Marions slør (Heftet)

Serie: Roy Jacobsen jubileumsutgaver 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 384
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
ISBN/EAN: 9788202438036
Kategori: Romaner
Omtale Marions slør

Den kvinnelige politibetjenten Marion, fraskilt mor med en
tenåringssønn, inngår i et hemmelig etterforskningsteam ved Oslo
politikammer. Her er raser og religioner blandet, og nå får de i fanget
en sjelden sak: I en container for knust glass finner man en drept
ungjente.

Hun er av pakistansk opprinnelse, tjue år gammel, hun har
hijaben på, og hun mangler venstre hånd. Det viser seg snart at hun het
Nasreen, vanligvis ikke gikk med slør, og hadde norsk kjæreste. Etter
fruktesløst søk i to måneder blir det endelig funnet en kvinnehånd blant
noe søppel på Ulvøya. Den bærer Nasreens ring. Men hånden er ikke
hennes.

Til toppen

Andre utgaver

Marions slør
Bokmål Innbundet 2007
Marions slør
Bokmål Heftet 2010

Flere bøker av Roy Jacobsen:

Anmeldelser Marions slør

"Sterk krim med mange lag og en dyster, kulturell diagnose i bunn. Årets Roy Jacobsen-bok føyer seg pent inn i rekken av sterke bøker fra den kanten, samtidig som den utvider den genremessige bredden i forfatterskapet."

 
Sindre Hovenakk, VG

"Det er med andre ord en usedvanlig elegant, raffinert og tankevekkende roman Roy Jacobsen nok en gang har begått. Og nok en gang dokumentert det jeg tidligere har påpekt: Ingen annen norsk skjønnlitterær forfatter har som han evnen til å ta tak i nye temaer og nye miljøer i sine romaner."

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

"Roy Jacobsen bruker krimsjangeren for å skrive om et flerkulturelt Norge. Romanen er krydret med skrape betraktninger rundt viktige spørsmål."

Norunn Ottersen Seip, Dagsavisen

"Stor roman, ekte krim."

Terje Stemland, Aftenposten

"Jeg leser forholdsvis lite krim. Likevel mener jeg Marions slør må være en av de beste kriminalromanene fra en norsk forfatter de siste årene, ganske enkelt fordi den er en av de beste romanene Jacobsen har skrevet."

Tom Egil Hverven, Klassekampen

"Teksten virker tankevekkende i all sin realistiske tyngde. Språket er ofte poetisk, overrumplende vendinger inntreffer, spenningen dirrer på det ytre og indre plan. Igjen demonstrerer Roy Jacobsen sans for florlette antydninger, doble signaler, episk dramaturgi. Portrettet av den ensomme hovedpersonen og hennes sønn er dypsindig og rørende, komposisjonen mesterlig."

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Til toppen

Om forfatter

Roy Jacobsen er født i 1954. Han har utviklet sitt forfatterskap fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen Fangeliv (Vesaas-prisen) til å bli en original, sterk og analytisk forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spill i menneskelig samvær. Roy Jacobsen ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for Seierherrene (1991), en generasjonsroman som ble folkelesning. Den handler om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden, og ble hans store gjennombrudd som forfatter. I Marions slør (2007), en drivende historie fra det flerkulturelle Oslo, beveger forfatteren seg mot krimsjangeren.

Forfatterskapet rommer en rekke andre sentrale romaner, som Det nye vannet (1987), Grenser (1999), Frost (2003), Hoggerne (2005), Anger (2012) og Vidunderbarn (2009). Den siste ble en stor bestselger. Det ble også serien De usynlige (2013), Hvitt hav (2015) og Rigels øyne (2017). Bøkene er et stykke norgeshistorie skildret nedenfra. I første bind skriver Jacobsen om kystproletariatet gjennom familien Barrøy som bor på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, med handling fra 1913 til 1928. De to neste bøkene spenner opp et større lerret, med det siste krigsåret 1944-45 og det første fredsåret som ramme for handlingen. Bind 4, Bare en mor kom høsten 2020.

Oversikt over Barrøy-serien finner du her.

I 2019 kom Mannen som elsket Sibir, basert på erindringene til den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953). Boken er skrevet i samarbeid med Anneliese Pitz.

Jacobsen er dessuten en utsøkt novellist med fire utgitte samlinger hittil. En ny samling utvalgte noveller kom i 2014, Si unnskyld.

Roy Jacobsen har mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Bøkene hans er oversatt til 31 språk. Både Hoggerne og Vidunderbarn har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen. I 2017 ble han shortlistet til The Man Booker International Prize for De usynlige, som den første norske forfatter noensinne.

Bøker i serien