"Noen vil ha det slik" (Heftet)

tradisjonelle kjønnsroller og svake levekår på Sørlandet

Forfatter:

og

Legg i ønskeliste

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 143
Forlag: Portal forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788283140071
Kategori: Samfunnsvitenskap og Fagbøker
Fag: Sosiologi
Nivå: Akademisk
Omtale "Noen vil ha det slik"

Sørlandet har svake levekår, mange står utenfor arbeidslivet. Det har vi visst lenge. Etter at Statistisk sentralbyrå begynte å måle likestilling for 15 år siden, har vi også visst at det står dårlig til med særlig kvinners deltakelse i arbeidslivet. I denne boka argumenterer forfatterne med at de to fenomenene henger sammen. Et tradisjonelt samfunn der sosialiseringen av barn i for stor grad foregår uten hjelp fra det offentlige, blir et samfunn der flere står utenfor.

Med bakgrunn i både egen og andres forskning viser de også hvordan toneangivende og tradisjonelt orienterte grupper vil ha et slikt samfunn med svak likestilling. De ser klare indikasjoner på at den svake likestillingen og de mange levekårsproblemene er skapt på grunn av og ikke på tross av landsdelens fascinasjon for det tradisjonelle, rolige, religiøst orienterte liv. De negative sidene ved samfunnslivet på Sørlandet bør derfor diskuteres opp mot hva man tror man vinner ved et mer tradisjonelt liv, og her er det de tradisjonelt orienterte gruppene som har forklaringsproblemet.

Til toppen

Flere bøker av Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas:

Om forfatter
Dag Ellingsen er sosiolog og har arbeidet på Universitetet i Oslo, Statistisk sentralbyrå, i media og på forskjellige forskningsinstitutter. Nå er han seniorforsker på Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Ulla-Britt Lilleaas er sosiolog og har i flere årtier arbeidet med temaer innen kjønnsforskning og likestilling. Hun er nå professor/forsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo. Tidligere har hun blant annet vært leder for Senter for likestilling ved Universitetet i Agder.