Størst av alt - Om kjærlighetens natur (Innbundet)

Forfatter:

Agnete Øye (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 296
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Størst af alt. Om kærlighedens natur
Oversatt av: Øye, Agnete
ISBN/EAN: 9788202692629
Kategori: Selvutvikling , Kulturhistorie , Helse og psykisk helse og Populærvitenskap
Omtale Størst av alt - Om kjærlighetens natur

Størst av alt – Om kjærlighetens natur er en fargerik mosaikk, der Lone Frank forsøker å kartlegge kjærligheten med brikker fra naturvitenskap, psykologi og kulturforskning. Samtidig er boken en personlig oppdagelsesreise som fører henne til et nytt sted i livet. Dette er fabelaktig forskningsformidling skrevet som en hudløst ærlig historie.

Hva er egentlig kjærlighet? Spørsmålet treffer Lone Frank hardt, da hun plutselig mister den, kjærligheten. Hennes kjæreste er død, familien er for lengst borte, og vennene er ikke så nære som hun trodde. Midt i livet går det opp for henne at hun har tatt kjærligheten for gitt og forstått svært lite av dens vesen og store betydning.

Sammen med en psykolog gransker hun sitt opphav, og deres samtaler sender henne ut på en annerledes reise – en vitenskapelig undersøkelse av kjærlighetens natur. Kjærlighetens vitenskap er en ny disiplin. Den avdekker en historie som strekker seg fra de evolusjonære krefter, som har satt rammene for vår art, til den spissfindige hjerneaktivitet, som i siste instans former det enkelte menneskes kjærlighetsliv.

Til toppen

Andre utgaver

Anmeldelser Størst av alt - Om kjærlighetens natur

Hjerneforskning bekrefter at kjærlighet er komplisert

«Opplysende og underholdende blanding av selvbiografi, populærvitenskap og kritisk journalistikk.

[...] moderne hjerneforskning har gjort det mulig å se på kjærlighet i et nytt lys. Det gjør den danske forskningsjournalisten og forfatteren Lone Frank i sin siste bok, «Størst av alt. Om kjærlighetens natur».

Kjærlighet er også noe som kan måles som hjerneaktivitet, og som kjemiske stoffer. For eksempel forekomsten av det som blir kalt hjernens indre heroin, stoffet beta-endorfin. Beta-endorfin er i slekt med morfin og er ifølge boken sentralt for å opprettholde langvarige bånd med andre mennesker.

Men dette er ingen bok som reduserer store følelser til kjemi. Man kan heller si at boken bekrefter hvorfor popmusikken er så opptatt av kjærlighet. Det kommer nemlig godt frem at kjærlighet er en ytterst sammensatt sak, som har langt større betydning for oss mennesker enn det å finne oss partnere og skaffe oss avkom.

[...]

Boken er generelt god til å stille spørsmål ved vedtatte forskningssannheter, som om det virkelig er sant at vi er mer ensomme enn før. Frank bedriver kritisk journalistikk på en måte som opplyser leseren og gjør oss klokere.

Forfatteren er også befriende åpen om sine egne opp- og nedturer på kjærlighetsfronten. Enkelte av bokens partier er formet som dialog mellom henne selv og psykologen hennes, uten at boken fremstår som overdrevet terapeutisk av den grunn.

Franks mann døde av kreft, og det hun skriver om kjærlighet og sorg opplever jeg som innsiktsfullt og sant: «Sorgen er kjærlighetens uunngåelige vrangside, og vi møter den på dypt personlig vis, men den er noe vi både må og kan klare.»

Lone Franks bok får frem at kjærlighet er kompliserte saker, og den bidrar med å forstå litt mer av kjærlighetens natur.»

 
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

5 stjerner: Hun innkretser hudløst kjærlighetens vesen 07.09.2020

... en gullgruve av velopplagte og velskrevne ord om hva som kan relateres til kjærlighet. Boken er en suveren oppvisning av Lone Franks fabelaktige forskningsformidling, spennende som en roman og med et språklig overskudd, som er sjeldent i den slags litteratur. Hun kaller boken en oppdagelsesreise, og reisen følger tre spor, som filtreres sammen gjennom 300 velskrevne sider. Sammenflettingen av hennes trang til å søke viten, hennes «selviakttagende kalde isøyne» og denne oppnådde innsikt har skapt en fullstendig fremragende bok.

 
Pia Søltoft, Berlingske (Danmark)

For alle som har elsket, mistet eller følt seg fortapt 12.03.2021

«Denne boken om kjærlighetens vesen er forskningsformidling av beste merke.»

«(...) fullstendig oppslukende og dypt fascinerende.»

«Lone Franks kloke betraktninger er også nyttig lesning for alle som har elsket, mistet, eller føler seg litt fortapt.»

«Virkelig interessant blir det når hun forklarer hvordan tilknytningsmønstre fra barndommen preger voksne kjærlighetsrelasjoner, og hvordan «kjærlighetens kjemikalier» – oksytocin, dopamin, vasopressin og beta-endorfin – påvirker hjernen vår, og dermed kjærlighetsforholdene våre.»

«Mange forvirrede sjeler der ute kan også ha godt av å lese hennes sobre tanker om hvordan kulturen vår former ideen om hva kjærlighet skal være, fra rastløs sveiping etter noen bedre på datingappene, til forestillingen om «den eneste ene».»

«Hun finner ikke håndfaste svar eller bevis på kjærlighetens vesen, til det er den for flyktig; hjemløs, om du vil. Men ved å studere kjærligheten gjennom Lone Franks blikk, kan vi kanskje bli litt flinkere til å ta vare på den, gi den et hjem.»

«Dette er blitt en personlig bok. Lone Frank forteller om den sterke tilknytningen hun alltid har hatt til faren sin, men også om hans alkoholisme og følgene det fikk da han plutselig forlot kone og barn.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

EROS: Kall det kjærlighet 04.09.2020

Lone Franks vidunderlige Størst av alt er en personlig beretning om savn, seksualitet og signalstoffer i sinnet – og hva vi ellers mener med vår tids mest omtalte følelse. Lone Frank … kan skrive så synapsene synger.

Søren Schauser, Weekendavisen (Danmark)

Til toppen

Om forfatter

Lone Frank (f. 1966) er en av Danmarks fremste formidlere av naturvitenskap. Hun har doktorgrad i nevrobiologi, og har siden 1998 vært ansatt som vitenskapsjournalist i Weekendavisen. Hun er også samfunnsdebattant og foredragsholder, og har arbeidet med både radio, tv og dokumentarfilm. Hun har skrevet bøkene Mine vidunderlige gener (2010), Lystens pioner (2016) og Størst av alt (2020), som har høstet stor anerkjennelse. Hun har også fått flere priser for sitt arbeid.