Ulv? Ulv! (Innbundet)

En bok om rovdyr og mennesker i Norge

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202719739
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Ulv? Ulv!

Få debatter får sinnene så i kok som den norske ulvedebatten. De to tilsynelatende uforenlige synene på rovdyret splitter by og land, ung og gammel, naturvernere og naturbrukere, men ikke etter absolutte linjer – bildet har skygger og nyanser, ofte der man minst venter å finne dem.

Frank Rossavik, som har levert en lang rekke kritikkerroste bøker – biografier, analyser av norsk og internasjonal politikk, studier av ytringsfrihet og samtidskommentarer – dykker ned i emnet med åpenhet og nysgjerrighet. Leseren får ta del i hans møter med jegere, sauebønder, politikere og forskere, uten forutinntatthet, men med oppriktig vilje til å finne ut hva de forskjellige frontene i krigen om rovdyrene står for. Til sammen danner de et bilde, ikke bare av den norske rovdyrdebatten, men av en ny politisk virkelighet, der motsetningene ofte følger andre skillelinjer enn de vi er vant til å lete langs. Slik leder ulvesporene i norsk samtidsdebatt mot mer enn bare rovdyrspørsmålet – de gir innsikt i en ny politisk virkelighet.

Til toppen

Andre utgaver

Ulv? Ulv!
Bokmål Ebok 2021
Ulv? Ulv! - En bok om rovdyr og mennesker i Norge
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021

Flere bøker av Frank Rossavik:

Anmeldelser Ulv? Ulv!

Eit sympatisk forsøk på å forstå kulturkrigen om vårt mest omstridde rovdyr. 11.08.2021

«I ei tid der så mykje av samfunnsdebatten handlar om å ropa høgast til støtte for sin eigen leir, er det godt å sjå at det framleis finst nokon som prøver å sjå ein konflikt gjennom brillene til begge partar. Og i tillegg vågar seg inn i ukjent terreng.
... ei bok til å bli klokare av
...stor verdi for ein lesar som vil forstå, heller enn å fordømma.»

 
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

Ulven, vargen og vi

«Møtene med bygdefolk er hjertevarmende miniatyrportretter. Som en karikaturtegner får han frem en personlighet med enkle riss.
Uten å prise eller fordømme ulven forklarer han hvordan rovdyrforliket av 2011 kom på plass, og hvorfor det ikke er bærekraftig. Rossavik mener bestandsmålet i stillhet har gått fra å være et øvre tak til et nedre minimum.

Kanskje Senterpartiet vil snu dette i regjering?

Rossaviks bok vil nå bredt ut fordi han ikke bare belyser ulvesakens mange nyanser, han kommer også med et troverdig forslag til et nytt ulveforlik.»

Asle Toje, Aftenposten

Den nye ulveboka bør være pensum for Vedum og Lysbakken

«gir en god beskrivelse av ulvedebatten her til lands, og forsøker også å finne ut hvorfor ulven skaper så sterke følelser. Rossavik har snakket med motstandere og tilhengere. Gjennom disse samtalene, og egne analyser, forsøker han å hente fram nyansene i debatten.

Det er mildt sagt befriende at noen forsøker å sette ord på noe i denne saken uten å bruke utestemme."

Tom Martin Kj. Hartviksen, Gudbrandsdølen Dagningen

Frank Rossaviks snuser seg frem i fengende bok om ulven 20.08.2021

«Rossavik har viselig unngått partienes kommunikasjonsrådgivere og lokale ytterpunkter i debatten, og søker svar hos det direkte berørte, men moderate middelpunkt. Det har resultert i en lærerik blanding av forskning, historie og bilturer ut i felten. ... Teksten er velskrevet og blir aldri for ulveteknisk til at vi mister interessen. ...
Forfatteren leter etter svar og de riktige spørsmålene underveis. Han tar oss med på sin skarpe læringskurve og utfører dermed sin faglitterære forfattergjerning på beste vis. Rossaviks siste bok er blitt en velsmakende ulvegryte.»

Ivar Dale, Vårt land

Til toppen

Om forfatter

Frank Rossavik (f. 1965) er politisk kommentator i Aftenposten og forfatter av flere kritikerroste biografier og andre bøker.