Mitt liv var et hett bibliotek (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202452025
Omtale Mitt liv var et hett bibliotek

I Mitt liv var et hett bibliotek følger vi bibliotekaren k, og hans arbeid ved Drammen folkebibliotek i perioden 1999-2006. Gjennom bøkene han er satt til å sortere, forteller han sin livshistorie; erotikken, dødsangsten, forholdet til samboeren, familien og hjembyen – sett i lys av forfattere som Roth, Kafka, Proust, Beckett, Joyce m.fl. Et sentralt tema er hvordan bevisstheten (hos en litteraturelsker) hele tiden er i dialog med skrivekunsten, så å si befinner seg inne i den. Fortelleren undersøker hvordan den store litteraturen ankommer det han kaller «historiens utkant»; det lille og lokale livet.

Med denne romanen avslutter Kristian Klausen en triologi om hvordan det storslagne ankommer det lille livet i Drammen. Globus (2009): Historien. Akilles (2011): Mytologien. Mitt liv var et hett bibliotek (2013): Litteraturen.

Romanen er vakker, trist, alvorlig og humoristisk.

Til toppen

Anmeldelser Mitt liv var et hett bibliotek

«Best er forfatteren Kristian Klausen når han ikke ligner på noen, når leseren mister pusten i hans assosierende, sidelange setninger. Da er det få som skriver så knakende godt som «K» (med stor bokstav)»

Hilde Diesen, Drammens Tidende

«Kristian Klausens nyeste roman er en frittstående oppfølger til «Globus» og «Akilles». Forfatteren har fått ros for sin overskuddspregede fortellerstemme, og med rette. Også hans tredje roman er preget av denne, og en forfatter som så tydelig sitter på lyst og evne til å fortelle, det er til å bli riktig så glad av.»

Sandra Lillebø, Klassekampen

Verden i Drammen
«Klausen er allikevel så stø som forteller at man lar seg lede gjennom tankerekkene og innfallene.»

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

Kortreist litteratur
«Det er fornøyelig å bevege seg gjennom Drammen by via Klausens hode, bøkene og forfatterne hans, Proust, Kafka, Beckett, Joyce... Utkantbyen Drammen blir verdenslitteraturens sentrum. (...) Best er forfatteren Kristian Klausen når han ikke ligner på noen, når leseren mister pusten i hans assosierende, sidelange setninger. Da er det få som skriver så knakende godt som K (med stor bokstav).»

Hilde Diesen, Drammens Tidende

«La oss slå fast det åpenbare først. Kristian Klausen er et fortellertalent. Den mannlige antiheltens (fotball) kamp mot overmakten i en gymsal på Røyken videregående skole er en av mange virkelige gode scener som står igjen etter hans forrige roman «Akilles» fra 2011. […]
Kristian Klausen skriver om sex så trykksverten skvetter, på sin særegne, tilforlatelige måte. Livet består av litteratur, men også av sex, sånn er det bare er det som om romanen sier, og derfor ramler han heller aldri over i det spekulative. […] Klausen har sin egen stil. Lange rader av resonnementer med komma kan ligne på mange av de modernistiske forfatterne k beundrer. Til forskjell fra disse er Klausen svært lettlest.»

Knut Hoem, Nrk P2

«Klausen skriv flytande og godt, han formidlar fascinasjonane til hovudpersonen slik at lesaren vert interessert, og han seier mykje klokt om kunst og litteratur, men det mest lærerike er likevel det han syner fram utan tolking og utgreiing. I det irrasjonelle kjem mennesket til syne, og det er ikkje ferdig skildra enno. Mellom anna difor er litteraturen framleis relevant og viktig.»

Odd W. Surén, Dag og Tid

Til toppen

Om forfatter

Kristian Klausen er født i 1971 i Drammen. Klausen debuterte i 2008 med novellesamlingen Måltidet i Emmaus. Han ble i 2014 tildelt Bokhandelens forfatterstipend. Samme år var Mitt liv var et hett bibliotek nominert til P2-lytternes romanpris. Dagbøkene 1996-2018 er Klausens sjuende utgivelse.