Roma (Heftet)

Nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202529444
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Roma

Vinner av Brageprisen 2011.

Roma er ikke bare gammel historie, men en moderne storby med en nær fortid og en samtid som er blodig, kaotisk og forførerisk. Forfatter Simen Ekern tar leserne med på en halsbrekkende tur gjennom Romas gater, fra etterkrigstiden og fram til i dag. Vi går ned bakgaten hvor politikeren Aldo Moro ble funnet drept i bagasjerommet på en Renault 4. Vi drikker kaffe med mannen som angrer bittert på at han ble med i Røde Brigader, og treffer kvinnen med Mussolini-øredobbene. Boken handler om militante bevegelser på ytterste venstre fløy og om fascismen som ikke forsvant.

Forfatteren viser frem Federico Fellinis Roma, på jakt etter la dolce vita i dag. Vi er på taxfreehandel i Vatikanstaten for å finne balansen mellom det hellige og det syndige, og drar ut til forstedene og dens høyblokker, der det faktisk ser ut som Roma ble bygget på én dag.

Roma er en annerledes fortelling om en helt spesiell by.

Til toppen

Andre utgaver

Roma
Bokmål Ebok 2011

Flere bøker av Simen Ekern:

Anmeldelser Roma

«En velskrevet påminnelse om at Roma også er en moderne by, noe mer enn en samling historiske bygninger og steder.»

 
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

«Vel, da kom boken jeg ønsket meg. […] En bok med så spennende bakgrunnsstoff at jeg revurderer mitt forhold til byen, for i denne boken blir byen levende.»

Helge Baardseth, Vagabond

«Det er i møtet med et bredt spekter av merkverdige karakterer og maktpersoner man virkelig føler at man blir dratt med inn i hjertet av Roma. Simen Ekern har skrevet en underholdende og lærerik bok.»

Simen Tallaksen, Universitas

«Simen Ekern husker, og siden han er slik en glimrende forteller, vekker han til live halvt utviskete minner også hos leseren […] Fra det søte liv som fristet verden, men provoserte kirken og borgerskapet, via kommunistene, mafiaen, de røde brigadene, pavenes dårlig skjulte politiske manipulasjoner og fram til dagens Roma, hovedstad for en forgjeldet, splittet og desillusjonert nasjon. Ekern bruker mange og gode skriftlige kilder, men det er først og fremst hans egne intervjuer, som med Valerio Morucci, en av Aldo Moros drapsmenn, som virkelig løfter boken. I disse kapitlene viser Ekern spesielt tydelig hvilken lett og elegant sakprosa han kan skrive. Uten å bli overtydelig viser han tvetydighetene, tilbakeholdenheten og muligens usannhetene.»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Les boken.»

Frank Rossavik, Morgenbladet

«Et utmerket arbeid. Språklig veldreid og med et fint blikk for illustrerende detaljer og symboler. Simen Ekern behersker språket og kjenner tydeligvis det Roma han har tatt mål av seg til å forklare.»

Torgrim Eggen, Dagens Næringsliv

«Virkeligheten overgår fiksjonen i Simen Ekerns bok […] Underholdende og skremmende om Romas mørke år.»

Anders Hornslien, Dagbladet

«Simen Ekerns nye bok «Roma» er en fest og en plage; den usminkede guiden til byenes by er et fokusert innblikk i Den evige stads samtidighet. […] Internasjonalt format. Idéhistorikeren, filmkjenneren og den dyktige skribenten Simen Ekern har begått et verk som fortjener samme skjebne som Italiabøker begått av Peter Robb, John Dickie og William Klein – internasjonal distribusjon. Ekerns bok har nettopp de kvaliteter.»

Yngve Kvistad, VG

«Underholdende og opplysende om blodige kapitler i Romas historie […] Ekern trekker forbindelseslinjene mellom filmstjernenes, politikernes, terroristenes og kardinalenes by for å vise at de er bidragsytere til det samme teaterstykket, nemlig verdenshovedstaden som drømmetyder og fiksjonsmaskin.»

Trond Berg Eriksen, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Simen Ekern (f.1975) er forfatter og journalist. De siste årene har han vært bosatt i Brussel og Roma, hvor han har dekket europeisk politikk og kultur for flere medier, deriblant Dagbladet, TV2 og Morgenbladet. Ekern er utdannet idéhistoriker, og har i en årrekke vært regnet som en av Norges fremste Italia-kjennere. I 2015 fikk han prisen Årets europeer som hvert år deles ut av Europeisk Ungdom. Han debuterte i 2006 med boken Berlusconis Italia, som fikk strålende mottagelse. I 2011 utga han Roma som vant Brageprisen for beste sakprosautgivelse samme år. Hans siste utgivelse er Europeere (2015).