Tida er inne (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 96
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Nynorsk
ISBN/EAN: 9788202562106
Kategori: Lyrikk
Omtale Tida er inne

Knut Ødeård er i sitt femtiande år som poet meir vital og relevant enn nokon gong. Årets samling viser ein diktar med djerv biletskaping og som ikkje er redd for å gå rett inn på dagen politiske scene. Dikta spenner frå barndom til alderdom, frå Molde til mora som flyktar med sitt barn frå Syria slik Maria flykta med Jesus.

Språket hans “bylgjer mellom det historiske og det mytiske”, skriv Adonis: “men alltid tett bunde til det kroppslege.”

Til toppen

Andre utgaver

Tida er inne
Nynorsk Ebok 2017

Flere bøker av Knut Ødegård:

Anmeldelser Tida er inne

Opp mot himmelen og ned mot det botnlause 24.10.2017

«Og teppet fell med sin stjernehimmel over endelause sletter av sand. Når tida går av scena, er det etter litt av ei førestelling.»

 
Øyvind Rangøy, Romsdals Budstikke

Den gamle mannen og virkeligheten 08.12.2017

« Ødegårds dikt om aldring treffer fordi de er såre, nøkterne og forsonende på samme tid. »

Katrine Heiberg, Morgenbladet

Tida er inne 03.12.2017

«Lyrisk: Knut Ødegård har skrevet en av årets rikeste og beste diktsamlinger.»

«... den rikeste og mest hjertevarme diktsamlingen jeg har lest i år.»

Andreas Neraal, Bok365

Inn i livsmysteriene 13.11.2017

«Knut Ødegård skaper fortsatt konkrete bilder man ikke så lett glemmer, og skriver dikt som griper rett inn i livsmysteriene vi daglig tar del i.»

Sindre Andersen, Vårt Land

En av våre fremste poeter 02.11.2017

«Om Tida er inne har jeg lyst til å si at det er på tide å betrakte han som en våre fremste poeter.»

Henning Howlid Wærp, Aftenposten

Med føtene på jorda 22.09.2017

«Knut Ødegård har skrive ei av årets beste diktbøker. »

«Lyrikaren, kritikaren og omsetjaren Knut Ødegård har skrive ei diktbok som romsterer i dei mørke krokane i livet og i tida. Gjennom eit presist og nyansert biletspråk romsterer desse dikta òg i lesaren [...]»

Sindre Ekrheim, Dag og tid

"Ødegårds dikt om aldring treffer fordi de er såre, nøkterne og forsonende på samme tid. Det er blikket på de nære tingene, ikke de nære tingene i seg selv, som utgjør en kvalitet ved samlingen."

Katrine Heiberg, Morgenbladet

Til toppen

Om forfatter

Knut Ødegård er født i Molde i 1945. Han debuterte som lyriker i 1967 med samlingen Drøymaren, vandraren og kjelda. Siden debuten har han gitt ut 14 diktsamlinger og en rekke samlinger med gjendiktninger av utenlandsk, særlig islandsk, lyrikk. Et storverk er hans firebinds utgave av eddadiktene (2013–2016) Hans foreløpig siste utgivelser er diktsamlingen Tida er inne (2017), som ble nominert til Brageprisen, og romanen Fuglespråk (2019).

Han har i alt gitt ut over 40 bøker, blant dem er også barne- og ungdomsbøker, essays, dramatikk og tre fagbøker om Island.

Få, om noen nålevende norsk lyriker blitt så hyppig oversatt til utenlandske språk som ham. Diktsamlingene hans er nå utgitt på 42 språk, bl.a. engelsk, tysk, fransk, kinesisk, arabisk, ungarsk, nederlandsk, serbisk, islandsk, bulgarsk og mongolsk.

Forfatteren har i årevis bodd både på Island og i Norge. På Island var han i mange år direktør for Nordens Hus. I Norge grunnla han i 1992 Bjørnsonfestivalen som han var president for i ti år. Deretter tok han initiativet til opprettelsen av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet der han var president i tolv år. Han er også aktiv som litteraturkritiker, han arbeidet i 40 år for Aftenposten men er fra 2009 kritiker i Vårt Land.

Han ble statsstipendiat i 1989. Han har mottatt en lang rekke norske og utenlandske priser og ordener, bl.a. Anders Jahres Kulturpris, Doblougprisen, Bastianprisen, Hermann Wildenveys lyrikkpris, kommandørkorset med stjerne av Islands Falkeorden, kommandørkorset av den pavelige Ridderordenen av Den hellige Grav i Jerusalem og ridderkorset 1. kl. av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. I 2017 ble han kreert til æresprofessor i litteratur ved statsuniversitetet i Ulaanbaatar i Mongolia.