Skammens historie (Innbundet)

Den norske stats mørke sider 1814-2014

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202388393
Omtale Skammens historie
Intet sted i verden i dag er tilliten til myndighetene større enn i de skandinaviske landene, og dette gjenspeiler seg også i hvordan vi skriver, opplever og ikke minst feirer vår egen nære fortid. Mens vi feirer 200-årsjubileum for grunnloven retter derfor denne boken et kritisk søkelys mot vår egen stat.

Dette er de svakes norgeshistorie. En motvekt til seierherrenes historie med sitt fokus på kriger, konger og de kapitalsterke.

Denne boken binder det hele sammen til en historie over norgeshistoriens mørkere sider. Forfatterne ønsker å utfordre den allmenne oppfattelsen av det uskyldsrene Norge. Nei, det er ikke typisk norsk å være god, det er typisk norsk å ha det godt.

Kjente og ukjente skampletter i norgeshistorien belyses og settes inn i en historisk kontekst. I tråd med en moderne forståelse av menneskerettighetene vil vi fokusere på statens rolle i utvidet forstand, det vil si ikke bare statens handlinger, men også fravær av handling.

Forfatterne har valgt Norges tid som stat med egen grunnlov og frem til dens kommende 200-årsjubileum (1814-2014) som tidsmessig avgrensning.

Boken vil være en sterk og i øyenfallende kontrast, motvekt og modererende stemme til den forventede generelle selvhyllesten.

Til toppen

Andre utgaver

Skammens historie
Bokmål Ebok 2014
Skammens historie
Bokmål Heftet 2015
Anmeldelser av Skammens historie

En viktig bok

"En viktig bok"Einar Kringlen, Tidsskrift for den norske legeforening

Bitre dråper i jubileumssjampanjen

Tore Linnè Eriksen, Ny tid

Jeg, vi og de andre

... en bokbombe som er et forfriskende bidrag til jubileumsfyrverkeriet.Stian Bromark, Dagsavisen

Fy deg, gamle Norge!

En forfriskende bitter aperitiff før jubelen bryter løs. Ei bok der vi møter et Norge på vranga, et Norge som bør skamme seg. Velkommen lesning særlig for meg, som har vokst opp i Italia, et land der alle vet at alt er bare dritt.Jon Rognlien, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter
Thomas Vestgården (f. 1985) har en master i statsvitenskap fra Universitet i Oslo. Han var leder for studentorganisasjonen Amnesty Blindern fra 2010 til 2012, og jobber til daglig for Norges Geotekniske Institutt.