tilintetgjøre (Innbundet)

Forfatter:

Tom Lotherington (Oversetter)

Med «tilintetgjøre» viser kontroversielle Michel Houellebecq nok en gang hvorfor han er samtidslitteraturens største rockestjerne. Les mer på Boktips

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 656
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: anéantir
Oversatt av: Lotherington, Tom
ISBN/EAN: 9788202749538
Kategori: Romaner
Omtale tilintetgjøre

tilintetgjøre av Michel Houellebecq er en roman som speiler samfunnet, forkledd som en politisk thriller og som blir, etter forholdene, en håpefull kjærlighetsfortelling.

Romanen er lagt til et kommende presidentvalg i Frankrike. Boka starter nærmest som en politisk thriller: Kort tid før valget spres en video som viser den sittende finansministeren idet han blir halshogd med giljotin.

Romanens hovedperson er finansministerens nærmeste medarbeider. Vi følger det politiske spillet opp mot presidentvalget, hans personlige liv, med en døende far og han selv som får kreft, og ikke minst hans etter hvert gjenoppvekkede kjærlighet til sine kone.

«Tre år etter Serotonin vender den mest kjente franske forfatteren i verden tilbake med tilintetgjøre, en stor roman om all elendigheten i samfunnet vårt.»

Le Figaro

«Med tilintetgjøre åpner Houellebecq en port mot lyset.»

Le Soir

«Midt under presidentvalgkampen i 2027 opplever en ensom og drømmende mann på knapt femti hvordan farens hjerneblødning sender rystelser gjennom hans liv i den fremragende tilintetgjøre, som svinger mellom det tragiske og ironien uten å miste håpet.»

Libération

Til toppen

... neppe kunne vært gjort bedre.
Jon Rognlien, Dagbladet

Andre utgaver

tilintetgjøre
Bokmål Ebok 2022
tilintetgjøre
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022

Flere bøker av Michel Houellebecq:

Anmeldelser tilintetgjøre

Ein følgjesven som ikkje sviktar 22.03.2022

«Språket er velsmurt og slår innimellom over i tørrvittige, lakoniske merknader»

 
Leif Tore Sædberg, Stavanger Aftenblad

Rett og slett suveren 25.02.2022

«... neppe kunne vært gjort bedre.»

«Dette er vondt og samtidig rasende morsomt.»

«Det er en rik bok»

 
Jon Rognlien, Dagbladet

Hjertevarm, men med kyniske klør 25.02.2022

«I sin åttende er Houellebecq mest sympatisk og inderlig – på høyt nivå.»

«De siste hundre sidene i romanen er noe av det fineste Houellebecq har skrevet.»

«... oversetteren vært med å høyne denne opplevelsen.»

 
Stein Roll, Adresseavisen

Brennhet og opprivende 24.02.2022

«... en engasjerende og tidvis opprivende roman.»

«Fransk litteraturs enfant terrible, Michel Houellebecq, leverer igjen»

«Michel Houellebecq skriver medrivende og tilgjengelig»

«...beholdt en god porsjon av sin karakteristiske misantropi, sine kledelige sarkasmer og sin nådeløse humor.»

«... ekte fortellerglede»

«... en betydelig leseropplevelse.»

 
Sindre Hovdenakk, VG

En lykkelig slutt 05.04.2022

«... fortsatt Houellebecq på høyden.»

«... hans aller, aller vakreste.»

Syver Røinaas, Under Dusken

Veksler mellom det obskøne, komiske og svært heftige 25.02.2022

«... overrasker og forbløffer»

«... heftig, intenst, trist og brutalt.»

Turid Larsen, Dagsavisen

Døden er en hore 25.02.2022

«Jeg tror ikke Michel Houellebecq er i stand til å skrive en kjedelig bok.»

«... gripende og fascinerende.»

«... forbløffet og imponert»

«... svært leseverdig.»

«Jeg kunne fylt en hel sitatbok hentet fra tilintetgjøre

Jonas Hansen Meyer, nrk.no

«Houellebecq er morsom og inderlig om hverandre i sin hittil mest omfangsrike bok.
... En litt underkommunisert side ved Houellebecq er at han er lettlest. Han er ikke pretensiøs, poserer ikke for å gjøre seg interessant og forsøker ikke å være dyp og mystisk.

I «Anéantir» (Tilintetgjøre) finnes en passasje hvor hovedpersonen Paul Raison sirkler inn tonen i Houllebecqs bøker nokså presist: «Han hadde alltid sett på verden som et sted hvor han ikke burde befinne seg, men som han ikke hadde det travelt med å forlate, ganske enkelt fordi han ikke kjente til noe annet.» (Min oversettelse.)
... Funderingene, formuleringene og ikke minst tonen, som ofte overrasker med tørrvittigheter og alvor side om side, gjør de mange hundre sidene til et sted jeg umiddelbart lengtet tilbake til da jeg måtte ta pauser i lesningen. For egentlig handler dette, som alltid hos Houellebecq, om den menneskelige tilstanden, om det håpløse i tiden og verden, og aller mest om hans eget behov for å skrive.»

Erlend Loe, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Michel Houellebecq er født i 1958 og utdannet agronom. Han har utgitt diktsamlinger, essays og romaner. Hans første roman, Utvidelse av kampsonen, oppnådde raskt kultstatus da den kom ut i Frankrike i 1994. Det store gjennombruddet kom med De grunnleggende bestanddeler. Etter boken kom ut i 1998, oppsto en mediedebatt som raste i over ett år. I 2000 kom kortromanen Lanzarote, og året etter hans tredje roman, Plattform, som også ble en skandalesuksess og bekreftet hans posisjon som Frankrikes mest interessante forfatter. Beskrivelsen av sexturisme og en uttrykt skepsis mot Islam, i kombinasjon med uttalelser Houllebecq gjorde i pressen, førte til at det ble rettet anklager mot forfatteren om rasisme, noe han ble frikjent for. Kontroversene var mindre da Muligheten av en øy kom ut i 2005, men den vakte like mye internasjonal oppmerksomhet og befestet nok en gang Houellebecqs posisjon som en av vår samtids største forfattere. I 2011 kom Kartet og terrenget som han mottok Frankrikes mest prestisjefylte litterære pris, Prix Goncourt for i 2010.

Underkastelse kom ut 7. januar i 2015, samme dag som attentatet mot Charlie Hebdo i Paris, hvor forfatteren mistet en nær venn, og ble tvunget til å gå under jorden en periode. Det satiriske magasinet hadde omtalt ham på forsiden den dagen med overskriften «Trollmannen Houellebecqs spådommer: I 2015 mister jeg tennene mine, og i 2022 gjennomfører jeg ramadan!» en referanse til romanens svært kontroversielle premiss med et islamsk Frankrike. Fire år senere kom Serotonin hvor han nok en gang nådeløst traff tidsånden, og boken ble en bestselger også i Norge.

7. januar 2022 kom hans nye storverk: tilintetgjøre. Den kommer ut på norsk 7. mars og er beskrevet som en en politisk roman som dypest sett er en kjærlighetsfortelling. Til tross for at Houellebecq nå er internasjonal, bestselgende forfatter og regnes som en av de fremste i sin generasjon, skaper han fortsatt debatt og hans romaner begeistrer og provoserer.

"Det er alltid med stor forventning jeg leser Houellebecq. Ikke mange andre forfattere har både godt språk, vidløftige tanker og får meg til å le høyt" skriver Erlend Loe i Aftenposten 15/1-22.