Mulegutten (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 120
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202477004
Kategori: Bildebøker og Tegneserier og grafiske romaner
Omtale Mulegutten

NOMINERT TIL KRITIKERPRISEN FOR BESTE BARNE- OG UNGDOMSBOK 2015

Utgangspunktet for fortellingen i Mulegutten er eventyret om "Risen som ikke hadde noe hjerte på seg". Kongen har sendt ut seks av sine sju sønner for å finne seg passende prinsesser. Sønnene kommer ikke tilbake og Mulegutten insisterer på å finne ut hva som har skjedd med brødrene. Han oppdager at trollet har gjort om brødrene og brudene deres til stein. Han kommer seg inn i fjellet for å få tak i trollet og befri prinsessen som trollet har fanget.
Dette er en morsom vri på et gammelt eventyr. Det er mye humor og morsomme replikker i boken. Det er imponerende og spennende å bli tatt med inn i fjellet sammen med Mulegutten og prinsessen er både tøff og handlekraftig. Mulegutten kjenner vi også fra tidligere bøker. Bildene er vakre, humoristiske og fantasifulle både når det gjelder strek og fargebruk.

Til toppen

Flere bøker av Øyvind Torseter:

Anmeldelser Mulegutten

En helt super helt

Et folkeeventyr gjenskapes med kløkt og vidd i Øyvind Torseters bildebok «Mulegutten». Finnes det en mer sjarmerende visuell forteller enn Øyvind Torseter? Og finnes det et mer elskelig blandingsvesen enn hans mulegutt? Torseter er en morsom forteller, både i ord og bilder. Han bruker folkeeventyret som springbrett for egen fantasi, vrir på det. Det gir en komisk kontrast. «Mulegutten» er en morsom og vakker utført bok. Den forteller om å være modig, om å prøve, selv om alle sier du ikke klarer. Mulegutten selv er både lur og ydmyk: En helt super helt.

 
Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Et skoleeksempel

"Torseters tolkning byr på ekstramoro for de som kjenner til detgamle eventyret om Askeladden,men man trenger ikke ha lest detfor å få en meget fornøyelig leseopplevelse. [...] en vakker litenheltehistorie om umulige valg ogfryktløshet, om å kjempe for detman tror på og å finne lykken.Dette er morsom lesing for storeog små, og den passer perfekt forvåre unge lovende som på videregåendeskal sammenligne fortellemåterog verdier i et utvalg samtidstekstermed fortellemåte ogverdier i myter og folkediktning.«Mulegutten» bør dukke opp iet særemne eller tre."

 
Anders Holstad Lilleng, Demokraten

«Vi stuper inn i dette magiske universet med samme glede som den som er i de vakre og svært oppfinnsomme illustrasjonene til Øyvind Torseter. Fra middelalderen til det ville vesten, gjennom atmosfæren til tusen og en natt – Mulegutten er en overskuddspreget sjangerblanding, med karakterer som trer frem i sort og hvitt med enkle penselstrøk. Det visuelle uttrykket i boken varierer enormt, og teknikken og stilen er ulik på hver eneste side.»

toutenbd.com

"Det store illustratørtalentet Øyvind Torseter gir oss en bildebok hvor tegningene ikke alltid er presise, men nettopp dette utgjør mye av sjarmen i denne boken. Mulegutten (Tête de mule) er en klassisk fortelling og et stort eventyr, fylt med humor og kjærlighet. En vakker bok av en illustratør hvis arbeider vi elsker.»

lamareauxmots.com (FR)

"netop papiret som materiale er i centrum, for tegneserien bærer tydeligt præg af papirklip, hvilket på den ene siden bryder illusionen, og på den anden side viser arbejdsprocessen. Man får fornemmelsen af at kigge med ind i kunstnerens værksted [...] Det er en fortælling fuld af humor. Dialogerne er rappe i replikken og Torseter tillader sig en masse sjove pudsigheder i sin nytolkning. [...] [billedfortællingen] formår at udnytte mediets potentiale maksimalt gennem et originalt billedsprog og en både rørende og humoristisk tone."

Marianne Eskebæk Larsen, BLA Bokvennen Litterær Avis

Folkeeventyr i personlig og spektakulær tegneserieversjon

" [...] en interessant utøver i spillerommet mellom bildebok og tegneserie. [...] mange morsomme og groteske detaljer. [...] minimalismens eleganse og detaljeringens dekor. [...] ekspressiv og dekorativ [...]."

Morten Harper, Numer 3/2015

"Øyvind Torseter fabulerer over en klassisk fortelling. Ekstra morsomt blir det om du har hørt eventyret fra før. Nysgjerrighet, eventyrlyst og mot preger den unge prinsen som rir ut for å redde sine brødre. Nysgjerrighet er en betegnelse som også kan brukes på Øyvind Toreseter selv - resultatet er en fantastisk flott bildebok som både barn og voksne vil begeistres over."

Anne Cathrine Straume, NRK

Til toppen

Om forfatter

Øyvind Torseter (f. 1972) har skrevet og illustrert bøkene Klikk (2004), For en neve havre (2005), Avstikkere (2007), Gravenstein (2009), Hullet (2012), Koblinger (2013) og Mulegutten (2015), og har vært medforfatter og illustratør for flere andre bøker. Han har vunnet en rekke priser, heriblant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 (som illustratør av Brune, skrevet av Håkon Øvreås), Bokkunstprisen 2011, og den prestisjetunge Bologna Ragazzi Award i 2008 for Avstikkere.