Topeka-skolen (Innbundet)

Forfatter:

Thomas Lundbo (Oversetter)

Ben Lernes Topeka-skolen er en historie om en familie. Det er også en slående forhistorie til samtiden: den offentlige samtalens kollaps og hvordan endringen av selvforståelsen til hvite unge menn i USA har lagt grunnen for den sterke splittelsen vi ser i dagens amerikanske samfunn.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: THE TOPEKA SCHOOL
Oversatt av: Lundbo, Thomas
ISBN/EAN: 9788202654337
Kategori: Romaner
Omtale Topeka-skolen

Bern Lerner er den kritikerroste poeten som ble den hyllede romanforfatteren og som med sin tredje roman om sitt alter ego Adam Gordon, kombinerer selvbiografiske elementer med ren fiksjon på sin egen helt unike måte.

Topeka-skolen er en historie om en familie, men det er også en slående forhistorie til samtiden: den offentlige samtalens kollaps, trolling og tyranner på den nye høyresiden og hvite menns pågående identitetskrise.

Det er 1997 og Adam Gordon går siste året på Topeka videregående skole. Hans mor Jane, er en kjent feminist og hans far, Jonathan er ekspert på å få «fortapte gutter» til å åpne seg. Begge jobber på en psykiatrisk klinikk som har tiltrukket seg ansatte og pasienter fra hele verden.

Adam har ryktet for å være skolens beste i å debattere og forventes å vinne en nasjonal debattkonkurranse for deretter å begynne på Universitetet. Han er en av de kule folka, klar til å sloss om det trengs, eller bedre, fristilrappe seg ut av situasjoner om det bidrar til at hans jevnaldrende ikke ser på ham som svak. Adam er også en av sisteårselevene som trekker den sky Darren Eberheart, som uten at Adam vet det, er en av farens pasienter, inn i vennegjengen, med katastrofale følger.

Til toppen

velskrevet, intelligent og ambisiøs roman…
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

Andre utgaver

Topeka-skolen
Bokmål Ebok 2021
Anmeldelser Topeka-skolen

Mannebarnets raseri 02.02.2021

«Storartet om språkbruk, sinte hvite menn og den offentlige samtalens sammenbrudd.»

«...en vidtfavnende og dyptloddende, velskrevet, intelligent og ambisiøs roman»

«Språklig oppfinnsomt, med en særegen rytme og eksemplarisk balanse...»

«... en samtidsdiagnose som er mer presis enn de fleste akademiske avhandlinger og journalistiske kommentarer,»

 
Sigmund Jensen, Stavanger Afteblad

«I «Topeka-skolen» er Ben Lerner på sitt mest interessante, og beste. Det sier ikke så lite, for en forfatter som i USA regnes som en av de mest solide i sin generasjon.»

«Kontroll over språket gir makt. Men når språket tømmes for mening, følger volden tett på, hevder Ben Lerner i sin krevende, men svært gode nye roman.»

«Topeka-skolen leter eksplisitt og implisitt etter strømninger på nittitallet som kan forklare trumpismen tjue år sender. Spesielt tydelig er det når romanen utforsker «mandighet». Hvite menns sinne, volden som hele tida syder bak ordene. Ofte bobler den opp og fram. Særlig når ordene svikter.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Intelligent roman om trolling og splittelse

«Blandingen av fiksjon og virkelighet gjennomsyrer hele Topeka-skolen. Effekten er ikke at romanen virker privat, slik man skulle tro, snarere styrkes forbindelsen til den amerikanske offentligheten. Boken blir et grøssende godt apropos til stormingen av Kongressen når Lerner skildrer hvordan folk fra begge sider i det politiske landskapet trenger seg inn på ulike offentlige institusjoner for å forstyrre aktivitet de misliker.Det sies at USA trenger samling og forsoning. Ben Lerner gir sitt bidrag i en roman som viser at amerikansk ukultur ikke er forbeholdt halve befolkningen.»

Ingunn Økland, Aftenposten

«Komposisjonen er eminent. (...) Romanen er mer alvorlig enn de to forrige, men også desto mer innsiktsfull og overveldende, menneskelig og vill.»

Kristin Vego, Vagant

«Den beste boken så langt av sin generasjons mest talentfulle forfatter.»

Giles Harvey, The New York Times Magazine

«Topekaskolen er hva du får når en av de mest intelligent, ambisiøse og oppfinnsomme og aktuelle forfatterne i vår tid, skriver sin mest intelligente, ambisiøse, oppfinnsomme og aktuelle roman hittil.»

Maggie Nelson

«Perfekt balansert, enormt intelligent, helt og holdent underholdende roman»

The Times

«En fantastisk roman og en av samtidens mest interessante forfatterskap.»

Svenska Dagbladet

«I en klasse for seg»

Jon Day, The Guardian

«Jeg tror romanens fremtid er her»

Sally Rooney

«Et høydepunkt i nyere amerikansk litteratur.»

Garth Risk Hallberg, The New York Times Book Review

«En enestående briljant roman som også er åpen for alle som lengter etter opplysning i en splittet tid.»

Ron Charles, The Washington Post

"Because Lerner draws so freely from his own life, he is often grouped together with other writers of autofiction, like Karl Ove Knausgaard and Sheila Heti, which does his work a slight disservice. It ignores his real lineage, the great literature of passivity, failure and refusal: Melville’s Bartleby, the novels of Robert Walser and László Krasznahorkai."

Parul Seghal, The New York Times

-

Tysk presse om Topeka-skolen

«Lerner plasserer sin historie om analytikersønnen og debattalentet Adam i 1990-årene, men forteller i virkeligheten om begynnelsen på Trump-æraen. Det handler om starten på vår tids informasjonskriger og om den store mannskrisen. Briljant!» Welt am Sonntag 15.08.2020

«Der hvor denne romanen i detalj forteller om den fundamentale mangelen på retning som sendte hvite, privilegerte ungdommer ned i bunnløse kriser på 1990-tallet, så er den intet mindre enn et litterært fenomen.»

Felix Stephan, Süddeutsche Zeitung 19.08.2020

«Topeka-skolen er Ben Lerners tredje roman, og dessuten hans mest politiske og beste til nå»

Wieland Freund, DIE WELT 22.08.2020

«Ben Lerner, som henter mye stoff fra sitt eget liv, har med [Topeka-skolen] skrevet en roman som ikke bare beveger seg lett og ledig gjennom mange sammenvevde fortellernivåer og karakterperspektiver. Den beretter også detaljert og presist om den store sosiale og kulturelle splittelsen i USA.»

Vladimir Balzer, Deutschlandfunk Kultur - Buchkritik 03.09.2020

«… klok, oppklarende, morsom. [En bok] som kan fyre opp den politiske litteraturen i våre dager.»

Kai Sina, Frankfurter Allgemeine Zeitung 30.09.2020

«Ben Lerners Topekaskolen er en klok fortelling om hvite privilegier. Den ender ved Trump.»

Philipp Hindahl, der Freitag 01.10.2020

-

Til toppen

Om forfatter

Ben Lerner er født i Topeka, Kansas, 1979. Han har tidligere utgitt to kritikerroste romaner, På vei fra Atocha stasjon, (på norsk i 2015) og 10:04 (på norsk i 2016), tre diktsamlinger og essayet Hatet til poesien (på norsk i 2017). Lerner er Litteraturprofessor ved Brooklyn College i New York, USA.