Mens jeg har dere her (Innbundet)

eller om det å bli gammel

Forfatter:

En reflekterende dagbok om det å eldes - en poetisk og selvutleverende vandring gjennom alderdommens prøvelser, holdt i det forfatteren kaller 'en sosialrealistisk, sludrende tone'.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202622916
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Mens jeg har dere her

"Jeg har ingenting i mot å bli gammel. Det er å dø jeg ikke liker. Men sånne ting henger dessverre ofte sammen."

De fleste er alt for positive når de snakker og skriver om det å bli gammel. Alderdommen skildres ofte så lyst og poetisk, at du nesten får inntrykk av at det er vår aller beste tid her i livet. Men selvfølgelig er det noe dritt å bli gammel. Det er en vandring fra den ene ydmykelsen til den andre. Jeg mener: Det er langt fra lyst og poetisk når du plutselig må innse at riktignok steg du opp i badekaret helt på egen hånd, men hvordan i helvete skal du greie å komme deg ut av det igjen?

Slik innleder Tor Åge Bringsværd sin reflekterende dagbok om det å eldes - en poetisk og selvutleverende vandring gjennom alderdommens prøvelser, holdt i det forfatteren kaller 'en sosialrealistisk, sludrende tone'. Leseren får dele de store og - ikke minst - de små tanker om å bli gammel, om å bli noe annet enn man var, formidlet med en (straks) 80 år gammel manns ærlighet og uslukkelige nysgjerrighet.

"Det var aldri lett å hoppe etter Wirkola, men det er enda vanskeligere å dø etter Per Fugelli."

Til toppen

Anmeldelser Mens jeg har dere her

Sjølvironisk mimring med høg latterfaktor

«Kroppsleg er det ein sterkt redusert kar vi møter i denne boka. Men forteljaren, den gudbenåda ordkunstnaren – han er like treffsikker som han har vore gjennom mange tiår.»

 
Bjarne Tveiten, Fedrelandsvennen

En gammel grinebiters vidunderlige livsglede

«en av de morsomste og vakreste bøkene jeg har lest på lenge.
[...]
Det er grenseløst og skamløst selvopptatt - og nettopp derfor så ærlig at det er gjenkjennelig, ekte og vidunderlig varmt, selv når han skildrer seg selv som en gammel grinebiter.

På sett og vis er dette et testamente, både litterært og personlig, en slags selvbiografi.

Det er også en kjærlighetserklæring. Til livet, til litteraturen, til ensomheten, til vennskap og til Else, hans 20 år yngre hustru.

Men først og fremst er det vakkert, klokt og fryktelig morsomt.»

 
Tarald Aano, Stavanger Aftenblad

Takk for en herlig bok, Tor Åge Bringsværd!

«Denne boka er derfor befriende naken og ekte. Den er selvutleverende. Ærlig. Interessant. Jeg har lært mye av å lese den. Vemodig, men så absolutt ikke trist. For boka er vittig og full av galgenhumor. Slik bare Tor Åge Bringsværd kan skrive.»

Gro Bjørntvedt, Telemarksavisa

Prøver å være sur, gammel gubbe 03.02.2019

«Men Bringsværd klarer ikke helt å sutre, til det er han for fandenivoldsk. Dessuten skriver han altfor godt. […] Bringsværd drysser selvironiske betraktninger og strør livsglede ut over hver eneste bokside. Det gjør han samtidig med at han skildrer det tapet og forfallet som alderdommen også innebærer. […] Bringsværd er ikke redd for å dø, men liker det bare ikke, skriver han. Og når alt kommer til alt har han ikke tid heller, til døden. […] Bringsværds bok om å eldes blir en lovsang til livet. […] Setningene er enkle, saklige og elegante.»

Atle Christiansen, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Tor Åge Bringsværd (f.1939 i Skien) har fått mange priser både som forfatter og dramatiker, bl.a. Kritikerprisen, Rivertonprisen, Aschehougprisen, Doblougprisen, Riksmålsprisen og Ibsenprisen. Serien om Gobi ble dessuten nominert til Nordisk råds litteraturpris. Han er oversatt til over 20 språk og teaterstykkene hans er oppført i mange land. Han er bosatt i Hølen – den lille, hemmelige landsbyen litt nord for Moss.

Bringsværd skriver for alle aldre, like gjerne for barn som for voksne, og er dessuten en strålende essayist. «Jeg skriver for barn fordi jeg liker å ha et publikum som er våkent og skarpt nok til å forstå og fornemme ting som ikke alltid lar seg forklare», skrev Tor Åge Bringsværd en gang i medlemsbladet for Bokklubbens Barn. Og han fortsatte:

"Jeg skriver for barn fordi jeg liker å ha et intelligent publikum som ikke nødvendigvis må ha alt inn med teskjeer, men som er lekent og fantasirikt nok til å henge med i svingene selv om bordet skulle løfte seg og fly ut gjennom vinduet. Barn er kloke nok til å akseptere at det finnes situasjoner der også dyr og blomster kan snakke, og forståelsesfulle nok til å innrømme også fisk og skalldyr et privatliv. Jeg skriver for barn fordi barn ikke ustanselig roper på en bruksanvisning. Det hender også at jeg skriver for et mer voksent publikum. Men det opplever jeg mest som et slit.

For meg er det et spørsmål om å holde meg språklig våken. Og da vet jeg ingen bedre måte enn å holde kontakten med barn. Barn bruker nemlig ofte språket på en slik måte at det er som om vi hører ordene for første gang. Hvis vi tar oss tid til å lytte. Setninger – så duggfriske og uberørte av klisjéer – at det rent støkker i en.

Det er mitt håp at hvis jeg holder kontakten med barna rundt meg, så kan jeg kanskje også holde kontakten med barnet i meg – det barn jeg en gang var, og som ennå finnes der inne, bak dobbelthaker og skjegg. Derfor ikke bare skriver jeg barnebøker. Jeg leser dem også! Helst billedbøker".