Melk (Innbundet)

En romodyssé

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 264
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202479886
Kategori: Historie
Omtale Melk

Hvit og fet flommer melken gjennom generasjonene, livgivende og nærende – i noen familier tykkere enn blod. 

Melk er en dypt original og engasjerende sakprosabok – dels personlig historie, dels Norgeshistorie, men også kulturhistorie. For melken har alltid hatt en særegen plass i menneskets kultur og mytologi, som kilde til næring og liv, men også som bærer av sykdom og død.

Tore Stavlund kunne ha blitt fjerde generasjons meierimann, men valgte bøkene og musikken fremfor melkerampen. I Melk går han opp sporene etter sin far, farfar og oldefar, som alle var innflytelsesrike meieribestyrere. Gjennom de tre mennene forteller han historien om norsk meierivirksomhet, fra de tradisjonelle gårdsmeierienes tid, til opprettelsen av fellesmeierier og, etter hvert, den kommersielle kjempen Tine. 

I sin reise gjennom det norske kulturlandskapet, til byer der meieriene engang var sentrale i bybildet så vel som i samfunnslivet, blir det klart for Stavlund hva som har gått tapt – ikke bare i overleveringen mellom han og hans far Karsten Stavlund, som døde da forfatteren var i 20-årene, men mellom det før-industrialiserte og moderne Norge. 

Til toppen

Andre utgaver

Melk
Bokmål Ebok 2016
Anmeldelser av Melk
"Engasjerende og underholdene om melkens industrihistorie i Norge med mye artigfakta på kjøpet. Hvem skulle tro at det kunne bli så morsomt å lese om norsk meierihistorie, om melkens vei fra et farefullt produkt til sunnhetens eliksir?"
 
Stein Roll, Adresseavisen
"På eksemplarisk vis viser han hvordan nye former for meieridrift og sentralisering har skapt konflikter og framskritt opp gjennom historien. Når det hele ender med at farens meieri i Porsgrunn blir offer for sine egne tiltak for effektivisering og rasjonalisering, blir det til og med rørende. Med sitt personlige grep løfter han fram en oversett del av norgeshistorien."Marius Wulfsberg, Dagbladet

Tore Stavlund gir melkas kulturhistorie tyngde.

"Stavlund løfter fram et upåaktet kapittel i norsk industrihistorie,
på en kunnskapsrik og engasjerende måte. Virkelig kraft får boka når politiske spørsmål kommer i kontakt med eksistensielle lengsler."Erik Engblad , Klassekampen

"Men Stavlund lar hele tiden fortellingen om sin personlige jakt på den unnvikende nostalgien brytes av korte tekster som viser hvor sentralt melken har stått i vår felles historie. Han skriver om melkens plass i
kulturhistorien, melk i samtidskunsten, i filmer, musikk
og litterære verk. Og han sper på med trivia, som at det er funnet rester av melkefett i 7500 år gamle potteskår fra Polen, at 70 prosent av verdens befolkning mangler de genetiske forutsetningene for å kunne fordøye kumelk eller at ingen i verden drakk mer melk enn nordmenn på
1980tallet (vårt forbruk er nær halvert siden).

BOKENS BESTE PARTIER er engasjerende sakprosa, der det private og det allmenne er fint bundet sammen.

[...] Dette er ikke verket om norsk meieridrifts historie, det har vi stort sett fra før. Men boken er en til tider engasjerende skildring av noe viktig som gikk tapt, både for familien Stavlund og oss andre."

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

Til toppen

Om forfatter

Tore Stavlund (f. 1976) er litteraturviter, skribent og prosjektleder for digitale utviklingsprosjekter i Aschehoug. Melk er hans første bok.