Natteløperen (Innbundet)

Serie: Eddie Feber 2

Forfatter:

Når flere eldre rystes av innbrudd og trues på livet av en bevæpnet skikkelse, må etterforsker Eddie Feber bruke all sin innsats på å jobbe slik han liker det best: utenfor boksen. Men i kampen mot klokka er kanskje ikke engang det nok til å avsløre hvem som er Natteløperen.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202769611
Omtale Natteløperen

NY FEBER-KRIM!

Meidel Jonsson finner farfaren sin død i huset. Atten år gammel er Meidel plutselig alene i livet. I hodet sitt har han mange kamre: et for lek, et for gode ideer, et for faenskap. Og et kammer for smerte og erkjennelse, som han vil lukke for alltid. Nå har Meidel ingenting igjen å tape. Men når han handler på Kiwi, kommer han i snakk med den unge jenta i kassen, og han aner en mulighet.

Etterforsker Eddie Feber er et kraftfelt på jobb, og hjemme har han et hus fullt av unger og kona Karmen som skriver krimromaner. Flere mennesker i byen får besøk om natten av en lysende skikkelse med et våpen i hendene. Feber har ikke mye å gå etter, annet enn en lapp der det står 833. Feber har sine helt egne metoder, noen vil si han går over grensen.

Til toppen

Kvalitetskrim
Elind Brend Bjørhei, VG

Andre utgaver

Natteløperen
Bokmål Ebok 2022
Natteløperen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022

Flere bøker av Karin Fossum:

Anmeldelser Natteløperen

«En sjarmerende etterforsker og en nervepirrende gal morder. Her får du Fossum-krim av beste merke.»

 
Cathrine Krøger, Dagbladet

«Natteløperen er nok en innsiktsfull krim om dem som befinner seg på utsiden. En stor fortelling i et lite format, fortalt av en forfatter som fortsatt er på topp i sin sjanger. Etter 18 utgitte krimromaner er det veldig godt gjort!»

 
Elin Brend Bjørhei, VG

Karin Fossum skriver uvanlig godt 04.08.2022

«Romanen hører hjemme i øverste hylle fordi Karin Fossum skriver uvanlig elegant. Hun skriver enkelt, variert og poetisk. Ulike miljøer tegnes stemningsfullt. Setningene kan være glassklare og megetsigende på en gang. Men viktigst av alt: Karin Fossum nøyer seg ikke med å skrive om politi og røvere. Det gjør hennes kriminalroman til mer enn en kriminalroman. [...] Karin Fossums språk er gjennomtenkt og velskrevet. Da kan et avsnitt si mer enn tusen ord.»

Atle Christiansen, Aftenposten

«De nyanserte og nærgående portrettene av det forbryterske sinn er noe av det som kjennetegner Fossums skrivestil, og som løfter henne over fra den rene krim til lesere med en hang til det skjønnlitterære.»

Ola H. Hegdal, NRK

«Det er beskrivelsene og avsløringene av disse kombinasjonene og variasjonene i menneskelig atferd som gjør Karin Fossums krimromaner til sterke leseopplevelser. Hun slipper oss inn i de mørke avkroker, og viser fram mennesker som lever i grenseland. Natteløperen er en slik person. Han er ikke lett å like, men det er mulig å hente fram litt sympati for ham.
Hos Karin Fossum går det ikke alltid bra til slutt. Men hun klarer å holde leseren på tå hev gjennom drøye 200 sider også denne gangen.»

Turid Larsen, Dagsavisen

Til toppen

Utdrag

Det var ikke helt virkelig. At han sto i et nattemørkt rom med en ladd revolver.
Hun var ikke lenger ung. Hun kunne være på alder med bylten hjemme på Bringebærfjellet. Han listet seg ned til fotenden igjen og stilte seg høytidelig opp. Trakk revolveren frem fra bukselinningen, og kjente at han skalv, og en lyd, et hest stønn kom fra munnen hans og nådde inn i bevisstheten hennes.
Hun snudde seg og satte seg opp.
Sitt stille, sa han. Ikke skrik!
Han var ikke lenger en kropp, en vilje, en inntrenger, han var et mekanisk vesen som ristet og skaket, han varpå gråten av bevegelse. Fingrene ville ikke lystre.
Det er bare å skyte, tenkte han, det er bare å bestemme seg, det er verst den første gangen, bare skyt!
Han så inn i det vettskremte ansiktet og trakk av. Retretten han hadde planlagt i minste detalj, som skulle være rask og elegant, ble et kav over gulvet og et klønete sprang over vinduskarmen. Han kjente rullestolen under føttene og kom seg på plass, trillet over plenen og ut på veien, jobbet voldsomt med hendene, og en underlig lyd fra inne i hodet forstyrret ham.
Tennene mine, slo det ham. De klaprer.
Stivt stirrende rett frem i mørket, ikke se bakover eller til sidene, kom deg til bilen. Noen kan ha sett deg fra et vindu. Det gjelder å kapsle seg inn, det er om å gjøre å opprettholde prosjektet, ikke slipp noe innenfor, tvil eller redsler, ikke slipp noe inn!
Han stablet Quickie inn i bilen og satte seg bak rattet. Han kjente ikke engang Gjertrud Åsane, hun var en del av rekken hans, men likevel tilfeldig valgt, fordi dynen hennes hang ut over karmen, fordi vinduet hennes sto åpent. Fordi det var varmt.
Offer for en ren tilfeldighet. Døden og tilfeldigheten, tenkte XX, kanskje de samarbeider, kanskje de er i slekt. Kanskje døden sier, denne tar jeg innenfra, så tar du den neste utenfra.
Han hadde ingen kraft i hendene da han kjørte hjem. Fingrene føltes svake, hjertet slo ikke lenger, det duret. Pusten gikk ikke lenger, han hikstet. Han følte for å skrike eller le eller synge, eller alle tingene på én gang.
Han var over terskelen, og kunne aldri vende tilbake [...]

Til toppen

Om forfatter

Karin Fossum er født i 1954 i Sandefjord. Hun debuterte allerede i 1974 med diktsamlingen Kanskje i morgen, som hun fikk Tarjej Vesaas' debutantpris for. Siden har hun gitt ut bøker i de fleste sjangre: dikt, noveller og romaner.

I 1995 kom Evas øye, den første kriminalromanen med den sindige Konrad Sejer som etterforsker, og Karin Fossums gjennombrudd i forhold til et stort publikum, var et faktum. Flere av romanene er filmatisert både for kino og TV. Fossum er tildelt Rivertonprisen to ganger.

Se oversikt over tilgjengelige utgaver i serien om Konrad Sejer her.

Karin Fossums bøker er oversatt til 25 språk, og belønnet med flere internasjonale priser. I 2005 var den engelske oversettelsen av Elskede Poona «runner up» i konkurransen om britiske Crime Writers' Associations Gold Dagger-pris, av mange regnet som verdens mest prestisjefulle pris for kriminallitteratur. Hun har også vunnet Los Angeles Times Book Prize for samme bok.

"I flere av hennes krimfortellinger er de psykologiske aspektene like interessante som selve oppklaringen. Dette samsvarer med en tendens man kan se i Fossums øvrige forfatterskap (...) nemlig en interesse for den avvikende eller skadde psyke." Per Thomas Andersen: Norsk litteraturhistorie, 2. utgave.

Bøker i serien