Rumpemelk fra Afrika (Innbundet)

Forfatter:

Alice Bjerknes Lima de Faria (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 48
Illustratør: Lima de Faria, Alice Bjerknes
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202244699
Kategori: Bildebøker
Alder: 3 - 8
Omtale Rumpemelk fra Afrika

Marko kjeder seg og er tørst. Men han vil ikke ha vanlig melk. Han vil ha rumpemelk fra Afrika. Mamma og pappa har aldri hørt om slik melk og ber ham om å slutte å tøyse. "Da drar jeg til Afrika og henter rumpemelk selv," sier han. Så går han ut og tar Afrikabussen. Det er ikke lett å få tak i rumpemelk i Afrika heller. Alle Marko treffer, både folk og dyr, drikker et eller annet, men de er skikkelig hemmelighetsfulle. Det er i hvert fall ikke rumpemelk påstår de. Men Marko gir seg ikke, og etter en stund er han på vei hjem med en egen tankbil med rumpemelk.
En fantastisk historie av en stor forfatter. Vi får ikke vite hva rumpemelk er for noe, men det kan kanskje være like bra. Godt er det i hvert fall.
Bildene er fargerike og levende.

Til toppen

Den skal være god som lager en morsommere barnebok i år!
Adresseavisa

Andre utgaver

Rumpemelk fra Afrika
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
Anmeldelser Rumpemelk fra Afrika

Gjennomført barnslig røverhistorie

"Erlend Loes barnebøker har kultstatus blant mange voksne. Hans nye bildebok, laget i samarbeid med illustratør Alice Lima de Faria, er også en godbit for foreldregenerasjonen. Nettopp fordi den er så barnslig. […] Fortellingen minner om en røverhistorie fortalt av en fireåring med livlig fantasi. […] Illustrasjonene til Alice Lima de Faria er også sprelske, og skifter mellom vill fargebruk og svart-hvitt – det siste når dramatikken er på topp. […] Her er mange gjenkjennelige referanser, både for små og store lesere. Og jo høyere gjenkjennelsesfaktor, dess mer absurde og morsomme blir alle de ville påfunnene."

Marie L. Kleve, Dagbladet

Rumpe! Hahaha!

"Erlend Loe holder seg til en klar, barnlig – den pleier jo å kalles naivistisk – logikk gjennom hele historien. Han stoler på at leseren aksepterer at kvart over fem-bussen utenfor Markos hus går til Afrika, at politignuer snakker og at gribber bokser. Og det gjør vi jo. Særlig hjulpet av Alice Bjerknes Lima de Farias sprelske illustrasjoner. Menneskene hun tegner er sjarmerende, dyrene helt fantastiske. […] «Rumpemelk fra Afrika» er dermed eksempel på at en enkel, og egentlig barnslig platt, idé kan fungere veldig godt mellom to permer. Leserne er nemlig ikke så voksne, de heller."

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Rumpemelk og andre godsaker

"Diger i formatet, klar i bildeuttrykket og med en tekst full av sveisne formuleringer tar den oss med storm. Jeg garanterer: Du skal være bra selvopptatt hvis du ikke finner adskillig å more deg over i denne boka. Uansett alder."

Marianne Lystrup , Vårt Land

Ubetalelig

"Den gode historien. Litt alvor. Noe å bli klokere av. Masse humor. Og helst litt bæsj. Men uten at det er overfladisk og lettvint. Det er boka vi leter etter. Men finnes den? Jada. […] Erlend Loe smeller til med en fantastisk bok […] vi er mange som skal være glade for dette innfallet som endte opp i ei raus, og flott bok til glede for både små og store. Så gjennomarbeidet i stilen, så overraskende og lattervekkende. […] Gjør deg klar for en busstur til det dypeste Afrika. Klar for overraskelsene som venter deg der, vil du aldri bli, så det kan du bare gi opp. Nydelige illustrasjoner i kule farger lever og overrasker. Handlingen er tradisjonelt oppbygd, men med utradisjonelle utganger og varianter."

