Sult (Innbundet)

Forfatter:

Christian Rugstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 656
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: El Hambre
Oversatt av: Rugstad, Christian
ISBN/EAN: 9788202482701
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Sult

Sosiale endringer, teknologiske fremskritt, revolusjoner, kontrarevolusjoner – ingenting har i større grad påvirket menneskehetens historie enn sult. Ingen sykdom har truffet oss hardere, ingen krig har drept flere, og ingen pest er like dødelig og samtidig like unngåelig.

Én milliard mennesker lever akkurat nå i uvisshet om når de får sitt neste måltid. Antallet som hvert år dør av sultrelaterte årsaker er nærmere 9 millioner, tilsvarende én og en halv holocaust. Martín Caparrós forteller historien om sulten slik vi aldri før er blitt den fortalt. Fra de verdensomspennende mekanismene som forårsaker den, til de mange sultende enkelt­menneskene og hvordan mangelen på mat griper inn i livsvilkårene deres. Underernæring bryter ikke bare ned kroppen, men tærer også på menneskets drømmer og evne til å se for seg et bedre liv.

Sult er et mesterverk innen litterær journalistikk, som løfter frem i lyset en oversett og fortiet tragedie, og river ned barrikadene vi har bygget opp mellom oss og dem som er rammet.

BEGYNNELSEN

De var tre: en bestemor, en mor, en tante. Jeg hadde betraktet dem en god
stund der de beveget seg rundt sykehusbrisken mens de langsomt samlet
sammen de to plasttallerkenene, de tre skjeene, den svartsvidde lille kjelen,
den grønne baljen, og ga det til bestemoren. Og jeg fortsatte å betrakte dem
da moren og tanten la pleddet, de to eller tre små trøyene og resten av fillene
i en sovematte, som de rullet sammen til en bylt før tanten la den på
hodet. Men noe brast i meg da jeg så tanten bøye seg over brisken, løfte den
lille gutten, holde ham opp, se på ham med et underlig uttrykk i ansiktet,
liksom forundret, liksom vantro, som om hun ikke trodde sine egne øyne,
før hun la ham mot morens rygg, slik man i Afrika legger barna mot mødrenes
rygg, med føttene og armene fri, brystet mot morens kropp, ansiktet
til den ene siden. Så bandt moren gutten til seg med et tøystykke, slik afrikanske
mødre binder barna til sin egen kropp. Gutten var på plass, klar til
å dra hjem, død.

 

Til toppen

Andre utgaver

Sult
Bokmål Ebok 2016
Anmeldelser Sult

Monumentalt om sult

"Et oppgjør med den globale kapitalismen, monumental i sin empiri, apokalyptisk i sitt sinne, og skamfull over – iblant – å diskutere andres nød over en øl og en sushi. [...] Martín Caparrós har kartlagt alle avskygninger av underernæring og de mekanismene som gjør fattigdommen mulig. Og det han har funnet ut, og dokumenterer, er at alle de forklaringsmodellene vi - de privilegerte - forstår sult ut ifra, er feil"

 
Fartein Horgar, Adresseavisen

antakelig den viktigste boken du leser i år

"Sult er intim reportasje og tung agitasjon, saklig essay og utforskende selvanalyse.[...]
Caparrós flytter seg i tid, fra Neros Roma der gjestene ikke mistet matlysten av at måltidet ble opplyst av brennende fanger, til dagens Niger, hvor sulten
driver menneskene på flukt – mot Middelhavet og gummibåtene. Han flytter seg geografisk, fra India til Sudan, fra Argentina til Bangladesh, fra USA til Madagaskar.
Overalt finner han ny lidelse, nye fakta, nytt raseri over den allmenne aksepten av det helt uakseptable.
«Sult» står i en tradisjon av bøker som Rachel Carsons «Den tause våren» og Naomi Kleins «No logo», bøker som hever bevissthetsnivået om menneskefiendtlige prosesser og strukturer.
Selvsagt kan vi lese den og fortsatt gjøre som vi pleier: Tenke at sulten er beklagelig, men ikke vårt umiddelbare problem. Det er korttenkt. Som Caparrós viser, har sult utløst revolusjoner, fra den franske til den arabiske. Det som skjer i Afrika kan vi fort få merke som et enda sterkere press mot Europas grenser. Derfor er Sult antakelig den viktigste boken du leser i år."

