Over veien (Innbundet)

Forfatter:

«Over veien» er en dødsreise, en ventetid i skjærsilden, og fortellerens språk er nøkternt og industrielt – strippet for berikende adjektiver.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202638085
Kategori: Romaner
Omtale Over veien

Over veien er en roman i tre deler. Bokens forteller og hovedperson, en ressurssterk ung mann fra Oslo vest, blir ved fortellingens start diagnostisert med en alvorlig genetisk sykdom, og prøver i møte med familie og venner nokså halvhjertet å rømme fra sin tilstand. Underveis blir han gjenfortalt farens historie – en mann han ikke kjente og som han har arvet sykdommen fra.

Over veien er en angstpreget beretning om arv, sykdom og sosialt fall. Samtidig er det noe uutgrunnelig over teksten, et ønske om å sette ord på det språkløse, samt å finne svar på spørsmål som vanskelig lar seg besvare: Finnes det i enkelte tilfeller noe sånt som «skjebne»? Er det mulig å kommunisere det aller innerste? Kan man frigjøre seg fra sin arv for å bli en annen?

Romanen er en dødsreise, en ventetid i skjærsilden, og fortellerens språk er nøkternt og industrielt – strippet for berikende adjektiver. Peter Handke er en tydelig innflytelse, men også William Faulkner, Franz Kafka, Stig Sæterbakken og Dante.

Til toppen

Oppsiktsvekkende god debut- roman
Stavanger Aftenblad

Andre utgaver

Over veien
Bokmål Ebok 2019
Anmeldelser Over veien

Rekviem for en ung mann 22.10.2019

«Oppsiktsvekkende god debut- roman om en ung mann som lever med en dødsdom.»

«(...)et reflektert og språksikkert, originalt og overbevisende portrett av en ung mann (...)»

«Sikkert er det at Brevik med «Over veien» har levert et usedvanlig stykke romankunst.»

 
Sigmund Jensen, Stavanger Afteblad

«Petter Brevik debuterer med ein formsterk roman om tidspunkt i livet ein må områ seg.»
(...)
«For dette er i første rekke språkets roman. Det er korleis alt er skrive, som gir oss kjensla av kva som eigentleg skjer, på ulike nivå.»
(...)
«Romanen blir dermed både interessant som påstand om korleis halde seg til alvorlege vendingar i livet, og som språkarbeid rundt tematikken.»

Ingvild Bræin, Dag og Tid

«Sin unge alder til tross, viser Brevik seg som en svært språkbevisst forfatter, og den kjølig observerende prosaen oppfattes aldri vanskelig tilgjengelig. Enkelte setninger er faktisk så presise at jeg får lyst til å henge de opp på veggen (...)»

Endre Ugelstad Aas, Universitas

Til toppen

Om forfatter

Petter Brevik (f. 1994 på Lillehammer) er bosatt i Oslo. Han debuterte skjønnlitterært med et bidrag i debutantantologien Signaler i 2017.