Stoner (Heftet)

Serie: Stjerne 

Forfatter:

John Erik Bøe Lindgren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Stoner
Oversatt av: Lindgren, John Erik Bøe
Serie: Stjerne
ISBN/EAN: 9788202485900
Kategori: Romaner
Omtale Stoner

William Stoner er født mot slutten av det 19. århundre i en lutfattig bondefamilie i Missouri. Han blir sendt til universitetet for å studere agronomi, men forelsker seg i stedet i litteratur og omfavner livet som akademiker. Etter som årene går, møter Stoner motgang på motgang: Hans ekteskap inn i en respektabel familie fremmedgjør ham fra foreldrene, hans karriere bremses, hans kone og datter vender seg vekk fra ham og en skjellsettende forelskelse blir satt under press fra trusselen om skandale. Hans liv er stille, og etter hans død er det få som husker ham. Likevel, med oppriktighet, medfølelse og en intens kraft avdekker denne romanen universelle verdier. Stoner forteller om de konflikter, tap og seire som mennesker gjennomlever selv om de ikke noteres i historiebøkene og tar tilbake betydningen av hvert enkelt menneskes liv. Denne dypt rørende, lysende romanen er en stille, men perfekt leseropplevelse.

Til toppen

Et lavmælt mesterverk
Tom Egeland, VG

Andre utgaver

Stoner
Bokmål Innbundet 2014
Stoner
Bokmål Ebok 2014
Stoner
Bokmål Lydbok-CD 2014
Stoner
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Stoner
Bokmål Lydbok MP3-CD 2014
Stoner
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av John Williams:

Anmeldelser Stoner

Praktfullt
«Livet til Stoner kryper under huden på deg og får deg til å betrakte deg selv og ditt eget liv. Dette er en bok som fortjener å bli lest.»

 
Jon Åge Fiskum, Trønder-Avisa

«Willams roman fortjener alle superlativene den har fått, og klarer å skildre en manns liv og tidsepoke på en så treffende måte at setninger må leses igjen og igjen. Romanen er en ærlig, rå og klok beskrivelse av et livsløp, av å være et menneske, hvordan det er å leve, av valg som er riktige eller gale, og følgene av valgene vi tar. Dette er en bok det er umulig å være likegyldig til. Den er vond. Og oppstemt. Det er tidløst og universelt, og det handler om deg.»

 
Anette Os , Fædrelandsvennen

«Det er en svært vakker bok om et trist, men likevel vakkert liv.»

 
Atle Nilsen, Bok 35.no

Lavmælt mesterverk
«For en bok! John Williams glemte perle fra 1965, Stoner, er i all sin stillferdige langsomhet et mektig epos om et liv. (…) Et lavmælt mesterverk.»

 
Tom Egeland, VG

«Stoner er en svæt god roman, i mine øyne også en stor en, om en mann og et liv i en brytningstid. Føste del av boka er klassisk dannelsesroman om en ung, fattig småbondesønn fra Missouri og hans vei fra hardt gårdsarbeid til universitet og litteratur. Andre del av boka er en av de beste universitetsromanene som er skrevet, om en lovende ung forskers vekst og fall.(...) Som romanfigur er Stoner uforglemmelig.»

 
Terje Eidsvåg, Adresseavisen

Glitrande gråstein
«Stoner lurer seg inn på lesaren, men etterlèt ei kjensle av å vere storma.»

Eivind Myklebust, Ny Tid

«Fortellingen om den på samme tid veke og standhaftige Stoner er et dypt menneskelig dokument og derfor en bok som er vond, men verdt å lese.»

Anne Schäffer, Bergens Tidende

«Stoner bærer alle tegn på en real hype. Men romanen, som ryster ved leserens bevissthet, fortjener alle superlativene som er blitt den til del(...)Williams’ prosa er hard og fullkommen; liksom hugget i stein. På samme tid er den mildt arkaisk (det gir språket en følelse av beherskelse og kontroll) og briljant energisk i sine beskrivende partier.»

Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Episk, men aldri svulstig.(...) en bok som klarer å skildre en manns liv, og en tidsepoke, på en så treffende måte at det virker som om setningene er trykket i gullfarge slik de stråler opp fra sidene.(...) dette er nettopp en temmelig «perfekt leseropplevelse».

Erle M. Sørheim, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter
John Williams (1922-1994) var født og oppvokst i Texas og jobbet som professor ved Universitetet i Denver. Han er mest kjent for den gjenoppdagede klassikeren Stoner som er blitt en hyllet internasjonale bestselger.

Bøker i serien