 
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

Storslått og viktig om sultens helvete

"Den er opprørende og engasjerende. I en tid da vår regjering kutter i bistandsbudsjettet, er forfatteren ute i et viktig ærend. (...) Sult er en pageturner av en reportasjereise. (...) Boken er en sterk oppfordring om å finne en annen verdensorden. (…) Sult er rett og slett en storslått og viktig bok, som jeg håper får mange lesere."

 
Marius Wulfsberg, Dagbladet

årets beste, sterkeste og viktigste bok.

"Den nylig norskoversatte boka «Sult» av den argentinske journalisten og forfatteren Martín Caparrós er noe av det beste og sterkeste jeg har lest på svært lang tid. Og jeg leser vel i snitt et par-tre bøker i uka."

JAN-ERIK ØSTLIE, LO-media

"I sitt storslåtte verk «Sult» skildrer Martín Caparrós til fulle hvordan mennesker sulter ihjel i dag. (...) Som tilfang av informasjon om hvilken tragedie menneskeheten er for seg selv, er «Sult» en god og interessant bok. Den er litterært interessant som fortellende sakprosa helt i ytterkanten av hva som overhodet går an å skildre"

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"Sult er et imponerende og fengslende verk. Teksten er skrevet med stor variasjon, fra reportasje, til indre monologer og dialoger, til og med filosofiske og poetiske passasjer, som om plankeprosaen ikke er sterk nok alene til å hamle opp med disse store temaene – sult, hungersnød, fattigdom, ulikhet. Og ingen steder går dette på bekostning av det sterke sosiale engasjementet. [...] Dette er en bok det er vanskelig å forbli uberørt av."

Bjarne Robberstad, Klassekampen

Verdens største tragedie

"Dette er sakprosa med skarpe analyser, og et litterært språk som gjør boken lett å leve seg inn i. [...] "Sult" er en velskrevet og svært aktuell utgivelse som fortjener mange lesere"

Line Bolgvåg, Sykepleien

Til toppen

Om forfatter

Martín Caparrós ble født i Buenos Aires i 1957 og begynte sitt journalistiske virke allerede på 1970-tallet. Etter militærkuppet i 1976 bosatte han seg i Paris. Der studerte han historie og jobbet siden for spanske og franske aviser. I 1983 vendte han tilbake til Argentina, der han ga ut romaner så vel som sakprosa (blant annet om den argentinske venstresidens historie) og var med på å starte den venstreliberale dagsavisen Página 12. Caparrós har mottatt en rekke priser, deriblant journalisme-prisen Rey de España (1992), Premio Planeta Latinoamérica (2004) for Valfierno, og Premio Herralde for Los living i 2011. Caparrós ses på som en av de viktigste offentlige intellektuelle i den spansktalende verden, og han skriver jevnlig for El País og andre ledende internasjonale aviser, som Neue Zürcher Zeitung og New York Times.

Som journalist har Martín Caparrós skrevet om politiske og sosiale temaer fra hele verden gjennom 25 år. Etter hvert gikk det opp for ham at alle problemene han befattet seg med (kriger, migrasjon, epidemier) hadde en fellesnevner: Det handlet om mennesker som ikke lenger klarte å skaffe nok mat til seg selv og sine familier. Og at det var nettopp dette aspektet de fleste ikke ønsket å se. Derfor bestemte han seg for omtrent fem år siden for å skrive en bok om dette temaet, for å fortelle de sultrammedes historie og vise frem de bakenforliggende mekanismene. Han reiste til land i Afrika, Asia, Nord- og Sør-Amerika – og fire år senere ferdigstilte han manuskriptet til sin eneståend

Martín Caparrós bor i Barcelona.