Topeka-skolen (Innbundet)

Forfatter:

Thomas Lundbo (Oversetter)

Ben Lernes Topeka-skolen er en historie om en familie. Det er også en slående forhistorie til samtiden: den offentlige samtalens kollaps og hvordan endringen av selvforståelsen til hvite unge menn i USA har lagt grunnen for den sterke splittelsen vi ser i dagens amerikanske samfunn.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: THE TOPEKA SCHOOL
Oversatt av: Lundbo, Thomas
ISBN/EAN: 9788202654337
Kategori: Romaner
Omtale Topeka-skolen

Bern Lerner er den kritikerroste poeten som ble den hyllede romanforfatteren og som med sin tredje roman om sitt alter ego Adam Gordon, kombinerer selvbiografiske elementer med ren fiksjon på sin egen helt unike måte.

Topeka-skolen er en historie om en familie, men det er også en slående forhistorie til samtiden: den offentlige samtalens kollaps, trolling og tyranner på den nye høyresiden og hvite menns pågående identitetskrise.

Det er 1997 og Adam Gordon går siste året på Topeka videregående skole. Hans mor Jane, er en kjent feminist og hans far, Jonathan er ekspert på å få «fortapte gutter» til å åpne seg. Begge jobber på en psykiatrisk klinikk som har tiltrukket seg ansatte og pasienter fra hele verden.

Adam har ryktet for å være skolens beste i å debattere og forventes å vinne en nasjonal debattkonkurranse for deretter å begynne på Universitetet. Han er en av de kule folka, klar til å sloss om det trengs, eller bedre, fristilrappe seg ut av situasjoner om det bidrar til at hans jevnaldrende ikke ser på ham som svak. Adam er også en av sisteårselevene som trekker den sky Darren Eberheart, som uten at Adam vet det, er en av farens pasienter, inn i vennegjengen, med katastrofale følger.

Til toppen

velskrevet, intelligent og ambisiøs roman…
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

Andre utgaver

Topeka-skolen
Bokmål Ebok 2021
Topeka-skolen
Bokmål Heftet 2021
Anmeldelser Topeka-skolen

Mannebarnets raseri 02.02.2021

«Storartet om språkbruk, sinte hvite menn og den offentlige samtalens sammenbrudd.»

«...en vidtfavnende og dyptloddende, velskrevet, intelligent og ambisiøs roman»

«Språklig oppfinnsomt, med en særegen rytme og eksemplarisk balanse...»

«... en samtidsdiagnose som er mer presis enn de fleste akademiske avhandlinger og journalistiske kommentarer,»

 
Sigmund Jensen, Stavanger Afteblad

«På originalt vis dras det tråder fra de øvre klassenes selvutvikling på 1990-tallet til det kaoset av politikerløgn, fake news og alt-right-medier som truer med å ødelegge USA tjue år seinere.»

Elise Winterthun, Klassekampen

«I «Topeka-skolen» er Ben Lerner på sitt mest interessante, og beste. Det sier ikke så lite, for en forfatter som i USA regnes som en av de mest solide i sin generasjon.»

«Kontroll over språket gir makt. Men når språket tømmes for mening, følger volden tett på, hevder Ben Lerner i sin krevende, men svært gode nye roman.»

«Topeka-skolen leter eksplisitt og implisitt etter strømninger på nittitallet som kan forklare trumpismen tjue år sender. Spesielt tydelig er det når romanen utforsker «mandighet». Hvite menns sinne, volden som hele tida syder bak ordene. Ofte bobler den opp og fram. Særlig når ordene svikter.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Intelligent roman om trolling og splittelse

«Blandingen av fiksjon og virkelighet gjennomsyrer hele Topeka-skolen. Effekten er ikke at romanen virker privat, slik man skulle tro, snarere styrkes forbindelsen til den amerikanske offentligheten. Boken blir et grøssende godt apropos til stormingen av Kongressen når Lerner skildrer hvordan folk fra begge sider i det politiske landskapet trenger seg inn på ulike offentlige institusjoner for å forstyrre aktivitet de misliker.Det sies at USA trenger samling og forsoning. Ben Lerner gir sitt bidrag i en roman som viser at amerikansk ukultur ikke er forbeholdt halve befolkningen.»

Ingunn Økland, Aftenposten

«Komposisjonen er eminent. (...) Romanen er mer alvorlig enn de to forrige, men også desto mer innsiktsfull og overveldende, menneskelig og vill.»

Kristin Vego, Vagant

Til toppen

Om forfatter

Ben Lerner er født i Topeka, Kansas, 1979. Han har tidligere utgitt to kritikerroste romaner, På vei fra Atocha stasjon, (på norsk i 2015) og 10:04 (på norsk i 2016), tre diktsamlinger og essayet Hatet til poesien (på norsk i 2017). Lerner er Litteraturprofessor ved Brooklyn College i New York, USA.