Russlands rebeller (Heftet)

Protest og reaksjon i Putins Russland (2011– 2020)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 257
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202678944
Kategori: Historie , Samfunnsvitenskap , Historie, religion og filosofi , Språk og litteratur og Fagbøker
Fag: Historie, religion og filosofi, Språk og litteratur, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale Russlands rebeller

Russlands rebeller skildrer den russiske protestbevegelsen, som først så dagens lys i 2011, og viser hvordan myndighetene har reagert på de russiske aktivistenes protester og krav om reformer.

Bokens første del gir en kronologisk gjennomgang av protestbevegelsens fremvekst, og de nye politiske aktivistenes forsøk på å bygge en ny politisk allianse på restene av det som utgjorde 1990-tallets liberale og demokratiske partier. Forfatteren gir inngående beskrivelser av de viktigste aktørene i protestbevegelsen, først og fremst bloggeren og opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, og viser hvordan ulike politiske grupperinger har benyttet sosiale medier og ulike protestaksjoner som plattformer for å lansere større politiske ambisjoner.

I bokens andre belyser forfatteren hvordan og hvorfor protestbevegelsen gradvis gikk i oppløsning. Han skildrer blant annet hvordan regimet stadig har justert lovgivningen og innført nye tiltak for å avskrekke og stagge opposisjonen, nærmest som et kappløp mellom opposisjon og regime.

Selv om den organiserte opposisjonen i Russland i stor grad ble nøytralisert i løpet av 2019, har det vokst frem et omfattende protestpotensial i det russiske samfunnet, særlig blant unge. Avslutningsvis trekker forfatteren opp noen av de utfordringene og dilemmaene som vil prege Russlands politiske utvikling fremover.

Til toppen

Anmeldelser Russlands rebeller

«Geir Flikke har med sin bok Russlands rebeller levert et verdifullt bidrag til en større forståelse av hvordan makt og avmakt utøves i Norges desidert viktigste naboland. Boka er skrevet i første rekke for akademia, men kan leses av alle med interesse for utviklingen i Russland. Russlands rebeller bidrar til å øke vår viten, kort og godt.»

Halvor Tjønn, Norges Forsvar 3/2021

«Samlet sett bidrar Russlands rebeller til ny dybde og forståelse av politiske prosessesser i et viktig naboland. Det er prisverdig at Flikke har valgt å utgi denne boken på norsk, til tross for de åpenbare begrensningene det setter for antall potensielle lesere. Vi trenger slike bidrag som utvikler fagdebatten på norsk, men Flikkes analyse fortjener en bredere leserkrets enn hva vi kan tilby her hjemme.»

Helge Blakkisrud, Norsk statsvitenskapelig tidsskrift 2/2021

Russlands rebeller: Protest og reaksjon i Putins Russland (2011–2020) 15.04.2021

«Boken Russlands rebeller av professor Geir Flikke utkom høsten 2020 med en nærmest profetisk timing. Den dramatiske forgiftningen av bokens hovedperson, den prominente Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj, skjedde 20. august – akkurat tidsnok til å nevnes i forordet.

(...) Legg til at Navalnyj-saken har ført til ytterligere spenninger mellom Russland og Vesten, og det blir tydelig at den som vil forstå russisk politikk bør studere historien om Russlands rebeller. Rustet med bunnsolid språk- og områdeforståelse samt sosial bevegelsesteori tar Flikke oss tilbake til begynnelsen, og går i dybden på oppturene og nedturene i denne David-mot-Goliat-aktige sagaen. Samtidig dokumenterer boken utviklingen av Russlands stadig mer omfattende og sofistikerte undertrykkelsesapparat."

Anni Roth Hjermann, Nordisk Østforum

Les historien om en politisk opposisjons vekst og fall i et stadig mer autoritært Russland

«Flikkes bok kan anbefales til alle som vil få en bedre forståelse av russisk politikk og som må leve i den strategiske skyggen kastet av vår store nabo i øst."

Jakub M. Godzimirski, Apollon 1/2021

Et russisk opprør? 12.01.2021

Boken er en regelrett pageturner med den populistiske – og delvis nasjonalistisk innrettede – bloggeren Navalnyj som protagonist. Selv om Navalnyj ikke er alene i kampen og boken skildrer flere deler av den «ikke-systemiske» opposisjonen, handler det meste om ham. Boken gir et interessant og urovekkende innblikk i Russlands politiske utvikling de siste ti årene: «Russland synes å være i en mer turbulent endring enn det mange er klar over.»

Kjetil Vikene, Forskerforum

Til toppen

Intervju
Om forfatter

Geir Flikke er professor på Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (Universitetet i Oslo). Han har tidligere jobbet som ambassaderåd ved Norges ambassade i Moskva og som assisterende direktør og seinere seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).