Reise i måneskinn (Heftet)

Forfatter:

Éva Dobos (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Utas és holdvilág
Oversatt av: Dobos, Éva
ISBN/EAN: 9788202757724
Kategori: Romaner
Omtale Reise i måneskinn

Reise i måneskinn av ungarske Antal Szerb er en moderne klassiker fra 1937. Den var en publikumssuksess i sin samtid, og har beholdt sin aktualitet gjennom mer enn 80 år. I 2021 kommer den for første gang ut på norsk.

Ved romanens start er hovedpersonen Mihály på bryllupsreise i Italia med sin utkårede, Erzsi. Hun har forlatt sin første ektemann til fordel for Mihály, som på sin side har vinket farvel til bohemaktig ungdomstid og satset på en borgerlig karriere i familiefirmaet. Men da han treffer en gammel kjenning i Ravenna, veller minnene fra ungdommen frem igjen. Mihály streifes av en fantasi om å avslutte forholdet til Erzsi. Da han stiger om bord i feil tog på en liten italiensk jernbanestasjon, tolker han det som et tegn. En annen reise begynner, en reise i skyggene og smugene på jakt etter Mihálys egentlige jeg.

Reise i måneskinn er en roman om det å være offer for omgivelsene, om ikke å være i stand til å bryte med skjebnen. Men det er også en uhyre underholdende og lesverdig reiseskildring, hvor alvoret til Mihály hele tida blandes med fortellerens dødelig presise humor.

«En vidunderlig klassiker … Reise i måneskinn er en roman som i likhet med Stefan Zweigs Verden av i går eller John Williams’ Stoner har alle forutsetninger for å treffe et nytt og stort publikum.» Svenska Dagbladet

Til toppen

Andre utgaver

Reise i måneskinn
Bokmål Innbundet 2021
Reise i måneskinn
Bokmål Ebok 2021
Reise i måneskinn
Bokmål Heftet 2023
Om forfatter

Antal Szerb (1901–1945) var en ungarsk forfatter, oversetter og professor i litteraturhistorie. Han er mest kjent for romanen Reise i måneskinn fra 1937. Denne boken regnes som en moderne klassiker i europeisk litteratur, og kommer i 2021 endelig ut i norsk oversettelse.

Szerb avsluttet sin doktorgrad i tysk og engelsk litteratur som 23-åring. Som 33-åring ble han leder av Det ungarske litterære akademi og fire år senere professor i litteraturhistorie ved universitetet i Szeged. Han hadde en omfattende akademisk produksjon, hvorav flerbindsverket «Verdens litteraturhistorie» fra 1941 fremdeles blir lest i hjemlandet. På 1930-tallet ga han ut den flerspråklige antologien «Hundre dikt». Utgivelsen var en protest mot aksemaktene og deres motstand mot og undertrykkelse av
multikulturelle uttrykk.

Da krigen brøt ut, fikk Szerb raskt problemer på grunn av sin jødiske herkomst. Han ble fratatt professorstillingen, internert – og slått i hjel av vokterne i en konsentrasjonsleir i januar 1945.

Szerbs skjønnlitterære produksjon teller tre romaner, en novellesamling og flere essaysamlinger.