kulturdepartementets illustrasjonspris for Håpe, sa gåsa, mens Krigen (2013) ble nominert til bl.a. Kritikerprisen og Nordisk Råds barnelitteraturpris. Høsten 2014 debuterte hun med egen bok, Vil du høre en hemmelighet?, som hun mottok NBUs Debutantpris for. Bildeboken En dag drar mamma har gitt Kaia Dahle Nyhus et internasjonalt publikum, gjennom å være oversatt til en rekke språk.