Slutten på jordens ende (Innbundet)

Forfatter:

Preben Jordal (Oversetter)

Hvordan skal vi finne mening i en verden på kanten av økologisk krise, der sjansene for å snu blir stadig mindre? Essayene i denne samlingen er velskrevne, presise, undersøkende og ofte morsomt sørgmodige.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The end of the end of the earth
Oversatt av: Jordal, Preben
ISBN/EAN: 9788202598174
Kategori: Essays og antologier
Omtale Slutten på jordens ende

Siden gjennombruddet med Korrigeringer i 2001, har Jonathan Franzen seilet opp som en av de viktigste, amerikanske forfatterne i sin generasjon. Han er også en skarp essayist. I Slutten på jordens ende, spenner han opp et bredt lerret. Selv om temaene er store og varierte, går klimaangsten som en tråd gjennom flere av essayene: Hvordan skal vi finne mening i en verden på kanten av økologisk krise, der sjansene for å snu blir stadig mindre?

Essayene i denne samlingen er velskrevne, presise, undersøkende og ofte morsomt sørgmodige. Franzen skriver om gamle og brutte vennskap; om kapitalisme og teknologiskepsis; om fotografi og litteratur. Ved flere anledninger, skriver han også om sin fascinasjon for fugler, og mismotet over fremtiden som venter dem. Likevel er det aksept, ikke resignasjon, som er betegnende for disse essayene – enten det dreier seg om klima eller brutte vennskap. Som alltid benytter Franzen sin særegne evnen til å finne små detaljer fra hverdagen, utsette dem for sitt granskende blikk, og vise frem noe slående allment i det partikulære. Slutten på jordens ende rommer essay om det vi deler, tingene som forener oss, eller tingene som har potensial til å gjøre det.

Til toppen

Denne essay­samlingen har bred appell, og henvender seg ikke minst til de motløse.
Bergens tidende

Andre utgaver

Slutten på jordens ende
Bokmål Ebok 2019

Flere bøker av Jonathan Franzen:

Anmeldelser Slutten på jordens ende
"Tittelessayet er alene verd boken..."

"Romanforfatteren, fuglekikkeren og provokatørens 16 essays ypper til bråk i flere leire."

"Den optimistiske pessimisten provoserer friskt i en god oversettelse!"
 
Stein Roll, Adresseavisen

Hvis klimaskeptikerne tror de har fått en ny mann på laget, så må de tro om igjen 19.07.2019

«Denne essay­samlingen har bred appell, og henvender seg ikke minst til de motløse.»

«Hvis klimaskeptikerne tror de har fått en ny mann på laget, så må de tro om igjen. For Franzen benekter ikke vitenskapelige fakta. Han drøfter snarere hvorvidt det er mulig å stanse global oppvarming, og lander pessimistisk nok på et nei. I likhet med stadig flere tror Franzen at global oppvarming er noe som ikke lar seg snu, og at vi heller må tilpasse oss endringene.»

«Franzen ser ting i sammen­heng, og bygger bro mellom naturvern, artsmangfold og litteratur. I den litterære floraen er det litterære essayet snart like sjeldent som en rekke dyre- og fuglearter, og «Slutten på jordens ende» kan leses som Franzens personlige innsats i å opprettholde artsmangfoldet i den litterære verden.»

 
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

Til toppen

Om forfatter

Jonathan Franzen fikk sitt gjennombrudd med romanen Korrigeringer, som ble utgitt på norsk i 2002. Romanen ble hedret med The National Book Award. På norsk fins også essaysamlingen Å være alene fra 2004, erindringsboka Mistrivselssonen fra 2007, Lenger unna, en essaysamling fra 2013 og Kraus-prosjektet, en dokumentarisk bok om å lese og oversette den tyske filosofen Karl Kraus. I 2015 kom romanen Renhet i norsk utgave. Jonathan Franzen er medlem av The American Academy of Arts and Letters, tyske Akademie der Künste og franske Ordre des Artes et des lettres.