Sjakkgeniene (Innbundet)

Historien om verdensmesterne

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202598259
Kategori: Historie og Samfunn og debatt
Omtale Sjakkgeniene

Sjakkgeniene er sjakkens verdenshistorie fortalt gjennom portretter av de 16 verdensmesterne fra Wilhelm Steinitz i 1886 til Magnus Carlsen i vår tid – en bok som kan leses av både sjakkanalfabeter og vordende verdensmestere. Boken dyrker de gode historiene snarere enn de kompliserte sjakktrekkene. Sentralt i denne beretningen er spørsmålet om sjakkgeniets vesen: Hvilke personligheter og karakterer skjuler seg bak de geniale sjakktrekkene? Historien har tre deler: sjakksportens framvekst 1886–1946, sjakken under den kalde krigen fra 1946 til 1990, og den moderne sjakkæraen fra 1990 til 2018. Og som dette antyder, er sjakkens utvikling også en historie om endringer i verdenssamfunnet og stormaktene.

Til toppen

...sterke historier om spillets fargerike skikkelser.
Fredrik Wandrup, Dagbladet

Andre utgaver

Sjakkgeniene
Bokmål Ebok 2018
Sjakkgeniene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
Sjakkgeniene
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Atle Grønn og Hans Olav Lahlum:

Anmeldelser Sjakkgeniene

“Ei reise gjennom «kongerekka» i sjakkhistoria er skriven av dei to mest kompetente historieforteljarane i norsk sjakk. Boka er så herleg tjukk som vi sjakkelskarar vil ha henne. Grønn og Lahlum tek med dette over som det norske standardverket om sjakkens gigantar."

Bård Vegar Solhjell, Dag og Tid

"Forventningene er skyhøye når Norges kanskje to største sjakkfortellere går sammen om å skrive bok om de 16 verdensmesterne. Begge har for lengst etablert seg som TV-profiler, og de er minst like dyktige skriftlig som muntlig. [...] Grønn er professor i russisk og har kilder i hvert fall ikke jeg har tilgang til, og Lahlum er historiker med evner av en annen verden. Og sluttresultatet er deretter. Jeg koste meg gjennom hele boken og alle de utrolige historiene, og jeg tror også de uten noen spesiell sjakk-kompetanse vil gjøre det samme."

Simen Agdestein, VG

Sjakkens kongerekke 29.10.2018

"[...] en blanding av essensiell folkeopplysning og nerdete kuriositeter, framført med stor lyst. [...] sterke historier om spillets fargerike skikkelser."

Fredrik Wandrup, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Atle Grønn (f. 1971) er professor i russisk ved Universitetet i Oslo og internasjonal mester i sjakk. Den profilerte NRK-eksperten har tidligere vært redaktør av Norsk Sjakkblad og ga i 2016 ut boken Sjakken eller livet. Han er leder i Norges største sjakklubb, Oslo Schakselskap, og er sjakkspaltist i Aftenposten og Dag og Tid.

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

Se oversikt over serien om K2 og Patricia her.

Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene - fra George Washington til Barack Obama (2008), og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo. I 2009 kom biografien Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket, og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen, om personskifter i Arbeiderpartiet under Gerhardsen og Bratteli. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011. I 2019 utkom biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene til strålende kritikker.

Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.