Rundt jorda (Innbundet)

En sonettkrans

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 32
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202687250
Kategori: Lyrikk
Omtale Rundt jorda

Med utgangspunkt i jordas sårbarhet veves dyr, innsekter, virus, skyer, søppel, mennesker og naturfenomener sammen med språklig lekenhet, alvor og poetisk overskudd i denne sonettkransen.

En sonett, fra italiensk sonetto (liten klang, sang) er en bunden diktform man antar har sin opprinnelse i Provence. Den blir videreutviklet på Sicilia på 1200-tallet og popularisert av Francesco Petrarca på 1300-tallet. I England utvikler de sin egen variant, der Shakespeare er en prominent representant. I moderne tid dukker formen opp mer sporadisk.

En sonettkrans består vanligvis av 15 sonetter med tematisk sammenheng, der siste verselinje i hver sonett er den første verselinjen i den neste. Den 15. og siste sonetten er dannet av førstelinjene til de 14 foregående.

Camilla Groth (f. 1973) er forfatter. Helt siden debuten med Nature Boy i 2008 har naturen og vårt forhold til den stått sentralt i forfatterskapet. Med et levende språk og et nysgjerrig blikk har Groth åpnet verden for oss. Hun har gitt ut en rekke diktsamlinger og i 2019 kom romanen Eira, en nådeløs og vakker skildring av å miste det kjæreste man har.

Til toppen

Andre utgaver

Rundt jorda
Bokmål Ebok 2020

Flere bøker av Camilla Groth:

Anmeldelser Rundt jorda

Så rart! 03.12.2020

«[...] jeg lar meg begeistre av den stilistiske antagonismen mellom sonetteformens nitide håndverk, med sine stringente enderim og harmoni, og den økologiske bevisstheten om katastrofe, som tvert imot er uhyrlig, apokalyptisk, kaotisk og preget av masseødeleggelse, og som liksom skulle «kreve» en villere og mer ustadig form. Med et slikt brytningspunkt, som aldri er artikulert for heftig, retter Rundt jorda oppmerksomhet mot hvilke forståelsesformer og tankefigurer som begrenser, men potensielt sett også åpner for et større resonansrom rundt forholdet mellom menneskelig tanke og utsatt natur.»

Benjamin Yazdan, BLA

Elegante dikt som omfamnar tradisjonen 06.11.2020

«[...] Groth påkallar den enkle naturerfaringa og det jambyrdige samspelet mellom mennesket og natur som ei mogleg kriseløysing. Og Rundt jorda skal ha for å vere vågal og for å knyte sterke band attover, til tradisjonen. Det finst grunnar til at me er komne nett hit som me er komne.»

Sindre Ekrheim, Humbaba.no

Til toppen

Om forfatter

Camilla Groth (f. 1973) er forfatter og oversetter. Hun debuterte i 2008 med Nature Boy.