Maos rike (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 640
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202337827
Kategori: Historie
Omtale Maos rike

Vinner av Brageprisen 2012

Snart 40 år er gått siden formann Maos død. Siden den gang har vi fått et klarere bilde av hva som skjedde under hans styre. Modige kinesere har stått fram med sine beretninger, og forskere har fått adgang til arkiver som lenge har vært lukket. Bildet som avtegner seg, er skremmende. Millioner av mennesker sultet i hjel. Størst var sulten under Maos såkalte Store sprang fra 1958 til 1961. Nyere forskning tyder på at hans hårreisende forsøk på massemobilisering endte med minst 45 millioner menneskers død.

Noen år senere ga Mao støtet til Kulturrevolusjonen, som kom til å vare i ti år. Igjen ble et uhyggelig stort antall mennesker ofret på revolusjonens alter.

I Maos rike – En lidelseshistorie forteller den kritikerroste forfatteren Torbjørn Færøvik om hva som skjedde under Mao. Hans baserer sin veldokumenterte fremstilling på nyere forskning og enkeltmenneskers skildringer. Mesterlig og intenst redegjør Færøvik for konsekvensene av den brutale politikken, samtidig som han forklarer hvorfor det kunne skje. Nettopp derfor er Maos rike – En lidelseshistorie en særdeles viktig bok.

Til toppen

Vinner av Brageprisen 2012, sakprosa

Andre utgaver

Maos rike
Bokmål Ebok 2012
Maos rike
Bokmål Heftet 2013
Maos rike
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av Torbjørn Færøvik:

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Maos rike

Maos onde rige

"’MAOS RIGE’ er ikke grundforskning, men fremragende, forskningsbaseret formidling. Foruden en stor, nyere litteratur bygger den på førstehåndsvidner og interview med aktører fra Kulturrevolutionen,som forfatteren selv har foretaget. Genremæssigt ligger den imellembiografien og den politiske historie og veksler fint mellem skildringen afMao, også som privatmand i sine luksusvillaer og med unge konkubiner tilat forlyste sig, og konsekvenserne af hans politik.(...) Det er sjældent, man ikke kan løsrive sig fra en historiebog, men det er tilfældet her. Med opspilede øjne følger man det groteske og grusomme spil med et helt folks skæbne.

 
Claus Bryld, Politiken

Maos misgerninger

"Færøvik er en god formidler, der elegant binder de mange kilders udsagn om Mao sammen til en overskuelig helhed, og det er netop bogens fortjeneste. Den giver et næsten komplet overblik over de hundrederaf bøger, der er skrevet om Mao og Kina, og over den nyere forskning i denne kinesiske dæmons liv og gerninger. En personlig beretningkan det af indlysende årsager ikke blive. Men det er en værdifuld, velskrevet og underholdende bog, som giver læseren et veldokumenteretindblik i Maos tid i Kina."

 
Tor Tolstrup, Jyllands-Posten

"et storverk om den spennende historien til Midtens rike."

 
Jon Åge Fiskum, Trønder-avisa

"Han lar mange modige vitner kommer til orde uten at han taper de store linjer av syne. Færøvik er samtidig en sjelden dyktig formidler med et suverent fortellergrep."

 
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

Den Røde Gud

"Baseret på eksisterende forskning samt interviews og personlige iagttagelser fra det store rige i midten får Færøvik tegnet et billede af etland, som indtil for forholdsvis få år siden var underlagt en politik såensrettende, autoritær og krænkende, at det har sat sig dybe vedvarende spor."

Adam Holm, Weekendavisen

Det er alltid en fest å lese Torbjørn Færøviks bøker. [...] Boka anbefales varmt.

Bård Hauge, Dagen

"Færøvik har en levende fortellerstemme og krydrer historien med mennesker som opplevde Mao-tidens grusomheter. De gir kjøtt og blod til fortellingen."

Ole Endresen, Østlandets Blad

"Torbjørn Færøviks bok om Maos Kina er ei grundig samanfatning av kva vi i dag veit om Maos ugjerningar."

Svein Gjerdåker, Dag og Tid

"Med journalistens og historikerens kritiske sans presenterer han en samlet framstilling som ikke har sin make på norsk. Han skriver drivende godt og får fram dramaet i disse tre tiårenes historie uten at populariseringen går på bekostning av troverdigheten."

Asbjørn Ringen, Gudbrandsdølen Dagningen

"Styrken ved boka er dens solide kildegrunnlag som gjør forfatteren i stand til å fullføre sitt ambisiøse prosjekt: Å beskrive lidelsene uten ideologisk omsvøp. Forfatteren er en av våre fremste sakprosaister, og i Maos rike kombinerer han omfattende kunnskaper og sin særegne evne til å fortelle historier. Resultatet er en levende og kritisk beretning om menneskelig lidelse under Maos styre."

Bragejuryen, Brageprisen

"Torbjørn Færøvik byr på en velskrevet beretning om hva Maos styre virkelig innebar."

Terje Svabø, Aftenposten

"Solid sammenskrivning av historien om Kinas 27 år under formann Maos styre."

Sindre Hovdenakk, VG

"30 års despoti, blottstilt i all dets heslighet. En sterk bok."

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

"Lesverdig, popularisert og rikt kildebelagt om Kinas revolusjonsleder."

Inger Bentzrud, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Torbjørn Færøvik (f. 1948) er cand. philol. med kinesisk historie som hovedfelt. Han har nær tretti års praksis som journalist, blant annet fra NRK, hvor han var utenriksmedarbeider fra 1991 til 1999.

Færøvik har utgitt flere kritikerroste reiseskildringer og ungdomsbøker. Tre ganger har han mottatt Brageprisen; i 1999 for India - Stevnemøte med skjebnen og i 2003 for Kina - En reise på livets elv, og i 2012 for Maos rike - En lidelseshistorie. I 2006 ble han tildelt Cappelenprisen for sitt fremragende forfatterskap.

I 2009 utga han kritikerroste Midtens rike - En vandring i Kinas historie. Hans siste utgivelse er reiseboken Orientekspressen - en vårreise (2016). Flere av hans bøker er oversatt og utgitt i andre land. Færøvik er en mye brukt foredragsholder og er fast spaltist i Dagsavisen.