Ingeborg Marie Jensen, Stavanger Aftenblad

Rumpehumor på høyt nivå

"Herlig, burlesk fortelling som vil få både små og store til å le høyt og lenge.(...) Loe skriver lett, det er fin flyt i fortellingen, og boka har en frisk humor som helt sikkert vil treffe store som små. På tross av at rumpehumor er vel kjent og noe som automatisk får små barn til å slå opp latterdøra, så greier Loe å gjøre dette stoffet til sitt eget og skaper en original fortelling - han tar rumpehumoren til et nytt og hittil ukjent nivå. Fortellingen er også flott illustrert av Alice Bjerknes Lima De Faria, tegningene er levende, hun veksler mellom farger og sort/hvitt, og hun lykkes til fulle med å få fram dramatikken og humoren i Loes tekst. Den skal være god som lager en morsommere barnebok i år!

Adresseavisa, Ørjan Greiff Johnsen

Julegaveanbefalinger fra Dagbladets anmeldere

"Absurd og hysterisk historie fortalt på småbarnsvis, med overdrivelser og vilter språkbruk. Bildeboka om Marko som tar bussen til Afrika for å lete etter rumpemelk, vil kalle på latteren både hos fireåringen og foreldrene."

Marie L. Kleve, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Erlend Loe er født i Trondheim i 1969. Han debuterte med romanen Tatt av kvinnen i 1993. Naiv.Super (1996) ble en stor suksess nasjonalt og internasjonalt, og fikk raskt benevnelsen generasjonsroman. I 1999 kom dokumentaren L, resultat av en ekspedisjon der Loe med kompiser parodierte den tradisjonelle ekspedisjonskulturen og tilhørende litterære sjanger. Den fikk han Bokhandlerprisen for. I 2006 mottok han også Prix Européen des Jeunes Lecteurs (Europeisk ungdomspris) for romanen. I 2001 kom Fakta om Finland, om en mann som lager en brosjyre om Finland for å øke nordmenns interesse for ferielandet i øst.

Loe har oppnådd stor anerkjennelse for sin beskrivelse av den moderne mannen i kultromanene Doppler (2004), Volvo Lastvagnar (2005) og Slutten på verden slik vi kjenner den (2015). I Muleum (2007) møter vi ensomme og fandenivoldske Julie som er mer redd for livet enn for døden. I 2009 kom den fornøyelige Stille dager i Mixing part, en sorthumoristisk samlivsroman, i 2011 Fvonk, historien om vennskapet mellom en tidligere gang- og mosjonsentusiast, og en litt sliten statsminister ved navn Jens. I Vareopptelling (2013),møter vi den fallerte poeten Nina Faber, som ikke aksepterer slakten av sin siste diktsamling Bosporos. Sistnevnte inspirert av et opphold i Istanbul. Dyrene i Afrika (2018) er en historie om avmakt, aktivisme, avvik og tøylesløst begjær, hvor fem enkeltpersoner - en tannlege, en biolog, en filmklipper, en forfatter og en politietterforsker - kjenner dragninger og tilbøyeligheter de ikke forstår hvor kommer fra.
I Helvete (2019) finner nyskilte Rakel en trapp i hagen sin som fører lukt - ja - til helvete.

Erlend Loe har også et suksessrikt forfatterskap for barn, der bøkene om truckføreren Kurt er helt sentrale, alle illustrert av Kim Hiorthøy. Den første, Fisken, kom i 1994, etterfulgt av Kurt blir grusom (1995), Kurt quo vadis (1998), Kurt koker hodet (2003), Kurtby (2008) og i 2010 Kurt kurér.

Oversikt over tilgjengelige titler i Kurt-serien finner du her.

Andre barnebøker er Maria & José (1994), Rumpemelk fra Afrika (2012) og Politiland fra 2016.

Erlend Loe også har skrevet flere filmmanus, og jobbet som filmanmelder.

Loe har gitt stemme til den amerikanske poeten Hal Sirowitz' med sin gjendiktning av Sa mor (1997) og Sa terapeuten (1998). Han har også gjendiktet Adam Mansbachs Sov, for helvete!, både i norsk og nynorsk språkdrakt.