Når alt er av papir (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202682460
Kategori: Romaner
Omtale Når alt er av papir

Når alt er av papir består av kapitler bygd opp som skolelekser. Hvert kapittel har et tema og et fag, i tillegg til en kort innledning. Hvert avsnitt skildrer et av hovedpersonens minner, og starter med “Jeg husker”. Minnene er fra oppveksten på en gård, det midlertidige huset moren etterhvert flytter til, og huset i byen hvor den nye pappaen bor. Etter hvert flytter fortelleren også ut, drar på folkehøyskole og begynner å studere. Hovedpersonen opplever å vokse opp samtidig som gården og faren stadig forfaller.

De mange minnene er både såre og fine, og handler om uvanlige julaftener, rampete sauer, skumle netter, kjedelige skoletimer, intrikate papirklipp, slemme barneskolevenner, ekle kollektiv og en slitsom lillebror. Når alt er av papir knyttes sammen, fra start til slutt, av en telefonsamtale med lillebroren. Han deler mange av minnene med sin søster, og blir et plutselig anker i alt kaoset.

Til toppen

Andre utgaver

Når alt er av papir
Bokmål Ebok 2021
Anmeldelser Når alt er av papir

«Det mest imponerende med romanen, er hvordan historien blir til på en fragmentert og subtil måte.»

Live Lundh, Morgenbladet

Parkerer Freud 16.12.2021

«Roligheten bryt her med mange av konvensjonane som har bygd seg opp rundt oppvekstromanen. Resultatet er både forbløffande og forfriskande.»

«Når alt er av papir parkerer Freud og ser barndommen som eit konglomerat av impulsar og erfaringar.»

Marta Norheim, NRK.no

« Når alt er av papir [...] er imponerende og fortjener mange lesere. Roligheten [...] har [...] perfeksjonert balansen mellom sorg, smerte og sterke glimt av lys og glede. [...] Her finnes ingen helter, ingen skurker, ei heller lykkelige løsninger. Her finnes bare ekte mennesker. Av komprimert ulykkelig barndom kan litterære perler gro." Roligheten har skrevet en "nådeløs oppvekstskildring" som klarer å «få en velkjent sjanger, oppvekstromanen, til å føles frisk og interessant».

Mari Grydeland, Aftenposten

Original roman om oppvekst mellom UFOar og sauer 13.04.2021

«Ei forfriskande fornying av den litt slitne sjangeren oppvekstroman. [...] Saman med blikket for detaljen og for det underfundige, blir summen av alle dei små delane som utgjer romanen «Når alt er av papir» eit utsøkt stykke kunst som ikkje liknar på livet, men som handlar om det.»

Marta Norheim, NRK

Til toppen

Om forfatter

Sunniva M. Roligheten (f. 2000, oppvokst i Larvik) jobbet i Operasjon Dagsverk fra 2018 til 2020, og er nå student. Roligheten debuterte i Signaler i 2017. Når alt er av papir er hennes skjønnlitterære debut.