Plutselige varmegrader (Innbundet)

Forfatter:

«Plutselige varmegrader» er boka der en pølse kan gi en åpenbaring og en druknet flyktning kan være et gode – for noen.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202629700
Kategori: Noveller
Omtale Plutselige varmegrader

Ingeborg Arvolas tredje novellesamling Plutselige varmegrader gir komiske, håpefulle, dystre og magiske fortellinger om menneskeliv.

Kan vi late som det aldri har vært noe, spurte han, eller, ikke noe, men mer en sånn uskyldig ting som på ungdomsskolen?

Lillian så på skikkelsen i døra. Snøen lå oppover knausene og lyste blålig rundt hodet hans. Hun telte årene inni seg. Ett, to, tre, fire år.

Har det vært noe, da? spurte hun, og anstrengte seg for å lyde ertelysten.

Gjennom vinduet på reisebyrået ser Lillian den russiske jenta skyve barnevogna med barnet til han som nylig var kjæresten hennes.

I Middelhavet dykker unggutten Einar og henter opp objekter ingen må få vite om.

Ved travbanen spiser en kvinne en dårlig pølse og får en visjon.

Til toppen

Andre utgaver

Plutselige varmegrader
Bokmål Ebok 2019

Flere bøker av Ingeborg Arvola:

Anmeldelser Plutselige varmegrader

”Arvola skaper stemningar ein sjeldan opplever i norsk litteratur, med heilt særeigne legeringar av det eventyrlege, det groteske, det fabulerande, det rått realistiske og det absurde. Den som let seg fange, blir deretter pressa frå stemning til refleksjon.”

Marta Norheim, Kulturnytt, NRK P2

Til toppen

Intervju

Ingeborg Arvola feirer 20-årsjubileet som forfatter med ny novellesamling. Plutselige varmegrader er boka der en pølse kan gi en åpenbaring og en druknet flyktning kan være et gode – for noen.

– Omtrent på denne tiden for tjue år siden, kjøpte jeg alle avisene jeg fant og var sikker på at det kom til å stå noe om Korellhuset i alle sammen. Det gjorde det ikke. Det var bare kryssordet til Rolf Hansen å glede seg over, sier Ingeborg Arvola.

Siden den nervepirrende debuten som 25-åring, har nå 45 år gamle Arvola rukket å gi ut hele 14 bøker – syv romaner, fem barnebøker og to novellesamlinger – og fått mange gode anmeldelser og lesere i alle aldre. Blant annet for fjorårets Buffy By er talentfull, en barnebok som NRKs anmelder kalte «den artigste selvbiografien jeg har lest.»

Nå er forfatteren tilbake med novellesamlingen Plutselige varmegrader. Boka er en samling tekster skrevet over en lengre periode. Novellene er varierte i form, innhold og språk. Her er historier om alt fra sjalu turistguider, visjons-fremkallende pølser og det Arvola omtaler som en av hennes beste novelle noensinne «Mange små ritualer».

– Jeg håper ikke mange meteorologer kjøper boka og blir skuffet over at den ikke handler mer om varmegrader, sier Arvola.

– Hva legger du i tittelen selv?

– Det er noe veldig menneskelig jeg rører borti med de ordene. Og noe novelleaktig. Når noe plutselig endres. Når noen plutselig bryr seg. Det er alltid spennende å lese bøker og se filmer som handler om sterke øyeblikk.

Les hele intervjuet på Boktips.no

Til toppen

Om forfatter

Ingeborg Arvola (f. 1974) er oppvokst i Tromsø, men bor nå i Oslo. Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset og har siden skrevet en rekke bøker for både barn og voksne. Arvola er også dramatiker. I 2004 mottok hun Cappelenprisen, og i 2008 ble hun tildelt Havmannprisen for barneromanen Ingen dager uten regn.

Buffy By er talenfull (2019) ble tildelt Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur – Litteraturprisen og ble også nominert til Brageprisen.

Se oversikt over hesteserien Carla, min Carla her.

Se oversikt over Buffy By-serien her.