Om natten er alt blod svart (Heftet)

Forfatter:

Tom Lotherington (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Frère d'âme
Oversatt av: Lotherington, Tom
ISBN/EAN: 9788202709594
Kategori: Romaner
Omtale Om natten er alt blod svart

David Diops (f. 1966) debut Om natten er alt blod svart ble nominert til alle de store prisene i Frankrike høsten 2018. Siden har boka vunnet Strega-prisen i Italia for beste oversatte roman, og blitt nominert til Den europeiske litteraturprisen i Nederland. Dette er en kort, original, grusom og vakker roman med handling fra skyttergravshelvetet på Vestfronten under Første verdenskrig.

En morgen blåser kaptein Armand til angrep mot den tyske fienden. Soldatene stormer frem. Blant dem er Alfa Ndiaye og Mademba Diop, to infanterister fra Senegal som kjemper under fransk flagg. Noen få meter fra skyttergraven faller Mademba om, livstruende skadet, rett foran øynene til Alfa, hans barndomsvenn, hans «mer enn en bror». Mademba ber Alfa om å drepe ham så han slipper å blø langsomt i hjel midt i ingenmannsland.

Alfa er ikke i stand til å gjennomføre barmhjertighetsdrap på sin beste venn. Etter hvert som han innser hvor feig han har vært, begynner han å gå fra forstanden. For å hevne vennen og finne en slags tilgivelse, innleder Alfa et makabert ritual: Hver natt sniker han seg gjennom fiendens linjer for å drepe en blåøyd tysk soldat, og hver natt dukker han opp igjen i egen leir, uskadd, men med en avkuttet hånd i sekken. Til å begynne med beundrer medsoldatene Alfa, men snart går ryktene om at den afrikanske soldaten ikke er en helt, men en trollmann, en som eter sjeler. Alfa må fjernes fra fronten. Men hvordan snakker du en demon til fornuft? Og hvor langt er Alfa villig til å gå for å gjøre det godt igjen overfor sin døde venn?

Om natten er alt blod svart er en rystende fortelling – pepret med kuler, svart magi og uforglemmelige scener – om en soldats vandring inn i galskapen. Diop blander historisk research og kliniske, journalistiske skildringer av livet i skyttergravene med muntlige fortellertradisjoner fra Senegal. Det gir en helt særegen prosa – nydelig ivaretatt på norsk av Tom Lothrington.

«David Diops Om natten er alt blod svart er en særdeles treffende refleksjon over krigens ondskap, i tillegg til en dyptpløyende utforskning av menneskesjelen.» J.M.G. Le Clézio (Nobelprisen i litteratur 2008)

Til toppen

Andre utgaver

Om natten er alt blod svart
Bokmål Innbundet 2020
Om natten er alt blod svart
Bokmål Ebok 2020
Anmeldelser Om natten er alt blod svart

På liv og død 25.11.2020

«David Diop har skrevet en sterk og mørk roman.»

«Skal du lese bare en oversatt afrikansk roman i år, er ikke David Diops «Om natten er alt blod svart» noe dårlig valg.»

 
Jan Ø. Helgesen, Nettavisen

Når menn blir kanonføde 31.10.2020

«Det er så fortvilet, og samtidig så hverdagslig enkelt og forståelig at boka klatrer opp til de helt store litterære høyder.»

«David Diop har vært heldig med sin norske oversetter, Tom Lotherington, som igjen har skapt ypperlig norsk litteratur ut av et fransk forelegg. Det ser så lett ut når det er så vellykket, og det er det som er mesterskapet.»

 
Jan Rognlien, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

David Diop er en fransk-senegalesisk forfatter, født 1966. Han fikk et stort gjennombrudd med romanen Om natten er alt blod svart (Frère d'âme) i 2018. Boken ble nominert til alle de store litteraturprisene i Frankrike, og tildelt Prix Goncourt des lycéens. I Italia fikk den Strega-prisen for beste utenlandske roman i 2019, mens den i Nederland ble nominert til den europeiske litteraturprisen i 2020. Romanen er under oversettelse til 13 språk.

Diops far var senegalesisk, moren fransk. Han vokste opp i Senegals hovedstad Dakar, men returnerte til Frankrike for å studere. Han jobber i dag som professor i litteratur ved Universitetet i Pau og Pays de l’Adour ved de franske Pyreneene.